Poletova lekarna: Hitro celjenje površinskih ran

Fotografija: Modni utrinki iz Ljubljane, avgust 2015.
Odpri galerijo
Modni utrinki iz Ljubljane, avgust 2015.

Čas športnih aktivnosti na prostem aktivira večje šteilo ljudi, tako da rekreacija postane del vsakdana ne le tistih, ki jim do živega ne prideta niti dež niti sneg.  Z zunanjimi športnimi aktivnostmi pa smo bolj izpostavljeni praskam, ranam in odrgninam, pa tudi okužbam poškodovanega mesta kože. Hitro se nam zgodi, da pademo, se opraskamo ali si odrgnemo koleno. Tako se v času, kadar nosimo poletna športna oblačila, pogosteje srečujemo z majhnimi površinskimi ranami. 

Rana je poškodba kože oziroma prekinitev njene celovitosti. Ločimo akutne in kronične rane. Akutne rane so običajno posledica poškodb. Najpogostejše akutne rane so praske, odrgnine, ureznine in vsekanine, vbodnine, zelo pogosto pa tudi opekline. Če se rana celi dlje kot tri tedne, govorimo o kronični rani, med katere sodijo arterijska razjeda, venski ulkus, diabetične rane, preležanine in podobno. S poškodbo kože lahko izpadejo določene funkcije kože. Koža je velik in pomemben organ, saj ima glavno vlogo pri obrambi našega telesa pred vdorom tujko.

Pri celjenju ran gre običajno brez večjih zapletov, saj ima vsaka rana sposobnost, da se s številnimi celičnimi procesi sama zaceli. Za celjenje ran brez zapletov in brazgotinjenja je pomembno, da se rana ne okuži, zato po čiščenju rane ne smemo pozabimo rano razkužiti. Sodobne raziskave so pokazale, da alkohol neugodno vpliva na celjenje ran, zato ga kot razkužilo odsvetujemo, pa tudi občutek je zelo neprijeten in pekoč.

Zaradi možnosti infekcije je pravilna oskrba rane pomembna pri vseh vrstah površinskih ran. Med najpogostejše površinske rane sodijo odrgnine, vreznine, praske, regade in opekline. Na začetku, ko rana še krvavi, lahko uporabljamo pršilo, saj omogoča preprosto in higiensko nanašanje brez dotikanja, hkrati pa rano razkuži in celi. Na voljo imamo različna pršila, ki rano razkužijo, delujejo antiseptično, zmanjšujejo možnost za okužbe, hkrati pa tvorijo na rani tudi tanek film, ki deluje kot druga koža in mehansko zaščiti rano. Nekatera pršila vsebujejo sestavine, ki pospešujejo celjenje ran. Ko se krvavenje ustavi, lahko na rano nanašamo kremo. Priporočeno je uporabljati kremo, ki vsebuje klorheksidin, ki je antiseptik in deluje močno protibakterijsko. Njegova dobra lastnost je, da ubija bakterije, zavira njihovo rast in razmnoževanje in tako preprečuje ali omejuje okužbo na površini kože. K hitrejšemu celjenju ran pripomore še tudi dekspantenol. Njegova glavna korist je, da pospešujejo celjenje kožne povrhnjice. Dekspantenol po nanosu hitro in z lahkoto prehaja v kožo. V kožnih celicah se pretvori v pantotensko kislino (vitamin B5), ki precej vpliva na tvorbo in obnovo kožnega epitelija, in tako pospešuje celjenje ran ter blaži vnetja.

Kreme in pršila, ki vsebujejo omenjeni učinkovini, rano dezinficirajo in spodbujajo obnovo kože od znotraj navzven. S pravilno oskrbo rane skrajšamo čas celjenja, preprečimo zaplete in zmanjšamo brazgotino, zato tovrstni izdelki sodijo v »prvo pomoč« vsakega športnika.

Več iz te teme:

Komentarji: