Specialka pred svojim časom

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Kolesarska tehnologija ne neha galopirati skozi čas.
Dolgo se ni dogajalo nič. Kolesarska industrija se je preusmerila v gorska kolesa in pozabila na vsa ostala. Koliko se je BMX kolo spremenilo v svojih tridesetih letih? Malo. Vmes je nastalo cel kup koles, ki jih ob nastanku BMX-ov ni bilo. Če govorimo o serijski proizvodnji, seveda.
In zdaj? Cel »bejbibum«! Novih koles je toliko, da smo začeli modrovati, da človek v bistvu res, res, res, potrebuje samo enega. Vendar katerega? Občutljiva tema, ki nima konca…

Svet specialkarstva se je v zadnjih desetih letih res spremenil. Začelo se je z elektronskimi prestavami, nadaljevalo z aero okvirji, ki tehtajo manj kot kilogram z vilicami vred, nadaljevalo s kolutnimi zavorami in širšimi gumami, se razcepilo na dirkalne, rekreativne in makadamkarske specialke, odščipnilo še žičke elektronskih menjalnikov, zdaj prestavljamo »wifi«…odvijačili smo prvi menjalnik in na kaseti imamo 12 zobnikov… Sem kaj pozabil? Vse to se je zgodilo v desetih letih.

In zdaj je najsodobnejša specialka videti takole:

To je vrh specialkarske znanosti, vendar z rezervo. Specialka 3T Strada je povzela vse: ima sila aero karbonski okvir in obročnika, tubularje široke 28mm, nima prvega menjalnika, ima kolutne zavore in... nima eTap zadnjega menjalnika, ker nam ga niso hoteli še predstaviti na svojem kolesu... bralce prosimo za kako fotko, če ga kje srečate...in kar je dodatni greh; vidne so pletenice. Torej rezerve je še nekaj. Največji preskok, ki sproža največ debat v pelotonu je izguba prvega menjalnika. Bo to šlo skozi? Zaenkrat gre, saj tako kolo vozi Pro Continentalna ekipa Aqua Blue. In fantje pravijo, da deluje... Čas bo hitro pokazal ali imajo prav.

 

ni podpisa
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

Specialka ekipe Aqua Blue

Več iz te teme:

Komentarji: