Poletov recept: Špinačna lazanja z zelenjavo

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa


V tokratnem receptu sem se odločila za lazanjo iz špinače, ki jo bomo naredili sami. Pravzaprav sem se po dolgem času lotila izdelave domačih testenin, med njimi pa je bilo doma narejeno špinačno testo za rezance-torej lazanjo.
Moram priznati, da je domača izdelava testenin krepko podcenjena po svoji kvaliteti in okusu, ni pa tako zelo zapletena. Potrebujete le nekaj časa, potrpežljivosti in dobre volje, testenin pa takrat lahko naredite v večjih količinah, jih posušite in kar za nekaj časa shranite v hladilniku.
Naša špinačna lazanja bo zelo z zelenjavo in ogljikovimi hidrati bogat obrok, primeren na primer pred kolesarskim ali tekaškim treningom ali aktivnostjo, kjer bomo porabili naše glikogenske zaloge.


Za špinačno testo potrebujete:
200 g sveže špinače
250 g moke
2 jajci
Sol
Za lazanjo potrebujete:
3- 4 korenjčke
2 srednje veliki kolerabi
2 bučki
Olivno olje
350 ml sladke smetane
1 trikotni sir z modro plesnijo
2 stroka česna
Sol, poper
1 jajce
150 g ribanega sira ali mocarele

Priprava testa:
Oprano špinačo na hitro potopimo v vrelo slano vodo in jo dobro ožamemo. Mora biti čim bolj suha. Nato jo drobno sesekljamo. Zmešamo jo skupaj z moko, jajci in soljo. Vse skupaj dobro pregnetemo v gladko testo. Gnetemo kar nekaj časa. Testo zavijemo v PVC folijo in pustimo vsaj pol ure, raje več počivati v hladilniku.  Nato testo zvaljamo zelo tanko in izrežemo pravokotnike za lazanjo.(velikosti cca 8 x 16cm). Najlažje pa je, če si pomagamo s strojčkom za testenine, kjer zvaljamo trakove in jih samo še narežemo. Če ne uporabimo vseh testenin isti dan, preostanek dobro posušimo na prtu in pospravimo na hladno.

Priprava zelenjavne lazanje (manjši pekač 2 osebi):
Na olivnem olju na hitro prepražimo sesekljan česen, mu dodamo smetano in nato še sir s plesnijo. Vse pokuhamo, posolimo in popramo po okusu, da dobimo lepo kremno belo omako(če je pregosta, ji lahko dodamo nekaj kapljic mleka). Ta nam bo tokrat služila namesto mokaste bešamel omake. Vso zelenjavo narežemo na kolobarčke in jo na hitro (nekaj minut)potopimo v vrelo slano vodo, da se zmehča. Nato pričnemo sestavljati plasti lazanje. Najprej pekač polijemo z belo omako, nanj naložimo zelene testenine, na njih pa bučke. Polijemo z malo omake in posujemo z nekaj ribanega sira. Nadaljujemo s testeninami korenjem in kolerabo, omako, sirom. Vse ponavljamo, dokler imamo sestavine. Vrhnja plast naj bodo testenine po katerih smo polili še nekaj bele omake.  Potresemo še s sirom in čez prelijemo z stepenim jajcem. Pečemo približno pol ure na temperaturi 180 stopinj.
Seveda zelenjavo poljubno lahko nadomestite z vašo priljubljeno. Prepustite se vaši domišljiji in uživajte ob sestavljanju in zauživanju vašega obroka. 

 

ni podpisa
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

 

ni podpisa
ni podpisa

 

ni podpisa
ni podpisa

 

ni podpisa
ni podpisa

 

ni podpisa
ni podpisa

 

 

Več iz te teme:

Komentarji: