Roglič, Lampičeva in rokometaši najboljši v koronskem letu

Novinarji izbrali najboljše, Roglič ugnal kolega Pogačarja, prvo priznanje za Lampičevo, rokometna reprezentanca končala sušo. Pestro v studiu TV Slovenija.
Fotografija: Primož Roglič je ubranil lanski naslov najboljšega. FOTO: Oscar Del Pozo/AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič je ubranil lanski naslov najboljšega. FOTO: Oscar Del Pozo/AFP

Kolesar Primož Roglič, smučarska tekačica Anamarija Lampič in moška rokometna reprezentanca Slovenije so najboljša posameznika in ekipa leta 2020 po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS). Najbolj obetavna mlada športna osebnost je atlet Kristjan Čeh. Prireditev tokrat zaradi covida-19 ni bila v Cankarjevem domu, ampak v studiu TV Slovenija.
    
Roglič, ki je med drugim ubranil naslov zmagovalca na dirki po Španiji in bil drugi na dirki po Franciji, je bil najboljši slovenski športnik že lani. Letos je v dvoboju v glasovanju članov DŠNS dobil 61 glasov in ugnal prijatelja in tekmeca Tadeja Pogačarja, ki je zbral 43 glasov.

Irena Shyama Hlebs in Saša Jerković sta se izkazala v studiu, kjer je Anamarija Lampič tako kot drugi gostje nastopila prek zooma. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida
Irena Shyama Hlebs in Saša Jerković sta se izkazala v studiu, kjer je Anamarija Lampič tako kot drugi gostje nastopila prek zooma. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida


Pogačar se je izkazal na francoski pentlji, kjer je v epskem slovenskem obračunu za zmago prav v zaključku z izjemnim kronometrov na največji etapni dirki na svetu ugnal Rogliča. Ta je sezono začel in končal na prvem mestu svetovne lestvice, vmes ga je za kratko prehitel Pogačar.

»Leto 2020 je bilo zame s športne plati zelo uspešno. Izpostavil bi zmago na klasiki v Liègeu in zmago na Vuelti. Po drugi strani pa je bilo to nenavadno leto za vse nas. Nihče ni mogel pričakovati, kaj se bo zgodilo. Skupaj smo bili postavljeni v ta boj proti koronavirusu in pandemiji. Nisem ravno na mestu, da bi se ocenjeval, kdo je bil najboljši, vem pa, da se vsak športnik trudi maksimalno, da bi bil najboljši. Če je to meni uspelo in so ljudje to prepoznali, sem zaradi tega izjemno vesel,« je nagrado ovrednotil najboljši kolesar sezone.
 

Lampičeva kot vzornica Majdičeva


Lampičeva je za prvi naziv najboljše slovenske športnice leta nasledila plezalko Janjo Garnbret. Lampičeva je med drugim osvojila tretje mesto v šprinterskem seštevku svetovnega pokala in bila v zbiru šprintov najboljša tudi na prestižni novoletni turneji Tour de ski. V tradicionalni anketi DŠNS je dobila kar 81 od 115 možnih glasov. Nagrad v posamičnih konkurenci za drugo in tretje mesto letos ni bilo. Pred njo je bila najboljša slovenska smučarska tekačica Petra Majdič.

»Moram reči, da sem bila presenečena. Najprej nisem verjela, mislila sem, da se šalijo, ko so mi povedali. Sem pa ponosna, saj gre za res lepo nagrado in potrditev, da dobro delam. Lepo je videti, da se vsake toliko zamenja šport na samem vrhu in da se menjamo športniki. To je fino in v tem uživam,« je dejala 25-letnica iz Valburge.

Kristjan Čeh je največji up za slovenske atletike. FOTO: Christine Olsson/Reuters
Kristjan Čeh je največji up za slovenske atletike. FOTO: Christine Olsson/Reuters


Moška rokometna reprezentanca Slovenije je bila januarja četrta na evropskem prvenstvu ter je dobila 65 glasov. Prek 20 glasov je prejela le še moška reprezentanca v kanuju; Benjamin Savšek, Luka Božič in Jure Lenarčič so osvojili ekipni evropski naslov v Pragi. Rokometaši so bili najboljši po letu 1993, ko so osvojili bron na sredozemskih igrah v Franciji.

»V zadnjih letih kar vsi ekipni športi nizajo uspehe, zato je ta naziv velika čast, nagrada za izkazan trud in tudi odgovornost za naprej,« je med oddajo naziv ekipe leta komentiral pomočnik selektorja Uroš Zorman. Tudi Jure Dolenec je počaščen, da se rokometna izbrana vrsta pojavlja ob tako velikih imenih ne samo slovenskega, ampak tudi svetovnega športa. Vseeno pa je dejal podobno, kot leta 2017, ko je ekipo prehitela zlata košarkarska selekcija z naslovom na EP.

»Zagotovo je to lepa nagrada, velika čast. Vesel in ponosen sem, da sem bil del reprezentance, a bi znova poudaril, da bi takoj zamenjal za medaljo, kot leta 2017, ko smo jo osvojili, pa je bila košarkarska reprezentanca pred nami,« je v duhu športa dejal član Barcelone. Meni, da tovrstne nagrade niso le plod enoletnega trdega dela, ampak tudi odraz konstantnosti, ki jo za uspeh moraš imeti na najvišji ravni.

Za najbolj obetavno mlado športno osebnost leta je bil izbran Ptujčan Čeh, ki se je v sezoni, ko ni bilo največjih atletskih tekmovanj, na večjih mitingih izstrelil v svetovni vrh meta diska. Leto 2020 bo ostalo zapisano kot posebno. V pore življenja po domala vsem svetu, še posebej pa v našem (srednje)evropskem okolju, se je naselil koronavirus in poskrbel za novi vsakdan z zaprtimi šolami, vrtci, posebnimi razmerami v zdravstvenih ustanovah, novi zgodbi v javnem prometu, z odpovedanimi potovanji ...

Anamarija Lampič je naslednica Janje Garnbret. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Anamarija Lampič je naslednica Janje Garnbret. FOTO: Tomi Lombar/Delo


In tako tudi ob krepko spremenjenem športnem koledarju s prestavljenima največjim dogodkoma, olimpijskimi igrami ter evropskem prvenstvu v nogometu, ter še z vrsto drugih velikih tekmovanj, ki so jih prireditelji morali prenesti bodisi na prihodnje leto bodisi kar odpovedati.

POSNETEK NOVINARSKE KONFERENCE

Kljub temu pa so se na številnih tekmovanjih z izjemnimi uspehi izkazali slovenski predstavniki. Zato je DŠNS tudi v tem posebnem letu podelilo nagrade najboljšim športnicam in športnikom. Razglasili so jih na 53. podelitvi nagrad, ki je potekala v studiu Televizije Slovenija z neposrednim prenosom in prvič v zgodovini brez gledalcev.
 

Izbrana družba


Med prenosom so se predstavile športne legende Matjaž Kek, Dejan Zavec, Iztok Čop, Rajmond Debevec, Petra Majdič, Alenka Artnik, Boštjan Nachbar, Alenka Dovžan in Brigita Bukovec.

Slovenski rokometaši so navdušili na Švedskem. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP
Slovenski rokometaši so navdušili na Švedskem. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP


Prireditev sta vodila športna novinarja Saša Jerković in Irena Shyama Hlebš. Za glasbeno spremljavo je skrbela nekdanja športnica in manekenka Brina Knauss, ki utrjuje svoj sloves na največjih elektronskih festivalih, popestrila pa tudi Mala terasa s Tilnom Artačem in Igorjem Bračičem.

Režiser prireditve je bil Mile Vilar, scenograf pa Ivo Koritnik. Priznanja za najboljše športnike je izdelala Skupina SIJ - Slovenska industrija jekla, oblikoval jih je umetnik Luka Tratnik. Olimpijski komite Slovenije pa je ob tej priložnosti podelil tudi svoja najvišja priznanja.

FOTO: Gm Igd
FOTO: Gm Igd


FOTO: Gm
FOTO: Gm

Preberite še:

Komentarji: