Poletov recept: Biftek tatarski

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Tatarski biftek je še ena specialiteta, ki loči dobrega mojstra kuhinje od slabega. Dober je tisti, ki je na pogled najbolj neprivlačen. To, kar pa dobimo v večini "supermesarijah" in mega centrih...je pašteta.

Sestavine:

400 g govejega fileja
3 rumenjaki
žlička majoneze
sardelni fileji
kapre
Začimbe: čebula, česen, poper, peteršilj, kumina, gorčica, drobnjak, sol

Priprava:

Goveji file mora biti vrhunski, odstranimo vso maščobo in žilice ter ga drobno sesekljamo ali zmeljemo v mešalniku. Sesekljano meso rahlo nasolimo, dodamo za kakšno žlico vina in ga dobro pregnetemo. Iz mase naredimo tri kupčke in v vsakega naredimo vdolbinico, v katero položimo rumenjak. Tako pripravljene biftke obložimo z na kolobarje narezano čebulo, v biftke pa polagamo zgoraj naštete začimbe ter zdrobljene sardelne fileje. Z začimbami ne pretiravajte, poskrbite tudi za pravo razmerje le teh.  Prisluhinte lastnem okusu. Biftek na koncu okrasimo z jajcem in koščki masla, mogoče z majonezo, zraven pa ponudimo opečen toast.
Ko je biftek na mizi, pred gosti z vilico pretlačimo vse sestavine z izjemo čebule. Maso na koncu zgladimo z nožem, ki smo ga prej namočili v vino. Za piko na i tako pripravljenemu tatarskemu biftek u dodamo malo olivnega olja , goste ne utrujajte s tem, da je treba popečen toast najprej z maslom namazati...

V prvo vam bo težko ratalo. Najverjetneje boste imeli občutek, da nima okusa po biftku ampak...samo po mesu. Premalo začimb ste dodali? Najverjetneje. Koliko se jih dodaja? Čisto po lastnem okusu, kar pa ni zadovoljiv odgovor, kajne? Pomembno je, da se ne pretirava s soljo, tabaskom in poprom, na koncu je pa dobro, da se doda malo olja, da je bolj mazljiv.


Nekateri dodajo še žlico konjaka in žlico gorčice, česen in čebula v prahu,ampak zelo malo in ni zaradi tega spremenil barve...

Tatarski biftek ala Matjaž:

500 - 600 g pljučne pečenke

Pomembno je, da ga očistimo žilic in loja (oz. česarkoli že...) potem pa: če nočemo da postane "čudne barve" (temen), ga za 24 ur pustimo marinirati v olju in česnu. (ne pretiravat) , nato pa pristopimo k zadevi bolj konkretno: 3 - 4 rumenjake, malo olja, zelo malo ga solimo, od začimb pa: česen, čebula, peteršilj, kapre, filete (celo konzervo , noter jih je cca 6-8 filetov inčunov), majoneza (ne pretiravamo), gorčica, drobnjak, paprika (začimba), poper, malenkost belega vina in malo konjaka.
Ker ne morem na pamet oceniti koliko damo določene zadeve mesu, postopoma dodajamo recnije, dokler ni okus popoln.

 

 

Več iz te teme:

Komentarji: