Primož Roglič oddal rožnato majico (VIDEO)

Za slovenskega nosilca rožnate majice se 6. etapa Gira ni dobro začela, zapletel se je v padec, a brez hujših posledic. Vodstvo na dirki prepustil Valeriu Contiju.
Fotografija: Primož Roglič nadaljuje dirko s strganimi hlačami. FOTO: Luk Benies/AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič nadaljuje dirko s strganimi hlačami. FOTO: Luk Benies/AFP

Na kolesarski dirki gre lahko v trenutku vse narobe. To je v četrti etapi Gira občutil Tom Dumoulin, ki je zaradi poškodbe kolena po padcu tudi odstopil, v začetku šeste etape pa je trdi italijanski asfalt občutil tudi Primož Roglič. Zapletel se je v padec 35 kilometrov po startu, a dirko nadaljeval brez hujših posledic. V cilju je sicer izgubil rožnato majico vodilnega na dirki, a ne, ker bi mu zmanjkalo moči. Šlo je za taktično potezo njegove ekipe Jumbo-Visma, ki je čast, a tudi trud branjenja majice predala ubežniku Valeriu Contiju in njegovi ekipe UAE. Etapno zmago je slavil Fausto Masnada.





V padec sta bila vpletena tudi Rafal Majka in Ilnur Zakarin. Veliko kolesarjev je moralo zavreti zaradi padca in so izgubili stik s prvo skupino. Ta sicer ni pedal vrtela na vso moč, tako da je bila pri 42. kilometru etape skupina spet skupaj. Za to so poskrbeli tudi Rogličevi pomočniki iz ekipe Jumbo-Visma, ki so svojemu kapetanu »rezali zrak« in ga pripeljali spet v ospredje.


Ubežnikom je uspelo


Danes je bila na sporedu druga najdaljša etapa 102. Gira. Karavana je startala v Cassinu, cilj je bil po 238 kilometrih v San Giovanniju Rotondu. Etapa je bila razgibana, njen vrhunec pa vzpon druge kategorije na Coppo Casarinelle 33 km pred ciljem in zaključek s še nekaj krajšimi vzponi in spusti ter skorajda nič ravnine. Trasa je bila pisana na kožo ubežnikom in 13 jih je bilo v ospredju. Med njimi je bil v skupni razvrstitvi Rogliču najbliže Valerio Conti (UAE), ki je zaostajal 1:59.

Množični padec po 34 km etape, v katerega se je zapletel tudi Roglič. FOTO: Luk Benies/AFP
Množični padec po 34 km etape, v katerega se je zapletel tudi Roglič. FOTO: Luk Benies/AFP


Dobra novica za ubežnike je bila, da Roglič in njegova ekipa danes nista bila pripravljena za vsako ceno braniti rožnate majice. Čeprav bi bil zgodovinski podvig, če bi 29-letni Zasavec majico nosil od prvega do zadnjega dne, bi vsakodnevno branjenje majice in protokolarne obveznosti, ki sodijo k njej, Rogliču lahko pobrale preveč moči pred odločilnimi gorskimi etapami v tretjem tednu dirke. Tako Jumbu-Vismi ustreza, da bo za nekaj dni majico oblekel kateri od za končno zmago nenevarnih kolesarjev med ubežniki.



»Rožnato majico bomo branili, a ne za vsako ceno. Če bo pobeg močen in bi v lovu za njim porabili preveč moči, bi se majici začasno odrekli. Nesmiselno je iztrošiti ekipo, še preden se začne odločilni del Gira,« je za Eurosport povedal športni direktor Rogličeve nizozemske ekipe Addy Engels.

Kolesarji Jumba-Visme na čelu glavnine narekujejo zmeren tempo. FOTO: Luk Benies/AFP
Kolesarji Jumba-Visme na čelu glavnine narekujejo zmeren tempo. FOTO: Luk Benies/AFP


Conti v rožnati majici


Njegova napoved se je uresničila, ubežniki so edini kategorizirani vzpon dneva na Coppo Casarinelle (dolžina 15 km, višinska razlika 655 m, povprečni naklon 4,4 odstotka, največji naklon 9 odstotkov) začeli z okroglimi petimi minutami prednosti.

Med ubežniki se je razplamtela bitka za etapno zmago. V ospredju sta ostala le še Conti, ki je Rogliču slekel rožnato majico, in Masnada, ki je bil močnejši v šprintu za etapno zmago. Glavnine z Rogličem ubežnika nista zanimala. Jumbo-Visma jima je dovolila že 7 minut in pol prednosti, v cilju je ta znašala 7:19.

Fausto Masnada je slavil svojo prvo zmago na Giru. FOTO: Luk Benies/AFP
Fausto Masnada je slavil svojo prvo zmago na Giru. FOTO: Luk Benies/AFP


Roglič je v etapi zasedel 17. mesto, v skupnem seštevku pa zdrsnil na 11. mesto z zaostankom 5:24.

Med ubežniki sicer Conti za končni razplet dirke ni najbolj nevaren Rogliču, na veliki etapni dirki je bil v skupnem seštevku najvišje na lanskem Giru, ki ga je končal na 24. mestu, in ni pričakovati, da bo zdržal v gorskih etapah. Bolj nevaren se zdi Nizozemec Sam Oomen, ki je po odstopu Dumoulina prevzel vlogo prvega moža ekipe Sunweb, lani pa je bil 9. na Giru. Zdaj je tik pred Rogličem, z zaostankom 4:57 za Contijem.

Valerio Conti je Primožu Rogliču »slekel« rožnato majico. FOTO: Luk Benies/AFP
Valerio Conti je Primožu Rogliču »slekel« rožnato majico. FOTO: Luk Benies/AFP


Slednji se zaveda, da rožnata majica na cilju dirke 2. junija v Veroni ne bo njegova. »Pred Girom sem upal, da mi bo uspel pobeg in da bom po njem oblekel rožnato majico. Vse se je razpletlo po mojih željah. Odslej zame na tej dirki ni več pritiska. Vsakdo bi rad majico nosil do konca, a vem, da se zame to ne bo zgodilo. Čim dlje bom poskušal uživati v rožnatem,« je za Eurosport povedal Conti.



Eden od Rogličevih pomočnikov Antwan Tolhoek pa je potrdil, da je šlo Rogliču, razen padca, vse po načrtu. »Primož je žal padel, na srečo pa ni poškodovan. Načrtovali smo, da bomo predse spustil pobeg, tako da je bil to kljub izgubi majice dober dan za nas,« je dejal Nizozemec.


Spet razgiban finiš


Jutri karavano čaka sicer krajša (185 km), a po konfiguraciji terena podobna etapa kot danes. Kolesarje bo pot 7. etape od Vasta do L'Aquile v zadnjem delu vodila čez vzpon 2. kategorije na Le Svolte di Popoli, po njem pa bo še 45 razgibanih kilometrov, polnih krajših vzponov in spustov, zadnja dva kilometra bosta v klanec, tako da se obeta napet razplet tudi za Rogliča in druge favorite za skupno zmago.




Komentarji: