Poletov recept: Glavnik

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Med jedmi, ki sodijo v mojo družinsko kulinarično  zapuščino je tudi enolončnica z domačim gorenjskim imenom glavnik. Pravzaprav gre za dušeno zelje s krompirjem, družinsko pa smo ji pritaknili še kranjsko klobaso. Tako jed postane obrok, ki je povsem samozadosten in hranljiv in lahko služi kot samostojna jed. To je enolončnica, ki je že od mojih malih nog med bolj priljubljenimi jedmi na žlico in lahko povem, da je ta navada prešla tudi na moje otroke. Pa čeprav gre samo za čisto običajno domače zelje.
Zelje sodi med v Sloveniji eno najpogosteje gojenih zelenjav, kar ima za posledico tudi nizko ceno. Če se držimo zopet filozofije, da v večji meri uživamo vse kar raste na naših tleh pa je zmaga na naši strani.
Iz vidika zdravja pa o zelju tako rekoč lahko govorimo kot o super živilu. Vse v presežnikih. Je nizkokalorično, z veliko vsebnostjo vitamina C, mineralov kalija, magnezija, železa, selena, bakra antioksidantov… Blagodejno deluje pri želodčnih težavah, kardiovaskularnih boleznih, spodbuja prebavo, znižuje količino holesterola v krvi, krepi imunski sistem in še bi lahko naštevali.


Za 3-4 osebe potrebujemo:
Manjša glava zelja
3-4 krompirje
2 stroka česna
Manjši paradižnik
Žlica pirine moke
Žlica masla
Žlica sladke paprike v prahu
Sol, poper
Pol jušne kocke
Majaron, lovor
1 do 1.5 kranjske klobase


Priprava:
V deber liter osoljene vode stresemo očiščeno narezano zelje in na drobne kocke narezan krompir. Ko zavre, kuhamo še nekaj časa(15-20 minut), dodamo sesekljan česen, jušno kocko, olupljen paradižnik, lovor in majaron. V ponvi pripravimo podmet tako, da na maslu prepražimo moko in papriko.  Dodamo ga kuhanemu zelju. Solimo, popramo po okusu nazadnje pa še dodamo narezano klobaso. Vse skupaj kuhamo še dobrih 10 minut.
Če ste v časovni stiski, kot nalašč za vas zelo hitro pripravljena jed. Dober tek.

ni podpisa
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Več iz te teme:

Komentarji: