Vsevedi kolesarji so se zbrali v Ribnem

Nagrajenci nagradne igre RTV Slovenije, ki je potekala med celotnim prenosom dirke po Franciji, so se zbrali v hotelu Ribno na Bledu.
Fotografija: Kolesarski hotel Ribno. FOTO: MB Cvjetičanin/Delo
Odpri galerijo
Kolesarski hotel Ribno. FOTO: MB Cvjetičanin/Delo

Koronavirus je oklestil razpoloženje, ampak kolesarjem ni prišel do živega. Zbrali so se v petek popoldne v kolesarskem hotelu Ribno v Ribnem pri Bledu, sledila je omejena dobrodošlica, po večerji pa sta zabavni program vodila novinar Miha Mišič in strokovni komentator dirke po Franciji Tadej Valjavec.

image_alt
Poletove zimske kolesarske destinacije


Nagradna igra hotela Ribno je potekala vsako etapo, ki jo je predvajal 2. program RTVSLO, na koncu je bilo 21 izžrebancev. Vsak izžrebanec je prejel nagrado: Kolesarski vikend paket v hotelu Ribno za dve osebi. Tadej Valjavec je bil zadolžen za specialkarsko ekipo, nagrajenci pa so se lahko odločili tudi za gorsko kolesarjenje, makadmkanje ali zgolj panoramsko vožnjo po Bledu z okolico.

Kolesarji s Tadejem Valjavcem so šli iz Ribnega skozi Bled in dolino Radovne v Mojstrano, naprej skozi Kranjsko Goro vse do planiških skakalnic in nazaj. Tempo je bil prilagojen najslabšemu členu, kar je pomenilo, da je ta skupina prekolesarila 93 kilometrov, v treh urah in 31 minutah, povprečna hitrost je bila 26,7 kilometra na uro, premagali pa so kar 1079 višinskih metrov. Gorski kolesarji so šli do konca doline Radovne in nazaj, makadamkarji so prav tako iskali makadamske poti, prevozili so dobrih 50 kilometrov. Panoramski kolesarji so šli okoli Blejskega jezera, seveda na obvezno kavo in kremšnito.

Po opravljeni vadbi so jih v hotelu čakali makaroni, popoldanski počitek, zvečer pa obvezni kolesarski zabavni program seveda z upoštevajočimi navodili NIJZ. Take »zabave« kolesarji ne pomnijo, pa tudi težko ponovljiva bo. V nedeljo je vreme skazilo načrte, kolesarjenje je odpadlo, koronakolesarji so se prijateljsko razšli, spletlo se je nekaj novih prijateljstev, predvsem pa prepričanje, da je letošnji Tour verjetno neponovljiv in so bili zato priča zgodovinskemu dogodku v kolesarskem hotelu Ribno na Bledu.

Organizacijski del kolesarskega vikenda. FOTO: MB Cvjetičanin/Delo
Organizacijski del kolesarskega vikenda. FOTO: MB Cvjetičanin/Delo


Gorskokolesarski odsek. FOTO: MB Cvjetičanin/Delo
Gorskokolesarski odsek. FOTO: MB Cvjetičanin/Delo


Matija Blažič je lastnik hotela že pet let, zadnji dve leti mu pomaga tudi soproga Katarina. Na naše vprašanje, kako to, da se je lotil takega turističnega zalogaja, odgovarja: »V življenju imam zelo rad dve stvari; kolesarstvo in les.« Kot velik navijač naših kolesarjev se je odločil odločno podpreti kranjske kolesarje, kar smo lahko videli tudi med oglaševanjem med samim prenosom dirke po Franciji.

»Samo oglaševanje med letošnjim izjemnim Tourom pa ni bilo pomembno samo zaradi marketinškega pristopa, ampak tudi zato, da se pokaže, da se izplača vlagati v šport številka ena trenutno v naši državi. Naš hotel je med tremi tedni dirke po Franciji postal središče Slovenije, takega odziva si niti slučajno nismo predstavljali,« je med drugim povedal Matija Blažič, tudi sam ljubiteljski kolesar, ki je prekolesaril Južno Ameriko, letos je šel že 17. do Dubrovnika s kolesom, pa še nekaj izjemnih daljinskih podvigov ima pod čelado.

Človeka, ki sta Primoža Rogliča posedla na specialko. FOTO: MB Cvjetičanin/Delo
Človeka, ki sta Primoža Rogliča posedla na specialko. FOTO: MB Cvjetičanin/Delo


Miha Mišič in Matija Blažič. FOTO: MB Cvjetičanin/Delo
Miha Mišič in Matija Blažič. FOTO: MB Cvjetičanin/Delo


»Ko sva se s Katarino odločala o nakupu hotela, sem rekel, da če greva v to, bova naredila kolesarskega ali pa se tega sploh ne lotiva. Vsako leto se trudimo ugoditi prav vsem ljubiteljem kolesarstva, Bled je enkratna kolesarska točka in škoda bi bilo ne ponuditi vsega, kar kolesarji v takem hotelu pričakujejo.« Je povedal Matija Blažič.

Kolesarski hotel Ribno pa ne izstopa samo po tem, da je postal zbirališče specialakrjev, gorskih kolesarjev, makadamkarjev, »panoramcev« in kolesarjev z električnimi kolesi, ampak tudi zato, ker je prvi v Sloveniji pridobil naziv Zero waste hotel: »Od 92 do 93 odstotkov pravilno ločenih odpadkov ter zmanjševanje količine smeti in porabe energije so poglavitni ukrepi, ki so nas v slabih dveh letih pripeljali do certifikata Zero Waste. Tovrstni korak v smeri zelenega turizma je za nas zelo pomemben, povezali smo se z Ekologi brez meja, ki so nacionalna Zero Waste organizacija za Slovenijo, članica mreže Zero Waste in partnerji podjetja Hotel Rifiuti Zero iz Italije.« Nam je povedala Katarina, ki je z osebnim pristopom obravnavala prav vsakega nagrajenca in z njimi tudi kolesarila.

Makadamkarji so tudi imeli svojega vodnika. FOTO: Mb Cvjetičanin/Delo
Makadamkarji so tudi imeli svojega vodnika. FOTO: Mb Cvjetičanin/Delo


Postanek med Mojstrano in Radovno. FOTO: MB Cvjetičanin/Delo
Postanek med Mojstrano in Radovno. FOTO: MB Cvjetičanin/Delo


»Midva živiva na Bledu in s še nekaj zanesenjaki prepričujemo tudi preostale hotelirje in druge turistične deležnike na Bledu, da se temu čim prej priključijo. Zdaj sploh ni več vprašanje, ali se izplača ali ne, to mora postati in bo postalo nujno za vsakogar, ki se bo hotel predstavljati kot družbenoodgovorno podjetje. Tako kot mogoče mi danes pozitivno izstopamo, kot nekdo, ki se je tega lotil prvi, tako bo v nekaj letih izstopalo vsako podjetje, ki tega ne bo delalo. Razlika je zgolj v tem, da bodo oni izstopali v negativnem pogledu.« Je o mreži Zero Waste dodal še Blažič.

Čisto na koncu doline Radovne. FOTO: MB Cvjetičanin/Delo 
Čisto na koncu doline Radovne. FOTO: MB Cvjetičanin/Delo 


Kolesarjem to veliko pomeni. O tem smo se prepričali med druženjem z njimi. Kolesarski turizem v Sloveniji dobiva lepo podobo, s tem se moramo strinjati, zato je še toliko bolj pomembno, da spremljamo razvoj tistih, ki si prizadevajo za to, in tudi k tistim, ki o tem še niso prepričani. Hotel Ribno je lep zgled, da se vse to da narediti. Mar ni zdaj lažje, ko je Slovenija številka ena na svetovnem kolesarskem zemljevidu?

Ena izmed enainšestdesetih sob v hotelu Ribno. FOTO: MB Cvjetičanin/Delo
Ena izmed enainšestdesetih sob v hotelu Ribno. FOTO: MB Cvjetičanin/Delo

Komentarji: