Janja za uvod sproščena, takšne je nihče ne ustavi

Garnbretova SP začela na vrhu kvalifikacij na balvanih, edina rešila vseh pet problemov v prvo.
Fotografija: Janja Garnbret uživa na balvanih. In kadar uživa, je nepremagljiva. FOTO: Rene Oberkirch/IFSC
Odpri galerijo
Janja Garnbret uživa na balvanih. In kadar uživa, je nepremagljiva. FOTO: Rene Oberkirch/IFSC

Po zadnjem posnetku v steni sodeč, ki ga je športna plezalka Janja Garnbret objavila na instagramu, se na Japonskem, kjer se je z današnjimi ženskimi kvalifikacijami na balvanih začelo svetovno prvenstvo, počuti sproščeno. »Zabavna zadnja vadba,« je zapisala. In kadar je sproščena, na oprimkih uživa, v takšnem razpoloženju pa je nihče in nič ne ustavi na poti do cilja. V torek bo v Hačiodžiju branila naslov v svoji najljubši disciplini.

Slovenska reprezentanca se je z zadnjega SP (lani v Innsbrucku) vrnila s štirimi odličji. Tri je prispevala Garnbretova (dve zlati in eno srebrno), eno Gregor Vezonik (bron). Na lestvici udeleženk se je vrsta selektorja Gorazda Hrena tedaj zasidrala na drugem mestu, pred njo je bila z enim naslovom več le Avstrija.

Poleg Janje Garnbret je na lanskem SP kolajno osvojil Gregor Vezonik. Bil je bronast na balvanih. FOTO: Luka Fonda
Poleg Janje Garnbret je na lanskem SP kolajno osvojil Gregor Vezonik. Bil je bronast na balvanih. FOTO: Luka Fonda


To veliko tekmovanje je ponavadi na sporedu na vsaki dve leti, a letos so ga v urnik uvrstili zaradi olimpijske premiere, ki jo bo panoga dočakala prihodnje leto v Tokiu. V prihodnjih 12 dneh bodo tako v Hačiodžiju, mestu 47 km od Tokia, podelili prvi sveženj olimpijskih vozovnic v zgodovini tega športa, zanje se bo merilo več kot 253 tekmovalcev iz 39 držav. Na voljo bo po sedem vozovnic v moški in ženski konkurenci.

Vsi tisti, ki jim v prvo ne bo uspelo, bodo imeli naslednjo priložnost konec novembra v Franciji, v Toulousu jih bodo podelili po šest med plezalkami in plezalci. Državi gostiteljici OI bo pripadla po ena, posebno povabilo pa bosta prejela izbrana tekmovalka in tekmovalec. Preostalih pet mest bodo prihodnje leto zapolnili celinski prvaki. V Tokiu 2020 bo nastopilo po 20 plezalk in plezalcev.
 

Lučka zamenjala paradno disciplino


Na olimpijski premieri se bodo dokazovali v kombinaciji – disciplini, v katero so združene tri: balvani, težavnost in hitrost. Na SP v Hačiodžiju se bo v njej merilo sedem slovenskih predstavnikov. »Kombinatorci so seveda trenirali vse discipline, a najbolj bomo osredotočeni na posamezne, saj je sistem kombinacije tak, da je rezultat v paradni najpomembnejši,« je poudaril glavni reprezentančni trener Hren.



Garnbretova se najbolje počuti na balvanih, na katerih letos nima dorasle tekmice. Dobila je vseh šest tekem v sezoni za svetovni pokal, s čimer se je vpisala v zgodovino kot prva s tem dosežkom. Včeraj je v kvalifikacijah spet osupnila, bila je edina, ki je vseh pet problemov rešila v prvem poskusu. Poleg koroške šampionke so se v jutrišnji polfinale uvrstile še Lučka Rakovec (7.), Mia Krampl in Urška Repušič (delili sta si 19. mesto), brez napredovanja pa je ostala Vita Lukan (21.).

Lučka Rakovec napreduje korak za korakom, v tej sezoni je rezultatsko zelo stabilna. FOTO: Luka Fonda
Lučka Rakovec napreduje korak za korakom, v tej sezoni je rezultatsko zelo stabilna. FOTO: Luka Fonda


»Do letošnje sezone sem bila prepričana, da je moja primarna disciplina težavnost in še vedno se v njej počutim najbolj domače, ampak morda bom po rezultatih v balvanih to mnenje kmalu spremenila,« je povedala 18-letna Rakovčeva, ki se zaveda, da ima še veliko možnosti za napredek. Njen najboljši rezultat sezone je 4. mesto na tekmi svetovnega pokala na balvanih v Moskvi.
 

Mia ob tekme zaradi mature


Še korak več je letos uspelo storiti Kramplovi, ki se je v Münchnu s 3. mestom prvič na svoji športni poti uvrstila na stopničke v svetovnem pokalu. Tedaj jo je pohvalila tudi zmagovalka Garnbretova.

»Vesela sem, da sta se moje delo in trud poplačala z lepimi rezultati. Upam, da mi bo uspelo formo obdržati do konca sezone, še posebej zdaj na najpomembnejšem preizkusu,« je zadovoljna Kramplova, ki je zaradi mature izpustila del balvanske sezone, a kljub temu dosegla najboljše rezultate v karieri. »Ker sem mlada športnica, je zame vsaka tekma priložnost za nove izkušnje. Je pa med tekmami manj časa za treninge in je zato težje ohranjati visoko raven vso sezono,« je analizirala sezono.

Mia Krampl je bila lani na svetovnem prvenstvu v Avstriji sedma v težavnosti. FOTO: Luka Fonda
Mia Krampl je bila lani na svetovnem prvenstvu v Avstriji sedma v težavnosti. FOTO: Luka Fonda


 

Komentarji: