Lemma postavil nov rekord. Kaj postavil, prejšnjega je zrušil!

Glavni favorit, Etiopijec Sisay Lemma, je s časom 2;04:58 dosegel izjemen rekord ljubljanskega maratona. Rekordno, 2;22:58, je tekla tudi Kenijka Visiline Jepkesho.
Fotografija: Etiopijec Sisay Lemma Kasaye je z rekordom proge zmagal na ljubljanskem maratonu v teku na 42 kilometrov FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Etiopijec Sisay Lemma Kasaye je z rekordom proge zmagal na ljubljanskem maratonu v teku na 42 kilometrov FOTO: Roman Šipić/Delo

Etiopijec Sisay Lemma je upravičil vlogo favorita in zmagal na 23. ljubljanskem maratonu. V cilj na Kongresnem trgu je pritekel v času pod dvema urama in petimi minutami, organizatorje pa razveselil tudi z novim rekordom. Organizatorji ljubljanskega maratona se bodo lahko po zaslugi Lemme odslej pohvalili z devetim najboljšim rekordom vseh časov. Pred njim so le maratoni v Berlinu, Dubaju, Rotterdamu, Amsterdamu, Chicagu, Londonu, Frankfurtu in Tokiu.



Ta je sedaj 2;04:58, z njim je Lemma dosegel tudi četrti najboljši letošnji rezultat na svetu. Kot favorit se je že kmalu odlepil od vodilne skupine – prehiter je bil tudi za narekovalce tempa – in se podal v lov za rekordom. Vreme mu je prizaneslo z brezvetrjem, tudi deževalo ni tako močno. Eden najboljših maratoncev na svetu ta hip je nato »le« še opravil svoj del posla in visok ritem držal povsem do konca. Prejšnji rekord rojaka Limeniha Getachewa iz leta 2015 je bil 2;08:19.

Rekord je padel tudi v ženski konkurenci. S časom 2;22:58 ga je postavila Kenijka Visiline Jepkesho, ki je izboljšala prejšnji rekord prav tako Kenijke Caroline Cheptanui Kilel iz leta 2009.

Etiopijec Sisay Lemma Kasaye je z rekordom proge zmagal na ljubljanskem maratonu v teku na 42 kilometrov FOTO: Roman Šipić/Delo
Etiopijec Sisay Lemma Kasaye je z rekordom proge zmagal na ljubljanskem maratonu v teku na 42 kilometrov FOTO: Roman Šipić/Delo


Čeprav je letos v Dubaju Lemma že tekel hitreje, mu je bilo jasno, da je dosegel nekaj izjemnega. Presrečna je bila tudi njegova ekipa, kar so dokazovale solzne oči Lemmovega osebnega trenerja in prevajalca, ki je varovancu prvi skočil v objem. Nato sta do zmagovalca prišla še žena in sin.

Gabrijel Ambrožič, ki skrbi, da v Ljubljano pridejo čim boljši maratonci, je napovedal, da bodo zmagovalcu skupaj z bonusi izplačali 60.000 evrov, zmagovalki pa 45.000 evrov – precej več, kot so sprva načrtovali, kar je priznal tudi direktor ljubljanskega maratona Gojko Zalokar. »Rekorda nas bosta stala precej, mogoče nam bosta povzročila tudi kakšen glavobol. Pričakujem, da bomo morali podvojiti fond za vrhunske maratonce: ne smemo pozabiti, da so tudi ostali maratonci dosegli vrhunske rezultate. Po drugi strani je to je dokaz, da je proga zelo hitra, zato bodo tekači v prihodnje na to tekmo pomislili, ko bodo lovili norme za velika tekmovanja,« je pojasnil.

Vse kaže, da bo ljubljanski maraton naslednje leto imel zlato značko, kar je odvisno od ocene tehničnega delegata Mednarodne atletske zveze (Iaaf), ki po besedah Zalokarja »ni mogel verjeti, da smo imeli vse pripravljeno že dva dni pred tekmovanjem. Dejal je tudi, da je le redkokje takšno vzdušje, kot je pri nas.«

Rekord ni edini, ja pa zagotovo eden zgovornejših pokazateljev kakovosti prireditve. Ljubljana se je na lestvici najhitrejših maratonskih tras za moške povzpela na visoko sedmo mesto, za seboj pa pustila Pariz, Seul, Peking …

Sisay Lemma na 23. Ljubljanskem maratonu, preden je pobegnil zasledovalcem. FOTO: Matej Družnik/Delo
Sisay Lemma na 23. Ljubljanskem maratonu, preden je pobegnil zasledovalcem. FOTO: Matej Družnik/Delo


FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
FOTO: Roman ŠŠipić/Delo

 

Za uvod tek na deset kilometrov


Prvi so nastopili tekači na 10 kilometrov. Od štarta do cilja je na prvem mestu tekel Jan Kokalj in s časom 31:45 za 20 sekund prehitel drugouvrščenega Primoža Kobeta.

»Mislim, da bi danes lahko tekel hitreje, saj sem zmagal v solo teku. Tudi zaradi vremena – v zraku je bilo veliko vlage – je moj ritem v drugem delu padel; na petih kilometrih je izgledalo, da lahko dosežem rezultat okoli 31 minut. Rezultat pod to mejo sem pričakoval pred tekmo. Letos načrtujem nastop na EP v krosu, naslednje leto pa bo glavni cilj EP do 23 let, medtem ko se s članskimi normami še ne spogledujem,« je povedal Kokalj.

FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


Med dekleti Maruša Mišmaš ni imela prave konkurence, a z doseženim časom 35:07 ni bila najbolj zadovoljna.

»Moj fant mi je narekoval tempo za končni rezultat okoli 33 minut, a se ni izšlo po željah. Malo sem jezna nase, a po drugi strani se na to tekmo nisem posebej pripravljala, nisem spuščala treningov, da bi se pred nju ustrezno spočila. Vreme je sicer bilo idealno. Na dvoranskem EP načrtujem nastop na 1500 metrov. Na naslednjo sezono se bo težko pripraviti, saj bo SP v Dohi šele oktobra. A to je stvar mojega trenerja, ki mu popolnoma zaupam, zato sem optimistična,« je dejala Mišmaševa, sicer visoka tekačica na 3000 metrov z zaprekami.

FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
FOTO: Roman ŠŠipić/Delo

 

Zmagovalca polmaratona Kršinarjeva in Puhar


Neja Kršinar in Rok Puhar sta po pričakovanjih postala državna prvaka v teku na 21 km, kar jima je uspelo z zmagama na Volkswagen 23. Ljubljanskem maratonu. Puhar je tekel uro, sedem minut in 10 sekund, Kršinarjeva pa uro, 17 minut in 47 sekund.

Med atleti je bil drugi Mitja Krevs (1;07:50), tretji pa še tretji Slovenec Jan Brešan (1;08:46). Med atletinjami je bila druga Madžarka Fruzsina Bakonyi (1;19:25), tretja pa Slovenka Eva Zorman (1;23:08).
 

Tekaški praznik


Ljubljanski maraton je osrednji tekaški praznik v Sloveniji in letošnji z zaporedno številko 23 je bil po sprva suhih jutranjih urah moker, zatem pa je na Ljubljano za kratek čas posijalo celo sonce. Ulice so spet zasedli tisoči tekačev, vsak s svojo tekaško zgodbo in cilji, med njimi gotovo tudi kdo izmed tistih, ki so maraton ali polmaraton premagali že leta 2012, ko je Ljubljano obelil celo sneg.

Ko je leta 2012 na maratonce snežilo, se ga je udeležilo okoli 16.000 tekačev, števec prijav za letošnji maraton pa je presegel število 26.000. Udeležba je na koncu sicer vselej nekaj manjša od prijav, za zdaj je bila rekordna leta 2015, ko je teklo 24.372 ljudi.

Štart teka na 10 kilometrov je bil ob 8.30, polmaratona in maratona pa ob 10.30.

Gabrijel Ambrožič skrbi, da na ljubljanskem maratonu tečejo čim hitrejši maratonci. Član organizacijskega odbora in direktorata ljubljanskega maratona je vseh 23 let in v veliki meri zaslužen, da je današnji rekord skoraj dvanajst minut hitrejši od prvega, ki ga je leta 1995 postavil Roman Kejžar

Kot je znano, se letos organizatorji znova nadejajo novega rekorda, ob tem bodo lovili tudi zlati znak odličnosti. Za to potrebujejo odlične organizacijske in seveda tekaške dosežke.



FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
FOTO: Roman ŠŠipić/Delo

 

Prvo ime med tekmovalci Etiopijec Sisay Lemma


Da bi rekord, če ne bo prehudih nalivov, moral pasti, je bil prepričan tudi predsednik organizacijskega odbora Andrej Razdrih. Prvo ime med tekmovalci je bil Etiopijec Sisay Lemma, ki je januarja v Dubaju postavil odličen čas 2;04:08, kar je sedmi najboljši izid sezone. »Veliko bo odvisno od vremena, a vem, da sem dobro pripravljen, ljubljanski maraton je eden od glavnih ciljev sezone. Če bo oblačno in ne bo deževalo, bo rekord dosegljiv, pripravljen sem za tek med 2;05 in 2;06. Precej bo odvisno tudi od narekovalcev ritma v prvi polovici,« je opisal svoja pričakovanja.

Včeraj so s svojimi cilji že opravili najmlajši tekač, udeleženci tradicionalnega Lumpi teka. Vreme jim je bilo na srečo naklonjeno. Z izjemo nekaj drobnih kapljic ob enem od cicibanskih štartov so bili deležni suhega vremena.

Otroci so znova uvedli današnji osrednji program maratona in prestolnica seveda znova diha s tekači, kar vselej pomeni tudi številne zapore prometa. Predstavljene so tukaj.  

Predvidene zapore cest. Foto Arhiv 23. Volkswagen Ljubljanskega Maratona
Predvidene zapore cest. Foto Arhiv 23. Volkswagen Ljubljanskega Maratona

Preberite še:

Komentarji: