Previdnost je mati modrosti tudi na smučeh

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Vsak, pogovor, ki nanese na turno smučanje je vedno povezan z obvezno omembo strahu pred plazovi.


Plaz je največji sovražnik turnega smučarja.

Mi, ki se šele sppznavamo s to zvrstjo enkratne zimske športne rekreacije imamo nekje v podzavesti ravno plaz za tistega, ki nas nekako najbolj loči od končne odločitve ali stopiti na turne smučke ali ne. Zato pa smo poiskali nekaj nasvetov o tej zelo priljubljeni rekreaciji.


Zima v gorah je za mnoge obiskovalce najlepša. Pogledi, ki jih pričara opojna belina, sončni žarki, škripanje snega pod nogami itd. Vse to pa se lahko spremeni v trenutku, če ne upoštevamo zakonitosti, ki vladajo v gorah pozimi. To velja tudi za vse turne smučarje, ki obiskujejo naše in tuje gore v zimskem času, pravi Igor Kalan in dodaja: Vsak, turaš, ki se odpravi na turo naj spremlja vremensko napoved in predvsem snežne razmere, ki vladajo v predelu kamor je namenjen. Snežne razmere so ocenjene z plazovno lestvico od 1 do 5 stopnje, če je ta 4. ali 5. stopnje se ne podajmo na turo in počakajmo nekaj dni, da se sneg stabilizira.

Osnovna oprema turnega smučarja


Poleg smuči, pancarjev, kož in druge pripadajoče opreme je obvezen del opreme plazovna žolna, lopata in sonda. Brez te opreme se ne podajmo na turo, kajti navedena oprema v primeru nesreče-plazu rešuje življenje.
Za kaj in kako nam služijo:

Plazovno žolno imejmo vedno pritrjeno na sebi in vključeno na odajanje. Pred turo obvezno preverimo izpravnost le te napolnjenost baterij. Ker se na turo naj nebi podajali sami, se preveri med udeleženci ali vse žolne delujejo, šele nato začnemo s turo. Na večini bolj popularnih izhodišč so nameščene naprave za preverjanje signala to velja za tujino pri nas je taka naprava nameščena na Ljubelju. Ko pridemo do mesta, ki se nam zdi ne sigurno, se ustavimo in pobočje prečimo ali odsmučamo eden po eden ob tem vsi opazujemo napredujočega. Da bo hoja varna naj bi vsak obvladal iskanje ponesrečenega v plazu z žolno. To zahteva kar nekaj vaje in letno preverjanje znanja,ki si ga pridobimo na tečajih, ki jih organizirajo različna planinska društva, GRS postaje. Podatke najdete na spletnih straneh z planinsko tematiko.


Lopata nam služi za preverjanje stabilnosti snežne odeje in izkopavanje ponesrečenih v plazu. Obstaja veliko različnih modelov; od palstičnih do kovinskih. Današnje lopate so vse kvalitetne in lahke, ter nelomljive.

ni podpisa
ni podpisa


Sonda nam pomaga iskati ponesrečenca, ko smo določili lokacijo žrtve. S sondo ugotovimo kako globoko je zasut. Sondiranje se izvaja ravno tako po zakonitostih, ki se ga mora uporabnik naučiti na tečaju.


V tujini je plazovni trojček obvezen ravno tako tudi pri nas, če hočemo varno hoditi v gore vam svetujem,da se obvezno udeležite enega od tečajev kajti znanje,ki ga dobite teoretično iz navodil in priročnikov v primeru nesreče ne bo dovolj za hitro in učinkovito reševanje.


Zime, gora, snega ne smemo nikoli podcenjevati. Turno smučanje je verjetno najlepšo zimski šport vendar se ga moramo lotiti z vsaj osnovnim znanjem. In prav zato priporočamo, da se udeležite vsaj enega tečaja na katerem vas bodo podučili kaj turna smuka sploh je in kako to zgleda v praksi. Na teh tečajih boste spoznali enakomisleče ljubitelje zim in turnega smučanja. Zvedeli boste tudi kje so začetniške ture, kje so tiste malce zahtevnejše in kje so tiste, ki so že stari mački turne smuke. Tečaji niso dragi, naša življenja pa so neprecenljiva zato torej pamet v glavo in pod čelado. Ne bodimo prepametni in hodimo tja kamor še nikoli nismo ali ne vemo kaj nas čaka. Upoštevajte Igorjeve nasvete in prav gotovo boste v turni smuki neizmerno uživali. Naj se vam ne zdi našteta oprema odvečna. Če kdo lahko pomaga prijatelju v nesreči ste to vi (če boste imeli srečo) in to še veliko prej preden pride strokovna pomoč.
 

Več iz te teme:

Komentarji: