Roglič hranil naboje za Pistolerov Angliru

Kljub kar petim vzponom v 11. etapi dirke po Španiji ni bilo napadov na rdečo majico, ki jo jutri čaka ena od odločilnih bitk.
Fotografija: Primož Roglič in njegova ekipa Jumbo Visma sta imela prvi dan po vrnitvi v rdečo majico vse pod nadzorom. FOTO: Miguel Riopa/AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič in njegova ekipa Jumbo Visma sta imela prvi dan po vrnitvi v rdečo majico vse pod nadzorom. FOTO: Miguel Riopa/AFP

Alberto Contador je bil pred današnjo 11. etapo Vuelte zadnji zmagovalec preizkušnje s ciljem na Farraponi (2014), po dolgem dnevu v pobegu ga je nasledil Francoz David Gaudu. Sloviti španski Pistolero je tudi zadnji zmagovalec vzpona na Angliru (2017), ki Primoža Rogliča in druščino čaka jutri. Obet, da se bodo morali v naslednjih 24 urah spopasti še s strahom in trepetom tritedenskih dirk, je botroval temu, da se slovenski zvezdnik in njegovi tekmeci za rdečo majico tokrat niso udarili na vso moč.

Rogličeva ekipa Jumbo Visma je imela v na papirju kraljevski etapi 75. Vuelte (pet gorskih ciljev s skupno 4700 višinskimi metri vzpona) ubežnike vseskozi na varni razdalji. Najbolj nevarna med njimi sta bila kasnejši zmagovalec Gaudu (za rdečo majico je pred etapo zaostajal 6:15) in drugouvrščeni Marc Soler (3:52), ki sta šla v ciljni vzpon na Farrapono (16,5 km, povprečnim naklonom 6, 2 odstotka in največjim naklonom 12,5 %) z dvema minutama prednosti.Če bi se v skupini favoritov pognali v odločen lov za njima, bi ju brez težav ujeli. Vendar se niso. Jumbo Visma je za svojega rdečega kapetana delovala brezhibno, tako kot na letošnjem Touru. Črno-rumeni vlak je narekoval oster tempo, ki so se mu podredili vsi tekmeci.
 

Carapaz je ostal sam


Nihče med njimi ni poskusil z napadom na rdečo majico, to ni na misel prišlo Richardu Carapazu, ki je še naprej izenačen po času z Rogličem. V skupini, v kateri je imel Roglič še pet pomočnikov, je bil v zadnjih kilometrih osamljeni jezdec Ineosa. Če bi se mu napad sfižil, bi sledila usodna kazen …Tega danes ni želel tvegati nihče, le v zadnjih 300 metrih se je Dan Martin toliko opogumil, da je raztegnil noge tekmecev in jim poskušal odščipniti kakšno sekundo. Kar mu ni uspelo, Roglič in Carapaz sta se mu nemudoma zalepila za zadnje kolo ter etapo končala na 9. in 10. mestu.

»Za nami je zelo zahteven gorski dan, jutri pa nas čaka še nekaj več hribov. Vse je bilo pod nadzorom, tako da je bil to za nas dober dan, nihče ni kazal pretirane volje po napadih, na koncu je skočil samo Dan Martin. Vemo, da je Marc Soler izjemno močan, preselil se je med ubežnike, vendar pri nas ni bilo preplaha. Videli smo, da je naša ekipa zelo močna in le opravili smo svoje delo, s katerim sem zelo zadovoljen,« je 31-letni Kisovčan povedal po 11. etapi, v kateri je kljub izjemno zahtevnemu profilu obveljal status quo.

David Gaudu je po dolgem pobegu slavil etapno zmago v dvoboju z Marcom Solerjem. FOTO: Miguel Riopa/AFP
David Gaudu je po dolgem pobegu slavil etapno zmago v dvoboju z Marcom Solerjem. FOTO: Miguel Riopa/AFP


Froome vodja protesta


Največ razburjenja okoli vrha v skupnem seštevku je bilo pred štartom, ko je Carapazov moštveni kolega Chris Froome vodil protest kolesarjev proti odločitvi žirije v 10. etapi, ki jo je dobil Roglič. Štirikratni zmagovalec Toura se je pridušal, da bi moral rdečo majico še naprej nositi Carapaz, ki bi mu morali pripisati Rogličev čas in ne tri sekunde zaostanka, ki so ga stale vodstva v skupnem seštevku. Tekmovalna žirija odločitve ni spremenila, dirka pa se je nadaljevala.

Chris Froome je pred štartom etape vodil protest kolesarjev. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
Chris Froome je pred štartom etape vodil protest kolesarjev. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP


»Glede protesta težko kaj povem, nisem žirija, ne vem, kaj bi bilo bolj prav. Spoštujem rdečo majico, z ekipo smo naredili le to, kar je bilo v naših močeh, nadzirali smo dirko. Jutri je nov dan z novim izzivom,« se v polemiko ni spustil Roglič, ki ve, da mora vse sile osredotočiti v 12. etapo.


Trpljenje na kolesu, spektakel pred zasloni


Zdaj ni dvoma, da bo kraljevska, čeprav bo dolga le 109,4 km in se bo karavana v njej spopadla s precej manj skupne višine kot danes (3100 m). Zato bo poskrbel Angliru, s svojimi 12,4 km in povprečnim naklonom 9,9 odstotka, predvsem pa s peklensko strmim in zahtevnim drugim delom, v katerem povprečni naklon znaša 15 odstotkov, na odseku Cueña les Cabres (kozja steza) pa 23,5 odstotka.

Alberto Contador je edini doslej slavil dve zmagi na Angliruju, leta 2008 in 2017. FOTO: Felix Ordonez/Reuters
Alberto Contador je edini doslej slavil dve zmagi na Angliruju, leta 2008 in 2017. FOTO: Felix Ordonez/Reuters


»Na Angliru bom jutri kolesaril prvič, ogledal sem si nekaj posnetkov, klanec je izjemno zahteven. Ne vem, ali sem kdaj dirkal na tako strmem vzponu. Dal bom vse od sebe, bomo videli, kaj se bo zgodilo. Gotovo bo več napadov kot danes, na vrh Angliruja bomo kapljali eden po eden. Za tiste, ki bodo to spremljali pred zasloni, bo to gotovo poslastica,« je Roglič napovedal spektakel na Angliruju, na katerem je Contador edini doslej zmagal dvakrat.

Profil 12. etape Vuelte. Foto Infografika Delo Igd
Profil 12. etape Vuelte. Foto Infografika Delo Igd


Najprej leta 2008, nato še leta 2017, ko je tu slavil zadnjo od 68 zmag v izjemni karieri, v kateri je trikrat dobil Vuelto ter po dvakrat Giro in Tour. Roglič se čez nekaj let gotovo ne bi branil takšnega izkupička. Jutri pa je favorit za to, da Pistolera nasledi na Angliruju s svojo 46. zmago v karieri, ki bi ga močno približala drugemu zaporednemu zmagoslavju na Vuelti.
 

Preberite še:

Komentarji: