Američani bodo branili zlato v veliki negotovosti

Po nizu odpovedi na seznamu Gregga Popovicha za SP le pet košarkarjev, ki so že nastopili na tekmah All-Star NBA.
Fotografija: Goran Dragić dobro pozna odlike Kembe Walkerja, ki je v prejšnji sezoni nosil dres Charlotta in bil deseti strelec lige NBA s povprečjem 25,6 točke. FOTO: USA Today Sports
Odpri galerijo
Goran Dragić dobro pozna odlike Kembe Walkerja, ki je v prejšnji sezoni nosil dres Charlotta in bil deseti strelec lige NBA s povprečjem 25,6 točke. FOTO: USA Today Sports

Pomik svetovnega prvenstva za košarkarje na liha leta in na le leto dni pred olimpijskimi igrami je mednarodna zveza FIBA napovedala kot veliko pridobitev, toda 33 dni pred začetkom mundiala na Kitajskem je jasno, da ameriški zvezdniki niso pripravljeni nameniti dve poletji zapored igranju v reprezentanci. Seznam odpovedi v vrstah ZDA je še obilnejši kot slovenski osip v kvalifikacijah.

Teden dni pred prvimi treningi v Las Vegasu Američani razočarano ugotavljajo, da bodo po zaporednih zmagoslavjih na OI 2008, 2012 in 2016 ter SP 2010 in 2014 brez enega samega poraza imeli precej uglednejši strokovni štab kot igralsko zasedbo. Mika Krzyzewskega je namreč v vlogi glavnega trenerja nasledil Gregg Popovich, petkratni prvak lige NBA s San Antoniom, njegovi pomočniki pa bodo Steve Kerr, ki je v zadnjih petih sezonah trikrat popeljal Golden State do šampionske lovorike, prvi Atlantin strateg Lloyd Pierce in Jay Wright, z univerzo Villanovo prvak lige NCAA v letih 2016 in 2018.



Precej manj slovitih imen je med ostankom njihovih izbrancev. Na svetovnem prvenstvu sta doslej igrala le centra Mason Plumlee (Denver) in Andre Drummond (Detroit), olimpijske izkušnje pa imata krilo Harrison Barnes (Sacramento) in organizator igre letošnjih prvakov iz Toronta Kyle Lowry, ki pa je po operaciji prsta na roki pod vprašajem. Drummond, Lowry, Kemba Walker (odslej Boston), Khris Middleton in Brook Lopez (oba Milwaukee) so edini med 17 kandidati za nastop na SP, ki so že nastopili na tekmah All-Star NBA.
 

Pesimisti tudi leta 2010


Ameriški analitiki so resda pričakovali padec šele prihodnje leto na OI, ko naj bi reprezentanca dokončala tradicionalno krivuljo. Vsakih 16 let namreč ostane brez zlate olimpijske kolajne – v Münchnu 1972, Seulu 1988 in Atenah 2004 –, tokrat pa jo lahko okoliščine prisilijo k razpadu sistema že leto dni prej. Najbolj črnogledi se celo sprašujejo, če se bodo njihovi košarkarji sploh uvrstili med 12 udeležencev iger v Tokiu. Nekoliko bolj umirjeni medtem ugotavljajo, da bo moral Popovich prisilno preizkusiti, do kolikšne mere zdesetkano moštvo še lahko žanje uspeh na mednarodni sceni. Ne smemo pozabiti, da bodo ZDA vendarle poslale na Kitajsko, kjer se bodo v skupinskem delu SP pomerile s Češko, Turčijo in Japonsko, zasedbo z 12 košarkarji iz lige NBA, kar si lahko privošči zgolj še Kanada. Takšnega razkošja ne bodo imeli niti Grki z MVP minule sezone lige NBA Giannisom Antetokounmpom, Francozi z najboljšim obrambnim igralcem elitnega prvenstva Rudyjem Gobertom ali Srbi z Nikolo Jokićem, Bogdanom Bogdanovićem in Milošem Teodosićem na čelu.

Po zadnjem nizu odpovedi, v katerem sta bila med drugimi Houstonov velezvezdnik James Harden in velika okrepitev LA Lakers Anthony Davis, optimisti vendarle opozarjajo na leto 2010. Takrat so Američani poslali na SP moštvo brez enega samega zlatega košarkarja z OI v Pekingu 2008, torej tudi brez LeBrona Jamesa, Kobeja Bryanta, Dwyana Wada, Chrisa Paula, Chrisa Bosha in Carmela Anthonyja, v Istanbulu pa smo se lahko prepričali, kako dobri so njihovi nasledniki, takrat 21-letni Kevin Durant, Russell Westbrook, Derrick Rose, Kevin Love in Eric Gordon ter leto dni starejši Stephen Curry.

Komentarji: