Sergej Racman in njegova podjetja po svetu

Sergej Racman je po vsem sodeč s friziranjem bilanc vrsto let vzdrževal svoj kinematografsko-igralniški portfelj. Zapleteno hobotnico in posle razkrivajo interni dokumenti ciprske družbe X6D. Ti kažejo tudi verigo medsebojnih posojil med družbami, ki jih je nadziral prav Racman.
Fotografija: Roman Šipić
Odpri galerijo
Roman Šipić

V uredništvu Ozadij so pridobili dokumente ciprske družbe X6D, ki je imela ključno vlogo v plenilskem financiranju slovenskih in drugih povezanih podjetij v ozvezdju Sergeja Racmana. Gre pretežno za interne dokumente, ki nam jih je namenil neimenovani vir. Poslal nam jih je prek Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ) oziroma platforme SecureDrop, ki omogoča šifrirano, torej anonimno, neizsledljivo in tako tudi varno posredovanje dokumentov.

Med drugim je anonimni vir z nami delil poročilo o posebnem pregledu, ki ga je izvedla revizorska hiša Ernst & Young. Pregledali so 105 transakcij in v analizi ugotovili, da več povezanih podjetij ni poravnalo svojega dolga do X6D. Opozorili so na morebitna nasprotja interesov, saj so se posojila pretakala iz ene povezane družbe v drugo, in zaradi nepopolnih računovodskih podatkov predlagali spremembo računovodskega sistema.

Vendar pa je ta dokument za slovensko javnost bolj zanimiv zato, ker prikazuje (od)tok denarja s Cipra v Slovenijo.

Več na Delo.si

Komentarji: