»Bodimo koristni, ne pa le kritiki družbe, medtem ko jamramo, da je zmanjkalo kvasa«

Nov poziv k previdnosti pred hojo v gore. Razmere so za neizkušene planince zelo nevarne, nespametno ravnanje pa bi še bolj obremenilo zdravstveno in reševalno osebje. 
Fotografija: Glede na to, da so imeli pri GRSZ letos že 81 intervencij, v katerih je umrlo šest gornikov, je poziv k previdnosti upravičen. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Glede na to, da so imeli pri GRSZ letos že 81 intervencij, v katerih je umrlo šest gornikov, je poziv k previdnosti upravičen. FOTO: Matej Družnik/Delo

Epidemija koronavirusa je veliko zaposlenih prikovala med štiri stene in najbrž jih bo prav tako veliko, ki bodo poziv, naj se ne gibljejo v družbi, izkoristili za skok v gore. Strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije (PZS) Matjaž Šerkezi je včeraj na družbenem omrežju facebook tako kot že večkrat znova pozval k odgovornemu ravnanju pri takšnih izletih, saj se lahko zaradi visoke snežne odeje hitro sprevržejo v nevarno ravnanje ali celo tragedijo. Gore bodo počakale, medicinsko osebje pa ima že tako ogromno dela tudi brez nudenja pomoči nespametnim pohodnikom.

Glede na to, da so imeli pri Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRSZ) letos že 81 intervencij, v katerih je umrlo šest gornikov, 15 pa je bilo težje poškodovanih, je poziv k previdnosti upravičen. Ko gore prekrije snežna odeja, se razmere za gibanje po njih namreč spremenijo, so že večkrat letos opozorili na PZS.»Če se nameravamo odpraviti v gore, pomislimo še na nekaj. V dneh, ko zdravstveni sistem deluje na najvišjih obratih, ko so zdravniki in medicinsko osebje po cele dneve obremenjeni, sistem zaščite in reševanja pa s polno paro pripravlja teren, s katerim bo obvladoval najhujše, se zaustavite in za trenutek pomislite, kje so vaše meje. Najmanj, kar si v teh dneh želimo, so nesreče v gorah,« je zapisal.Vse to bo namreč še bolj obremenilo tako reševalni kot medicinski del osebja, ki je že tako ali tako do skrajnosti obremenjeno. Strokovni sodelavec in gorski reševalec v Kamniku je še zapisal, da bi nespametno početje planincev v najslabšem primeru vzelo »možnost dihanja« nekomu drugemu, če bi se osebje moralo odločati »med enim ali drugim«. 

»Bodimo koristni, in ne le kritiki družbe in posameznih ljudi, ki se trudijo za nas, medtem ko jamramo, kako je v trgovini zmanjkalo kvasa. Vse bo počakalo in mi bomo še vedno tukaj.«


Nevarnost plazov je 3. stopnje


Po podatkih Agencije RS za okolje se bo v gorah danes oblačnost postopno gostila, ponekod bo tudi megleno. Predvsem popoldne bodo občasne padavine, meja sneženja se bo do večera spustila do nadmorske višine okoli 1000 metrov. Sredi dneva in popoldne bo zapihal veter severnih smeri. Temperatura na 1500 metrih bo od 0 do 4, na 2500 metrih pa okoli -2 stopinji Celzija.

Nevarnost plazov je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, se pravi znatna. Glavno težavo po podatkih meteorologov predstavlja moker in napihan sneg. 

Preberite še:

Komentarji: