Poletov recept: Krompirjevi polpetki ali rosti

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Ko se pogovarjamo o Švici nam najprej pridejo na pamet okusni siri, banke, modena smučišča,  visoke gore, lepa jezera, multikulturnost, visok standard, franki in Roger Federer. Ko govorimo o Švici pa ne moremo niti mimo ocvrte krompirjeve pogače, za katero v osnovi potrebujemo le dve sestavini – krompir in maslo. Trik, kako narediti hrustljav, a v sredici še vedno sočen polpet, leži v krompirju in njegovi pripravi.

Škrobnat naj bo, ekološke pridelave, da ga ne bo potrebno lupiti, pa dan prej ga skuhamo v slanem kropu in pustimo stati čez noč v hladilniku. Krompir nato grobo naribamo in dobro pretlačimo zavitega v kuhinjski krpi, ki naj popivna čim več tekočine.

Priprava

V ponvi z debelejšim dnom močno segrejemo štiri žlice masla (ne varčujmo z njim, ker se nam bo drugače krompir prijel na dno), nato enakomerno po ponvi porazdelimo nariban krompir, solimo in pustimo, da se cvre nekaj minut. S kuhalnico ga nato oblikujemo v polpet, blago ga pritisnemo po vsej površini, da se nekoliko zgosti (debel naj bo približno 2 centimetra, nič več), nato ga med tresenjem ponve pustimo cvreti še približno deset minut, da na dnu dobro porjavi.

Polpet nato obrnemo (pomagamo si s krožnikom, na katerega prekucnemo ponev) in ga pocvremo do rjave barve še na drugi strani, kar bo ponovno naneslo približno deset minut. Postrežemo takoj.

Za dva polpeta potrebujemo osem srednje velikih krompirjev, ščep soli in štiri jedilne žlice masla.

Več iz te teme:

Komentarji: