Ameriški golfisti z rekordnim naskokom osvojili 43. Ryderjev pokal

Ameriška zvezdniška ekipa je pričakovano osvojila 43. Ryderjev pokal v golfu in ga tako vzela iz rok branilcev naslova Evropejcev. Končni izid je bil 19:9.
Fotografija: Bryson DeChambeau (desno) poliva kapetana ZDA Steva Strickerja po zmagi na igriščih Whistling Straits v Wisconsinu. FOTO: Richard Heathcote/AFP
Odpri galerijo
Bryson DeChambeau (desno) poliva kapetana ZDA Steva Strickerja po zmagi na igriščih Whistling Straits v Wisconsinu. FOTO: Richard Heathcote/AFP

Odločilne pol točke za neubranljivo in na koncu rekordno prednost ter zmago je gostiteljem pred približno 40.000 navijači na igrišču Whistling Straits v Wisconsinu prinesel Collin Morikawa, ki je remiziral z Norvežanom Viktorjem Hovlandom. Ekipa ZDA, ki jo je kot kapetan vodil Steve Stricker, je za zmago potrebovala 14,5 točke, medtem ko bi branilcem naslova iz Evrope za končni uspeh zadostovalo 14 točk.



Potem ko so Patrick Cantlay, Scottie Scheffler in Bryson Dechambeau ZDA priigrali visoko prednost s 14:6, je končni udarec ekipi Evrope zadal Morikawa.

Z novim uspehom so Američani, ki imajo v svojih vrstah devet igralcev iz prve enajsterice na svetovni lestvici, bilanco v osvojenih Ryderjevih pokalih proti Evropejcem izboljšali na 27:14 ob dveh neodločenih izidih. Ekipa Evrope je sicer slavila na devetih od zadnjih 13 dvobojev.
 

Kapetan ZDA: To je bila najboljša predstava vseh časov


Golfiste Evrope so favorizirani Američani premagali z 19:9, kar je najvišja zmaga katerekoli ekipe od leta 1979, ko so se najprestižnejšemu ekipnemu tekmovanju v tem športu pridružili vsi evropski igralci. Kapetan ZDA Steve Stricker je dvoboj zato upravičeno označil za »največjega vseh časov«.

Američani so bili nesporni favoriti za zmago. Na igrišču Whistling Straits ob jezeru Michigan so vodili od začetka do konca. Zadnji dan so od 12 točk potrebovali le 3,5 točke za zmago in jih tudi zlahka dosegli. Evropo so premagali v sedmih dvobojih posameznikov in tako presegli prejšnji najvišji seštevek – 18,5 točke, ki sta ga pred tem enkrat že zabeležili obe ekipi.

»Sem brez besed. To je bila najboljša predstava golfa v zgodovini. Pred vami stoji najboljša ekipa vseh časov. To so neverjetni igralci. Prišli so sem z ogromno motivacijo, neverjetno energijo in odlično formo. Enostavno so predobri,« je od ponosa žarel kapetan Stricker, ki imel v svoji ekipi devet igralcev od enajstih najboljših na svetovni lestvici, od tega osem mlajših od trideset let.

Čeprav je bila glede na premoč ZDA zmaga gostiteljev le vprašanje časa, je točko za 14,5 ZDA prinesel 24-letni Morikawa, tretji igralec na svetu, ki je na 17. luknji izenačil dvoboj proti Norvežanu Hovlandu. Preostanek dvoboja je bil tako le formalnost oziroma priložnost, da je 40.000 gledalcev navdušeno pozdravilo svoje junake. ZDA zdaj vodijo v Ryderjevem pokalu s 27:14, Evropa, ki bo gostila naslednji dvoboj 2023 v Rimu, pa se lahko tolaži, da je od zadnjih 13 dvobojev zmagala devetkrat.
 

Mister 5-0-0, McIlroy jokal v intervjuju


ZDA so imele v svoji ekipi dvanajst junakov, je dejal Stricker, izpostavil pa je enega, najstarejšega člana ekipe, 37-letnega Dustina Johnsona, ki je postal šele drugi Američan po Larryju Nelsonu iz 1979, ki je dobil vseh pet dvobojev. Drugi igralec na svetu je zadnji dan premagal Angleža Paula Caseyja ter po koncu priznal, da so bili porazi v zadnjem desetletju preveč boleči, da bi si lahko ZDA privoščile še enega pred domačo publiko. Evropa je namreč dobila pet od zadnjih šestih pokalov oziroma tri od šestih v ZDA.

»Ne maramo izgubljati,« je dejal uvodoma Johnson in nadaljeval: »V ekipi je bilo kar šest novincev, ki pa niti za trenutek niso pokazali, da so prvič udeleženci Ryderjevega pokala. Stopili so v ospredje in pokazali, po kaj smo prišli.«

Prevlado ZDA najbolje ponazarja dvoboj zadnjega dne med prvim igralcem sveta, Špancem Jonom Rahmom, edinim Evropejcem, ki je uvrščen v »top 10« na svetu, in najslabšeuvrščenim Američanom na svetovni lestvici Scottiejem Schefflerjem (21.), ki je kot novinec v ekipi zmagal s 4&3, oziroma si je tri luknje pred koncem priigral že štiri točke prednosti. Razočaranje Evrope je opisal Rory McIlroy, ki je edino zmago v treh dneh dosegel zadnji dan proti olimpijskemu prvaku Xanderju Schauffeleju.

S solzami v očeh in »cmokom« v grlu je povedal: »Zelo sem ponosen, da sem bil del te ekipe, hkrati pa izjemno razočaran, da nisem pokazal svoje najboljše igre. To je brez dvoma največji golfski dogodek na svetu in biti del ene ali druge ekipe je želja vsakega mladega igralca. To je moj šesti Ryderjev pokal, nikoli nisem jokal, bil sem čustven, saj so vsi najlepši spomini v moji karieri vezani na to tekmovanje. Čez dve leti bomo poskusili še enkrat.«

Preberite še:

Komentarji: