Gajser po dveh napakah drugi na VN Limburga

Slovenec je dobil prvo vožnjo, po vodstvu v drugi pa zletel s proge in zasedel 3. mesto. Prednost v SP že skoraj neulovljiva. V nedeljo še ena dirka v Lommlu.
Fotografija: Tim Gajser se vse bolje znajde na mehki mivki, a napakam se ni mogel izogniti. FOTO: Honda Racing
Odpri galerijo
Tim Gajser se vse bolje znajde na mehki mivki, a napakam se ni mogel izogniti. FOTO: Honda Racing

Po nedeljski zmagi na VN Flandrije, s katero se je utrdil v vodstvu motociklističnega razreda MXGP, je svetovni prvak Tim Gajser (Honda) danes na VN Limburga osvojil drugo mesto za Jorgejem Pradom (KTM), a kljub temu povečal prednost pred najbližjim zasledovalcem Antoniom Cairolijem (KTM), ki zdaj znaša že 55 točk. V nedeljo bo v belgijskem Lommlu še ena dirka.

Gajserju je kazalo še bolje, saj je kljub napaki dobil prvo vožnjo in bil v drugi vodilni, preden je zletel s proge, se zapletel v reklamni pano in padel na sedmo mesto. Do konca mu je z odlično vožnjo uspelo priti do tretjega, a ni bilo dovolj za tretjo zmago v sezoni.

Po 14. dirki od 18 ima 24-letni Haložan 55 točk prednosti pred Cairolijem, ki je bil tokrat tretji. Prado ima še dve točki manj, četrti Jeremy Seewer pa še 15 manj. Po nedeljski dirki na mehki in globoki mivki v Lommlu bodo za konec sledile še tri v Trentinu, kjer se Timu243 obeta ubranitev naslova, četrta lovorika v svetovnem prvenstvu ter po leti 2016 in 2019 tretja v elitnem razredu MXGP.

Tim Gajser se je v nedeljo veselil lepe zmage. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser se je v nedeljo veselil lepe zmage. FOTO: Honda Racing


Štiriindvajsetletni Gajser je v današnjih kvalifikacijah dosegel drugo mesto, vsega dve stotinki je bil hitrejši Brian Bogers. Slovenski as iz Pečk brani naslov svetovnega prvaka, v karieri je zbral že 21 zmag, 16 v MXGP. Pred kratkim je podaljšal pogodbo s Hondo.

V prvi vožnji je Gjaser po prvem ovinku zaostal le za Pradom, ki so mu štarti pisani na kožo in je dobil že 15. »holeshot« (Gajser je pri dveh). Slovenec je sredi dirke storil manjšo napako in prehitel ga je Romain Febvre. Ampak potem je tudi Francoz naredil napako, Gajser se je znova pognal za Pradom. Dolgo je kazalo, da bo Špancu uspelo, ampak Gajser je pritiskal nanj in ga tri minute pred koncem suvereno prehitel, nakar se ni več oziral nazaj in prvi skočil skozi cilj.
 

Deseta zmaga v sezoni


V cilju je bil super srečen, kot rad reče. »Vozil sem lepo, gladko, pametno. Vseeno sem naredil napako, Romain me je prehitel, ampak sem prišel nazaj. V zadnjih minutah sem malce bolj pritisnil, prehitel sem Prada. Hvala vsem,« je dejal Tiga243, ki je deloval veliko bolj sveže od 19-letnega španskega novinca Prada. Dosegel je že deseto posamično zmago v sezoni. Cairoli je bil peti. Pred njim sta bila Febvre in Jeremy Seewer. Italijanov zaostanek se je po 27. vožnji od 36 povečal na 57 točk, Prado jih je imel še pet manj.

V drugi vožnji se je obetala zanesljiva zmaga Gajserja, tretja za VN v sezoni. Po štartu je bil tretji za Pradom in Cairolijem, kmalu je prehitel devetkratnega prvaka in po 12 minutah še Prada, A takoj zatem si je znova privoščil napako, tokrat ga je dražje stala kot v prvi vožnji. Na ovinku ga je odneslo v reklamni pano, s sprednjim kolesom se je zataknil vanj in potreboval kar nekaj časa, da se je rešil.

Tim Gajser je zbral že 21 zmag v svetovnem prvenstvu. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser je zbral že 21 zmag v svetovnem prvenstvu. FOTO: Honda Racing


Padel je na sedmo mesto in je imel 18 sekund zaostanka za Pradom, ki ga je napadal Cairoli. Po smoli je Slovenec spet ujel ritem in prehitel Seewerja in Gautierja Paulina ter se povzpel na peto mesto. Ob tem je nizal najboljše čase, s katerimi je ujel in prehitel tudi Bogersa za četrto mesto. V zadnjem krogu je izkoristil padec Febvra in bil v cilju tretji. 

Prvo in tretje mesto je pomenilo drugo mesto na VN Limburga, zmagal je Prado, ki je bil drugi in prvi. Gajserjeva prednost pred Cairolijem zdaj znaša 55 točk, pred Pradom pa 57. Torej bi lahko eno dirko celo izpustil in še vedno ostal vodilni v prvenstvu.

Gajserjev glavni tekmec z začetka sezone Jeffrey Herlings je že končal sezono in šel na operacijo, Slovencu je pot do četrtega naslova, tretjega v MXGP po 2016 in 2019, odprta.

Preberite še:

Komentarji: