Vodič po superhrani: Konopljina semena

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Superhrana je v zadnjih letih morda bolj kot izkoriščanje zdrave ponudbe hrane in zdravega življenja, postala trendovski pripomoček, ki ga mnogi uporabljajo napačno ali s prevelikimi odstopanji. Superhrana je še vedno v veliki večini superdraga, a s pravilno taktiko, lahko tudi denarnica občuti manj pretresov kot sicer. Nekaj let nazaj so nas navduševali sadeži acai palme, kaj šele goji jagode, najnovejši članek strani Hopes&Fears zdaj pravi, da sta kvinoja in ohrovt najbolj moderni superhrani.

Zanimivo, kajne, nobeno izmed zgoraj naštetih, ali tistih živil, ki jih še bomo omenili, nima strokovne podlage, da ji rečemo superhrana. Je zdrava, morda bolj kot večina ostalih sestavin, a superhrana je le beseda in dober marketing.

Zato bomo mi ostali pri bistvu in v naslednjih dveh tednih predstavili naša najljubša supersemena, pogledali kakšna je njihova hranilna vrednost in kaj vsebujejo.

Chia semena

Laneno seme

KonopljIna semena

Beljakovine: 10.3 g (21% priporočenega dnevnega vnosa)
Vlaknine: 0.9 g (4%)
Cink: 3.2 mg (21%)
Magnezij: 179 mg (45%)
Maščobe: 12.6 g (19%)

Ja, konopljina semena so del rastline cannabis sativa, in ne, če jih zaužijete ne boste zadeti. Dobro, zdaj smo to razčistili in se lahko posvetimo glavnemu razlogu, zakaj konopljina semena uvrščano v superhrano.

Beljakovine so na prvem mestu, ko govorimo o dobrih straneh teh semen, saj jih konopljina semena vsebujejo več kot druga. Podobno kot laneno seme, imajo konopljina semena oreškast okus in največ okusa prihaja iz omega-3 maščobnih kislin. "Konopljina semena ne vsebujejo fitične kisline, kar pomeni da telo lažje vsrka minerale iz semen," pravi Kayleen St. John, direktorica prehranskega programa in iniciative na inštitutu Natural Gourmen v ZDA. Veliko magnezija podpira produkcijo energije in zdravje kosti, a semena vsebujejo tudi ogromno vitamina E, ki ga znanstveniki priporočajo vrhunskim atletom v želji preprečevanja oksidativne škode, ki nastane z vadbo.

Kako jih uporabiti: Potresite jih po solati, dodajte jih v jogurt ali smuti.

Vse vrednosti so izračunane na podlagi 30-gramske porcije in priporočenega vnosa 2000 kalorij na dan.

Več iz te teme:

Komentarji: