Za zdrava pljuča

Čeprav se je uporaba tobaka po svetu zmanjšala, še vedno zahteva osem milijonov življenj; tveganje bolezni je povišano tudi med pasivnimi kadilci.
Fotografija: Odpovejte se cigaretam. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Odpovejte se cigaretam. FOTO: Shutterstock

Zaradi tobaka vsake štiri sekunde umre ena oseba, kljub svetovnemu zmanjšanju uporabe vsako leto povzroči osem milijonov smrti, od tega milijon zaradi pasivnega kajenja, je tudi vzrok približno 12 odstotkov smrti zaradi bolezni srca in ožilja, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ): kadilci imajo od dva − do štirikrat povečano tveganje za koronarno srčno bolezen in možgansko kap.

Uporaba elektronske cigarete pri mladostnikih in mladih odraslih viša tveganje, da bodo pozneje kadili tobačne izdelke. FOTO: Guliver/Getty Images
Uporaba elektronske cigarete pri mladostnikih in mladih odraslih viša tveganje, da bodo pozneje kadili tobačne izdelke. FOTO: Guliver/Getty Images
V nevarnosti so tudi pasivni kadilci, tudi ti imajo od 20 do 30 odstotkov povečano tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni. Uporaba tobaka povzroča številne bolezni – od raka pljuč do kroničnih bolezni dihal. Kajenje tobaka je glavni vzrok za nastanek pljučnega raka ter na svetovni ravni odgovorno za več kot dve tretjini smrti zaradi raka pljuč.

»Kadilci imajo v primerjavi z nekadilci skoraj 23-krat večje tveganje za to, da umrejo zaradi posledic pljučnega raka, 25-krat večje tveganje za smrt zaradi kronične obstruktivne pljučne bolezni, dvakrat večje za smrtni izid zaradi pljučnice, gripe in tuberkuloze ter drugih pljučnih bolezni,« je ob letošnjem dnevu brez cigarete opozorila Saša Kladivec z Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik.
 

Cigareta je cigareta


Na trgu se v zadnjih letih lahko kupi tudi elektronske cigarete. Morda se na prvi pogled zdi, da je to bolj »zdrava« različica kajenja, a ni tako. Vemo, da vsebujejo številne zdravju škodljive snovi in zato niso neškodljive, poudarjajo na NIJZ. Posledic dolgoročne uporabe še ne poznamo.

Tudi pri uporabi vodnih pip je potrebna previdnost. FOTO: Guliver/Getty Images
Tudi pri uporabi vodnih pip je potrebna previdnost. FOTO: Guliver/Getty Images
»Na voljo ni dovolj podatkov o tem, ali so učinkovite kot pomoč pri opuščanju kajenja, in jih zato ne priporočamo v te namene,« je povedala Helena Koprivnikar z NIJZ in opozorila: »Med mladostniki in mladimi odraslimi uporaba elektronske cigarete posebno vzbuja skrb tudi zato, ker zvišuje tveganje, da bodo pozneje kadili tobačne izdelke.«

Prav tako niso nič kaj nedolžne vodne pipe oziroma tako imenovane šiše. V posebni zgibanki z naslovom Kaj bi bilo dobro, da bi starši in vsi, ki delajo z mladostniki, vedeli o elektronskih cigaretah, vodnih pipah in novih tobačnih izdelkih na NIJZ zapišejo, da dim vodne pipe vsebuje številne zdravju škodljive snovi, ki so prisotne tudi v dimu cigaret. Prepričanje, da so manj škodljive, ker naj bi potovanje skozi vodo dim očistilo škodljivih snovi, ne drži.

Odpovejte se cigaretam. FOTO: Shutterstock
Odpovejte se cigaretam. FOTO: Shutterstock
»Med škodljivimi snovmi v dimu vodnih pip so poleg nikotina ogljikov monoksid, katran, formaldehid in drugi aldehidi, policiklični aromatski ogljikovodiki, benzen, nitrozamini, majhni delci, težke kovine (svinec, arzen, krom) in drugo,« opozorijo. In še: posameznik lahko med enournim kajenjem vodne pipe vdihne toliko dima, kot če bi pokadil od 50 do 200 cigaret.
 

Opustite kajenje


Kajenje vpliva tudi na smrčanje in zobe oziroma zdravje ustne votline pa tudi na videz kože: ta postane suha, nagubana, brez sijaja, posivela, postarana, na obrazu in po telesu.

Kakor koli obrnete, boste za svoje zdravje največ naredili, če boste cigarete izbrisali iz svojega življenja.

»Za uspešnost opustitve kajenja je zelo pomembno troje: želja in odločitev prenehati kaditi, uporaba ustreznih strategij za spoprijemanje s skušnjavo v situacijah, ko bi po stari navadi običajno prižgali cigareto, in temeljna zavezanost osebe, da se tobačnemu izdelku odreka ne glede na situacijo,« nam je razložila mag. Tadeja Hočevar iz NIJZ. Pri tem so lahko v veliko pomoč programi opuščanja kajenja v zdravstvenovzgojnih centrih, ki so v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji.


Za obisk ne potrebujete napotitve osebnega zdravnika, na izbiro pa imate skupinsko ali individualno svetovanje. Če potrebujete pomoč pri vzdrževanju abstinence ali kakršen koli nasvet glede prenehanja kajenja, lahko pokličete na telefon 080 27 77 vsak delovnik med 17. in 20. uro.

Po desetih letih prenehanja kajenja se tveganje za nastanek pljučnega raka pri posamezniku za skoraj polovico zmanjša v primerjavi s tistimi, ki še kadijo. Marjana Iršič, vodja Centra za krepitev zdravja pri ZD Celje, je povedala, da v obdobju od dveh tednov do treh mesecev po opustitvi kajenja začne upadati tveganje za srčni infarkt, po enem letu se tveganje za koronarno srčno bolezen zniža za polovico, po od petih do 15 letih je tveganje za možgansko kap podobno tistemu pri nekadilcu, po 15 letih je tveganje za koronarno srčno bolezen podobno tistemu pri nekadilcu.


 

Komentarji: