Vprašanje je le, ali si bo Teja upala ali ne

Na gimnastičnem evropskem prvenstvu bo pri ženskah glavno slovensko orodje znova preskok.
Fotografija: Teja Belak mora krmariti med nešteto težavami. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Teja Belak mora krmariti med nešteto težavami. FOTO: Roman Šipić/Delo

Na velikih gimnastičnih tekmovanjih je bolj običajno, da – ob skupnem terminu – dobijo ženske prednost pred moškimi, na EP v Szczecinu, ki bo od jutri do nedelje, pa bo nekoliko drugače. Prvi se bodo v kvalifikacijah merili moški, dan za tem ženske. Je pa vse po starem glede najmočnejših slovenskih orodji, pri moški je to seveda konj in pri ženskah preskok. Na slednjem se bosta za finale borili tudi Teja Belak in Tjaša Kysselef.

Belakova je že petkratna finalistka evropskih prvenstev, Kysselefova pa je že trikrat v kvalifikacijah pristala na nehvaležnem 9. mestu, pa vendar sta njuni napovedi nekoliko drugačni, kot sta bili denimo pred lanskim EP. Prva je tedaj dejala, da ji zgolj še en finale prav veliko ne pomeni in da si želi nekaj več (kolajno), druga je razmišljala le o prvem preboju med osmerico. V Glasgowu se ni razpletlo po željah ne eni ne drugi, njuni apetiti pa odtlej niso še naprej rasli, ampak so se umirili. Belakova se namreč osredotoča le na to, ali bo vendarle izvedla drugi težji skok, Kysselefovi pa je jasno, da sta njena postala prelahka in da jo konkurenca prehiteva.

»Po pravici povedano o ciljih nisem razmišljala, ker se toliko obremenjujem s tem novim skokom, ali mi bo uspel ali ne. Res si želim, da ga končno že enkrat izvedem, kaj lahko s tem dosežem, pa bomo videli ... Če bi oba opravila, kot hočem, potem bi se predstavila z dvema precej zahtevnima,« pravi Belakova, ki je bila že nekajkrat tik pred tem, da izvede težji skok na tekmi, a se na koncu nikdar ni opogumila. »Ne želim preveč govoriti o tem. Vse je v moji glavi, znam ga, vem, da ga lahko izvedem, vprašanje je le, ali bom v kvalifikacijah pripravljena skočiti, ali si bom upala. Zavedam se namreč, da bom kar nekaj časa odsotna, če narobe pristanem. A res si želim, da bi mi uspelo, mislim, da sem dobro pripravljena,« meni, da je vendarle napočil čas, Belakova, ki je imela tudi pred tem prvenstvom kar nekaj težav.


Bolezen, stopalo, kolk ...


Tik pred odhodom so ji zdravniki zaradi bolezni predpisali antibiotike, pred drugo letošnjo tekmo svetovnega pokala v Bakuju je dobila blokado zaradi težav s stopalom. »Upam, da bo zdržala do konca prvenstva, potem pa bom verjetno potrebovala nekaj počitka, ker se drugače ne bo pozdravilo. Gre za hujše kronično vnetje, ki se ponavlja na pol leta in treba ga bo odpraviti. Vendar pa me v zadnjem času najbolj skrbi kolk, ki me zelo boli zadnjih šest mesecev, v vsem tem času pa nismo izvedeli, za kaj točno gre. A na preskoku me to ne moti, mi pa preprečuje delo na gredi, kar je zelo pomembno z vidika mnogoboja, v katerem se želim predstaviti na jesenskem svetovnem prvenstvu,« pojasnjuje Ljubljančanka, ki je v obeh letošnjih nastopih na svetovnih pokalih ostala brez finala, a je to preveč ne skrbi, saj ugotavlja, da potrebuje tekmovalni ritem.

Že na Poljskem bo v mnogoboju nastopila Kysselefova – a zaradi morebitne uvrstitve na evropske igre –, ki pa ima od posameznih orodij cilje le za preskok. Naveličala se je biti rezervistka na EP, a ji je jasno, da je morda ostala korak za konkurenco. »Finale je res velika želja, a mislim, da bom za to potrebovala pomoč tekmic. Gimnastika gre naprej in moja skoka sta vedno manj vredna. Za drugi del sezone vsekakor načrtujem tudi to,« se zaveda Kysselefova. Slovensko trojico zaokrožuje Adela Šajn, ki bo nastopila na gredi in parterju.

Kvalifikacije se bodo v četrtek začele ob 10. uri in se končale ob 20.30, Slovenke pa se bodo predstavile bolj proti koncu.

Preberite še:

Komentarji: