Janja Garnbret takoj pokazala tekmicam, kdo je gospodar v steni

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je prepričljivo začela lov na olimpijsko normo na svetovnem prvenstvu v Bernu.
Fotografija: Janja Garnbret je odlično pripravljena za svetovno prvenstvo. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Janja Garnbret je odlično pripravljena za svetovno prvenstvo. FOTO: Jože Suhadolnik

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je prepričljivo začela lov na olimpijsko normo na svetovnem prvenstvu v Bernu. Olimpijska prvakinja je v današnjih kvalifikacijah težavnosti kot edina osvojila vrhova obeh smeri ter se zanesljivo zavihtela v polfinale. V nedeljskem polfinalu bo nastopilo vseh pet Slovenk.

V boj se je podalo pet Slovenk

S šestimi posamičnimi naslovi svetovne prvakinje rekorderka v plezalni karavani si v Švici želi potrditi tudi olimpijski nastop v Parizu prihodnje leto. Finale v kombinirani olimpijski disciplini balvani in težavnost bo na sporedu konec prihodnjega tedna ob koncu prvenstva. Olimpijsko normo si bodo zagotovile nosilke kolajn v kombinaciji. »Mislim, da sem naredila vse, kar je bilo v moji moči, da bi bila na SP najboljše pripravljena. Zdaj mislim, da je treba samo še uživati, tako kot znam, ter odplezati, se imeti 'fajn',« je bila dan pred nastopom samozavestna Garnbret.

Mia Krampl FOTO: Andreas Gebert/Reuters
Mia Krampl FOTO: Andreas Gebert/Reuters

Športne plezalke se na prvenstvu najprej merijo v neolimpijski posamični disciplini težavnosti, v kateri Garnbretova lovi še tretji naslov svetovne prvakinje. Korošica, ki pred dvema letoma na SP v Moskvi po osvojenem naslovu olimpijske prvakinje ni nastopila, je bila v kvalifikacijah znova razred zase. V prvi smeri se je zavihtela na vrh, nato pa je brezhibno predstavo ponovila še v drugi smeri.

Znana Američanka brez polfinala

Na štartu kvalifikacij je bilo pet Slovenk. Vita Lukan, ki se je pred odhodom na SP v Brianconu veselila krstne zmage v svetovnem pokalu, je poskrbela za deveti dosežek (38, 30+). Polfinale si je s 17. mestom zagotovila tudi Mia Krampl, svetovna podprvakinja v disciplini, ki je dosegla višini 41 in 28.

Vita Lukan FOTO: Jože Suhadolnik
Vita Lukan FOTO: Jože Suhadolnik

Sara Čopar je bila 21. (37+, 33+), polfinale je s 26. mestom ujela tudi Lucija Tarkuš (37, 30+). Čopar in Tarkuš na prvenstvu v Bernu nastopata zgolj v težavnosti. Brez polfinala je presenetljivo na 27. mestu ostala Američanka Natalia Grossman, ki si je pred dvema letoma v Moskvi priplezala srebro v težavnosti.

Preberite še:

Komentarji: