Modernino cepivo učinkovito tudi proti britanskemu in južnoafriškemu sevu

V podjetju so učinkovitost svojega cepiva proti novim različicam koronavirusa ugotavljali v študiji na vzorcih krvi osmih posameznikov.
Fotografija: FOTO: Gettyimages
Odpri galerijo
FOTO: Gettyimages

Cepivo proti covidu 19 ameriškega podjetja Moderna je učinkovito tudi proti novima, bolj nalezljivima sevoma novega koronavirusa, ki so ju prvič odkrili v Veliki Britaniji in Južni Afriki; vsaj tako trdijo v podjetju.

V podjetju so učinkovitost svojega cepiva proti novim različicam koronavirusa ugotavljali v študiji na vzorcih krvi osmih posameznikov, ki so v prvi fazi kliničnega testiranja prejeli dva odmerka cepiva, in vzorcih krvi dveh primatov, ki so ju prav tako cepili z dvema odmerkoma, so zapisali v sporočilu za javnost na spletni strani Moderne.

Preberite še: 
image_alt
Simona Kustec: šole in vrtci so dobro pripravljeni na odprtje


Ugotovili so, da cepljenje sproži nastanek protiteles proti vsem testiranim novim ključnim različicam. Med njimi sta tudi različica B.1.1.7, ki so jo najprej odkrili v Veliki Britaniji, in različica B.1.351, ki so jo najprej odkrili v Južni Afriki.


Pri britanski različici je bila raven protiteles visoka, in sicer na podobni ravni kot pri različicah, znanih pred tem. »Bistvenega vpliva na nevtralizacijo ni bilo opaziti niti pri vseh mutacijah, najdenih na različici B.1.1.7, niti pri ključnih mutacijah.« Pri južnoafriškem sevu je bila raven protiteles proti virusu šestkrat nižja kot pri različicah, znanih pred tem. Vendar pa je menda vseeno dovolj visoka, da nudi zaščito. Posvarili so, da bi lahko nižja raven pomenila potencialno nevarnost, da bi prej izgubili odpornost proti tej različici.

 

Več iz te teme:

Komentarji: