Zimski trening za tekače ni le tek

Pameten ljubiteljski tekač pozimi od vsega - najmanj teče po suhem. Zato, ker je na voljo toliko drugih načinov in možnosti vadbe, s katerimi se krepimo.
Fotografija: Ko gre za krepitev srčno žilnega sistema lahko pozimi izbirate med več možnostmi na prostem. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Ko gre za krepitev srčno žilnega sistema lahko pozimi izbirate med več možnostmi na prostem. FOTO: Shutterstock

Na naših zemljepisnih širinah zimski čas pomeni čas za osnovni, bazični trening. Hkrati pa hladni meseci ponujajo tudi možnost ukvarjanja z alternativnimi športi.
image_alt
O srcu za nas, rekreativne telebane

Vendar zima ni le čas temeljnega treninga, ampak tudi najboljši čas, da svojemu mišično-skeletnemu sistemu predstavimo nove vzorce gibalnih dejavnosti - in s to raznolikostjo pomagamo preprečevati poškodbe. Tekači običajno tečejo skozi vse leto in se navadno ne ukvarjajo z nobenim alternativnim športom, če se ob tem ne počutijo dobro, varno in udobno.

Seveda jim tega ne moremo očitati, dobro pa je vseeno vedeti, je dolgoročno zelo koristno prestopiti še kam drugam in tako telesu kot duhu ponuditi dodatno hrano.
 

Na prostem, na snegu


Ko gre za krepitev srčno žilnega sistema lahko pozimi izbirate med več možnostmi na prostem. Na vrhu seznama alternativnih možnosti vadbe so tek na smučeh, pohodništvo s krpljami in turno smučanje. Pohodništvo s krpljami in turno smučanje (začetniki, oboje naredite pod nadzorom izkušenega vodnika!) sta idealna za vadbo vzdržljivostnih enot, ki trajajo več ur, ne da bi preobremenili mišično-skeletni sistem. Na smučeh ali na krpljah lahko opravite res dolg "tek", na smučeh privlačen tudi s pomočjo drsenja.
image_alt
Novi zapestni nadzornik in trener

Ko gre za tek na smučeh, lahko izbirate med drsalno in klasično tehniko. Pri klasični tehniki so mišice nog močno obremenjene, tako stegenske kot predvsem golenske mišice, kar je podobno kot pri suhem teku, medtem ko drsalna tehnika spodbuja večplasten in popolnoma nov gibalni vzorec.

Na kaj moramo biti pozorni pri teku na smučeh: tek na smučeh je precej intenziven šport. Temeljni trening drsalne tehnike je kar težko izvesti, zlasti za manj izkušene na tekaških smučeh, ker je srčni utrip stalno (pre)visok.


Številne možnosti v zaprtih prostorih


Trening za koordinacijo mišic je enostavno narediti tudi v zaprtih prostorih. Zakaj ne bi doma opravili niza vaj za mišično koordinacijo ali bi ne skakali preko kolebnice, pet minut vsak dan? Tudi vaje za ravnotežje in krepitev gležnjev in stopal lahko vključite kar v svojo dnevno rutino, že ko počivate ali si umivate zobe - to prihrani čas in prinese koristi ne le za zobe, pač pa tudi za druge dele telesa.
Zakaj ne bi doma opravili niza vaj za mišično koordinacijo ali bi ne skakali preko kolebnice, pet minut vsak dan? FOTO: Shutterstock
Zakaj ne bi doma opravili niza vaj za mišično koordinacijo ali bi ne skakali preko kolebnice, pet minut vsak dan? FOTO: Shutterstock

Če želite vaditi vzdržljivost v telovadnici, se raje odločite za »netekaške« dejavnosti, kot so vadba na steperju, sobno kolo, eliptični trenažer ali simulator veslanja - veslač. Še posebej nas lahko motivirajo skupinske fitnes vadbe, kjer lahko pod vodstvom in ob glasbi pedalirate, veslate - ali pa vadite popolnoma nove oblike gibanja.
Žal to zaenkrat zaradi novega virusa ni mogoče, a tudi to bo minilo!

Nenazadnje: splača se tudi zaplavati v notranjem bazenu, še posebej, če v glavnem plavate v prosti tehniki, kravlu, ali hrbtno. Lahko pa tudi tečete na mestu globoki vodi, če nosite rešilni jopič - če ne želite nehati teči, a vseeno želite svojemu mišično-skeletnemu sistemu nameniti zaslužen odmor.
No, najprej se morajo bazeni seveda odpreti - in ja, tudi to se bo zgodilo!

Komentarji: