Pica iz domačega gozda

Ker smo še vedno v karanteni, bomo po sestavine in svež zrak spet skočili kar v bližnji gozd ter pico pokrili z zdravim čemažem, dodali pa ji bomo še kozji sirom in jajce seveda vse na testu premazanim s kislo smetano.
Fotografija: FOTO: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
FOTO: Tanja Drinovec

O pici težko povemo kaj novega. Je ena najpogosteje pripravljenih jedi po celem svetu. Prišla je iz sosednje Italije. Njena značilnost je kvašeno testo z omako iz paradižnika.

Osnovna oblika je v barvah italijanske zastave. Dodan ima sir, posuta pa je z baziliko in origanom. Takšna ima ime po soprogi prvega italijanskega kralja Margeriti. Razširjenost v svetu pa si je prislužila popolnoma upravičeno zaradi svoje enostavnosti, praktičnosti in nešteto možnosti in načinov, na katere to slavno jed lahko pripravljamo.

Morda pa vsi le niste vedeli, da so to italijansko jed mnogi Francozi modificirali in tako velikokrat nadomestijo paradižnikovo omako s kislo smetano. Nekateri se boste morda zmrdovali nad takšno močno in »nezdravo« kalorično izbiro. Verjamem pa tudi, da so med vami posamezniki, ki bodo prav takšno različico sprejeli odprtih rok. Kolikor spremljam kolesarski kulinarični svet, je takšna pica žebljica na glavico za lačnega in s kalorijami podhranjenega kolesarja na primer.

Ker smo še vedno v karanteni bomo po sestavine in svež zrak zopet skočili kar v bližnji gozd ter pico pokrili z zdravim čemažem, dodali pa ji bomo še kozji sirom in jajce seveda vse na testu premazanim s kislo smetano.

FOTO: Tanja Drinovec
FOTO: Tanja Drinovec


Naj povem še to, da imam v hiši kuharskega »nejevernega Tomaža«(šolanega  gostinca), ki se je nad mojo odločitvijo zmrdoval. Po degustaciji pa mi je s sklonjeno glavo rahlo poparjen prišel priznati (kar je dandanes velika redkost), da tale pica se mi je pa res posrečila.
 

Za velik kvadratni pekač potrebujemo:


300 g pirine moke
6 g soli
Pol kocke kvasa
Nekaj žlic olivnega olja
Cca 350 ml vode
0,5 l kisle smetane
2 šopa sesekljanega čemaža
Nekaj pesti mehkega kozjega sira
Jajca (po želji)

FOTO: Tanja Drinovec
FOTO: Tanja Drinovec


 

Priprava:


V posodo stresemo sestavine za testo (moko, sol, kvas, olje in vodo). Zgnetemo voljno mehko testo in ga vzhajamo dobre pol ure, da vsaj dvakratno naraste. Testo nato razvlečemo po namaščenem pekaču.Prelijemo ga s kislo smetano, potresemo s sesekljanim čemažem in sirom. Pico pečemo pri temperaturi 200 stopinj približno 15 do dvajset minut (odvisno od debeline testa). 5 minut pred koncem peke na pico razbijte še jajce, če to želite.

***
Tanja Drinovec je študij arhitekture uporabila za izdelovanje najboljših slaščic, hrana je njena strast, šport vidi skozi prehrano, ko ne kuha, oblikuje nakit in potem gre na kolo. Je mati treh otrok.
 

Preberite še:

Komentarji: