Roglič: Bistveno je, da poskušaš biti čim boljša različica sebe

Slovenski kolesar Primož Roglič o sezoni 2021, posledicah lanskega Toura in umiku Toma Dumoulina.
Fotografija: Primož Roglič pravi, da ni več mlad, a je mlad na kolesu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Primož Roglič pravi, da ni več mlad, a je mlad na kolesu. FOTO: Reuters

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič z nestrpnostjo pričakuje kolesarsko sezono 2021, ki jo bo kot izrazit favorit začel v nedeljo na sloviti dirki proti soncu, Pariz - Nica. V kolesarstvu si želi dolgo kariero, saj, kot rad poudari, na kolesu ne sedi tako dolgo, da bi ga leta na kakršenkoli način obremenjevala, je dejal v pogovoru za STA.

Enaintridesetletnik iz Kisovca je prepričan, da se na kolesu še vedno lahko nauči veliko. Njegova kariera v kolesarstvu je namreč še vedno krajša, kot je bila tista v smučarskih skokih. Prostora za napredek je torej še dovolj.

»Vedno ga je. Sam ne dirkam niti deset let. Kakorkoli obrnem, sem v tem primeru kljub temu, da nisem več mlad, mlad na kolesu. Verjetno pa se bom celo življenje učil, tako kot vsi drugi,« je premleval prvi kolesar na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI).
 

Na fizičnem in psihičnem področju možnosti za napredek


Nekdanji smučarski skakalec nikoli ne pozablja svojih korenin, še posebej zdaj, ko na nordijskem svetovnem prvenstvu rojaki zbirajo žlahtne kovine. »Lepo je videti, da dosegajo kolajno za kolajno. Sem izjemno vesel in jim iz srca čestitam.«

Vseeno pa je te dni bolj osredotočen na kolo. Glede na težave v pripravah, ko je zaradi samoosamitve ostal brez prvega pripravljalnega tabora ekipe, je šlo vse po načrtih.

»Vse je 'okej', tako, kot smo načrtovali. Zdrav sem, tako da komaj čakam na dirke. Saj na treningu je ponavadi vse dobro, na dirkah pa prej ali slej ugotovimo, da imamo vsi več težav,« opozarja odlični kolesar. Zima je, kot poudarja, vedno pomembna, da še kaj doda repertoarju.

»Stvari za izboljšati je vedno ogromno, tudi dirk je na srečo veliko, zato motiva nikoli ne zmanjka. Sam pravim, da vedno obstaja možnost za napredek, tako na fizičnem kot psihičnem področju. Pred vsakim, ki želi napredovati, so vedno novi in novi izzivi. Zato ni problema hoditi tem izzivom naproti,« pravi.


Dolžni so se bili sprejeti z novim položajem


Se je pa v psihičnih težavah med pripravami na to sezono znašel njegov moštveni kolega, Nizozemec Tom Dumoulin. Slednji je za nedoločen čas prekinil kariero, Roglič pa se tudi zaradi tega primera zaveda, da takšnih stvari nikoli ne smeš jemati zlahka.

»Takšne težave lahko doletijo vsakogar. Vsak ima možnost sprejeti svojo odločitev. Če to pomeni, da potrebuješ nekaj premora, si ga lahko vzameš. Za nas stvar ni prijetna, ampak smo to dolžni sprejeti in se spopasti z novim položajem,« je priznal član Jumbo-Visme.

Rogličev moštveni kolega Tom Dumoulin se je umaknil za nedoločen čas. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Rogličev moštveni kolega Tom Dumoulin se je umaknil za nedoločen čas. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Tudi zase pove, da se je že kdaj znašel v zahtevnem položaju. Da ima kot človek iz krvi in mesa kdaj temačne misli. »Na srečo pri meni na koncu prevladujejo dobri dnevi. Vedno mi je poseben izziv iti na trening in se pripraviti na dirke, ki sledijo,« o sebi pove lani še drugič zmagovalec dirke po Španiji.


Prva bitka med Rogličem in Pogačarjem na dirki po Baskiji


Na Touru ga je ugnal zgolj rojak Tadej Pogačar. Med velikima kolesarjema tega obdobja je ogromno spoštovanja, a Roglič tudi mlajšega kolega vidi kot tekmeca, ki ga je treba premagati na poti do uresničitve ciljev, ki si jih postavlja.

»Zagotovo si želiš premagati vsakogar. Na koncu tekmuješ proti vsem in predvsem proti samemu sebi. Bistveno je, da poskušaš biti čim boljša različica sebe. In če mi to uspe, je to že zmaga, ki sem jo želel doseči.«

Prvič se bosta letos na cesti Roglič in Pogačar pomerila na dirki po Baskiji med 5. in 10. aprilom, mlajši izzivalec pa je v dobri formi. Sezono je začel z zmago na dirki po Združenih arabskih emiratih, zdaj je na vrsti Roglič na prestižni enotedenski dirki Pariz - Nica.

Aprila se bosta znova udarila Primož Roglič in Tadej Pogačar. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Aprila se bosta znova udarila Primož Roglič in Tadej Pogačar. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
»Tadej je res super začel sezono z zmago po ZAE, tudi sam si želim čim boljši rezultat in predvsem usmerjati osredotočenost na prihajajočo nalogo tako zase kot za vse člane ekipe okoli mene,« za dirko proti soncu pravi Roglič, ki bo letos lovil že jubilejno 50. zmago v kratki profesionalni karieri. Trenutno je pri številki 47.

Stavnice so prepričane, da bo dirka v Franciji to število dvignila na 48. »Vsaka dirka je zgodba zase. Pariz - Nica slovi kot ena najtežjih dirk na koledarju. Sam še nikoli nisem nastopil na njej, zato mi je velik izziv. S traso je pa tako. Če si dober, je, bolj kot ne, vse 'okej', če pa si malo manj dober, je malo težje. Upam, da bomo dobri, čim boljši in uživali v dirkanju,« je Roglič dejal nekoliko zadržano.


Nihče ni pričakoval takšnega razpleta Toura


Podobno razmišlja tudi o lanskem Touru, ki je pustil določene posledice. »Seveda smo bili presenečeni, saj nihče ni pričakoval takšnega zaključka. Na nas to vpliva tako, da se letos pripravimo čim bolje in da bomo čim boljši na dirkah, na katerih bomo nastopali,« je dejal.

Na vprašanje, kaj bi storili, če bi se znova znašli v podobnem položaju, je odgovoril: »Vedno se da iz vsake dirke kaj naučiti, tudi mi smo se zagotovo. Seveda bi potemtakem skušali tudi kaj spreminjati.«
Na lanskem Touru je dolgo kazalo na zmago Rogliča, ki pa ga je na koncu premagal Pogačar.. FOTO: Sebastien Nogier/Reuters
Na lanskem Touru je dolgo kazalo na zmago Rogliča, ki pa ga je na koncu premagal Pogačar.. FOTO: Sebastien Nogier/Reuters


O lanskem Touru je bilo sicer prelito veliko črnila. Neizpodbitno dejstvo pa je, da je Kisovčan član po lestvici Ucija najboljše ekipe na svetu za leto 2021. »Naš cilj je, da s kolegi sodelujemo z namenom, da vsi skupaj pridemo na čim višjo raven, ne le posameznik. To zahteva, da si vsi med sabo pomagamo,« je o razlogih za uspešnost dodal Roglič.

Kako dolgo pa bo sam del ekipe in kolesarske karavane? Ga čaka še desetletje v tem športu po vzoru izjemnega Španca Alejandra Valverdeja? »Bomo videli. Po pravici povedano, grem leto za letom. Dokler me to veseli in delam z užitkom, bom delal. Ko me ne bo, bom pa tudi sam rekel, da je dovolj.« To pa po njegovih besedah še ne bo kmalu.

Preberite še:

Komentarji: