Preden stopimo na tekaške smuči

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Za prijetno vadbo je včasih treba že pred vadbo postoriti nekaj stvari, ki močno pripomorejo h kakovostnejši vadbi. To naredimo v toplem prostoru, na mrazu je precej teže.

Nastavitev pasu na ročaju palice

Poleg mazanja smuči je treba pred prvo vadbo v sezoni v toplem prostoru tudi nastaviti pravilno dolžino pasu na ročaju palice. Pri vseh palicah lahko poljubno nastavimo dolžino zanke, ki gre skozi ročaj palice, in jo primerno uredimo na vrhnjem delu palice, nad ročajem s posebno klinasto zagozdo. Ustrezno dolžino zanke naravnamo s pravilnim prijemom ročaja palice z dlanjo, na kateri imamo tekaške rokavice. Pravilno primemo palico tako, da gremo z dlanjo najprej skozi zanko od spodaj navzgor in nato od zgoraj navzdol z dlanjo oprimemo zanko in ročaj palice. Ko se z dlanjo naslonimo na zanko, je vidno le še nekaj centimetrov zanke, preden preide v zgornji del ročaja palice. S pravilno nastavitvijo pasov je zagotovljena veliko večja vodljivost palice v vseh delih njenega gibanja. Pri kakovostnejših palicah sta zanki izdelani za vsako dlan posebej.

Nošenje smuči

Običajno je treba narediti do tekaškega poligona nekaj korakov peš. Tu lahko nastane težava, če so smuči namazane z oprijemalnimi mažami. Kaj rado se zgodi, da se smuči pri nepravilnem nošenju prilepijo na naša oblačila. Za spenjanje smuči lahko uporabimo posebne trakove. S trakom spnemo par smuči pri njihovi krivini in repu. Tudi tako spetih smuči ne nosimo na ramenih, kajti tudi ob robu smučke je na njenem srednjem delu lahko nekaj oprijemalne maže. Če smuči ne spnemo s trakovi, se priporoča način nošenja, pri katerem z vsako dlanjo primete eno smučko. Nad vez položimo tekaško palico, nato s prsti primemo vez in palico. Med hojo moramo biti pozorni na morebitne zdrse v tekaških čevljih, kajti nemalokrat se zgodi, da je poledenela pot prekrita s tanko plastjo snega.

Čiščenje podplatov čevljev

Med hojo se lahko v utore na podplatu čevlja zagozdijo manjši kamenčki in nabere sneg. Zato je potrebno pred pripenjanjem preveriti in po potrebi očistiti podplate čevljev. To naredimo tako, da pokrčimo koleno, dvignemo stopalo in s konico palice očistimo utore na podplatu čevlja. Smuči si pripnemo na ravnem in utrjeni podlagi. V mehkem snegu je pripenjanje zelo oteženo. Pri tem ni določeno, katera smučka gre na katero nogo. Vezi nam omogočajo, da jih poljubno menjavamo.

Več iz te teme:

Komentarji: