Pohodnik se obuje

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Ljubitelji pohodništva se najraje pogovarjajo o pohodnih turah, seveda. Takoj na drugem mestu pa najraje opravljajo čevlje, ki jih nesejo do želenih ciljev.
Pohodni čevelj je težko izbrati. Časi so taki, ko na trgu ni več samo ene vrste čevljev za vsa različna stopala. Danes, ko vstopimo v prodajalno pohodnih čevljev hitro opazimo, da bo izbira težka. In ker smo pravi ljubitelji pohodništva, ne gledamo toliko na ceno ampak nas bolj zanima, kako se bosta naši nogi počutila v novih čevljih. Znanost? Skoraj bi lahko prikimali. Tehnologija je skupaj z znanostjo ogromno pripomogla k izdelavi k celi vrsti pohodniških čevljev. Danes lahko izbiramo med čevlji za lažje terene, med čevlje za srednje in med čevlji za zahtevne terene. Pa smo tam! Mi pa hodimo povsod, nas največ reče. Kaj pa zdaj? Gremo lepo po vrsti…

ni podpisa
ni podpisa


Pri podplatih še vedno prevladuje »kralj podplatov«, ki se mu reče vibram. To je tisti rumeni znakec na podlpaltu. Če ga imate na svojih »pohodkah«, ste lahko srečni. Če ga nimate, pa morate bolje pogledati, mogoče imate kako enako kvalitetno konkurenčno podplatno gumo. Vibram podplate  uporablja kar osem od desetih proizvajalcev. Statistika, ki vse pove, kajne? Pri izdelavi ostalega dela čevlja pa danes skoraj ni več razlik. Še vedno se veliko uporablja usnje ali kombinacija usnja, tekstila in ostalih »žlahtnih« umetnih materialov. V pohodnih čevljih nam ne sme drseti in nogi se ne smeta potiti. To vemo vsi. Pohodniškega čevlja, ne smemo čutiti na nogah. To pomeni, da izbrati pravi čevelj niti ni tako lahko opravilo. Poplava ponudbe iz celega sveta, kjer je nizka cena edini prepoznavni znak, nas je danes precej zmedla. Za toliko, kolikor jaz hodim, je hitro vsak hribovski čevelj dober! Kakšna zmota. Torej, ostanimo Slovenci vendar ne zato, ker moramo kupiti poceni ampak zato, ker moramo kupiti dobro in poceni. Hribovski čevelj je naš »zaščitni znak« in bolje je kupiti »ornk« čevelj in dati nekaj več evrov kot pa pasti na trgovske limanice nizkih cen. Pohodnik se po čevljih spozna…in seveda po prehojeni poti, da nas ne bo zaneslo v materialistične griče!

 

ni podpisa
ni podpisa

Čevlje za lažje terene
boste prepoznali po njihovi mehkobi, zračnosti, udobnosti, višini in lahkosti. Praviloma jim pravimo nizki ali polvisoki čevlji namenjeni izletom, pohajkovanju, trekingu in podobnim občasnim dejavnostmi. Njihovi podplati so udobnejši in bolj oblazinjeni, ter mehkejši od modelov za srednje ali težje terene. Nimajo dodatne varovalne gume in narejeni so iz lahkih ter zelo zračnih materialov.
Čevlji za srednje terene boste še vedno ločili od tistih za zahtevne terene, ker so na videz »lažji« manj okorni, nižji in imajo tudi nižje podplate. Ti čevlji so najpriljubljenejši pri pohodnikih, ki ne hodijo samo na občasne izlete oziroma med tistimi, ki so rajši v sredogorju kot pa na »hišnih« hribčkih. So tudi bolj trdi od prej opisanih, višji in imajo bolj grob ter trši podplat.


Čevlji za zahtevne terene so videti kot »pancerji« na vezalke. Segajo čez gležnje, videti so najtežji med vsemi pohodnimi čevlji. Največji poudarek ni samo na kvaliteti podplata temveč tudi na kvaliteti materiala iz katerega je narejen preostali del čevlja. Taki čevlji morajo biti najboljše kvalitete, ker v sredogorju in visokogorju ni »heca«. Praviloma tudi težko dobimo slab čevelj za zahtevne terene, ker Slovenski trgovci so že tako osveščeni, da vedo, kaj gornik v najtežjih pogojih mora imeti obuto.
Naš nasvet je, da se pri nakupu pohodniških čevljev dobro pogovorite s strokovnjakom. Izberite si specializirano prodajalno obutve in vzemite si čas za nakup. Bodite pozorni na ves čevelj in ne samo na podplate. Ugotovite, kakšno je vaše stopalo kajti danes je pohodnih čevljev toliko vrst koliko je podplatov, torej najmanj tri vrste. Pronatorske podplate imajo tisti ljudje, ki hodijo na »X«. Pri hoji  stopalo ob  tla zadeva z zunanjim delom, nato se teža prenese na notranji del in na koncu pride do pretirane pronacije, ker se stopalo zvrne navznoter. Supinatorji  hodijo na »O«, ker se njihovo stopalo zvrača navzven. Seveda, obstajajo tudi stopala z normalnim lokom vendar je takih veliko manj kot pa si mislimo. Te tri delitve so že stalnica med tekaškimi copati vendar vse več proizvajalcev pohodnih čevljev izdelujejo za vsak podplat svoj čevelj. In to skoraj dobesedno…   

 

Več iz te teme:

Komentarji: