Američani še niso na varnem in imajo občutek, kot da so na Luni

Za ameriško košarkarsko reprezentanco je v kvalifikacijah za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu dolga pot, ki pa se še ni končala.
Fotografija: Langston Galloway je v ligi NBA nazadnje nosil dres Brooklyn Nets. FOTO: Brad Penner/USA Today Sports
Odpri galerijo
Langston Galloway je v ligi NBA nazadnje nosil dres Brooklyn Nets. FOTO: Brad Penner/USA Today Sports

Čeprav so jim organizatorji svetovnega prvenstva v košarki že namenili predtekmovalno skupino, ki jo bodo gostili Filipini, izbrana vrsta ZDA uradno še vedno ni uvrščena na letošnji mundial. Na četrtkovi tekmi (v petek po slovenskem času) v urugvajski prestolnici Montevideo ali v ponedeljek v brazilskem Santa Cruz do Sulu morajo varovanci Jima Boylena, ki nadomešča selektorja Steva Kerra (liga NBA sezone zaradi kvalifikacij ne prekinja), zabeležiti še vsaj eno zmago.

Vrhunci tekme ZDA  Kolumbija, ko je Galloway v domači prestolnici Washington D. C. s 23 točkami prinesel izredno pomembno zmago Američanom:

»Nekajkrat smo imeli občutek, kot da potujemo na temno stran Lune. Tekme so takšne, kot da bi šlo za končnico, le da potekajo v tujini,« je dejal Boylen, nekdanji trener Chicago Bulls. Reprezentanca ZDA, ki ima trenutno izkupiček 8:2, je kvalifikacije začela pred 15 meseci v mehiški Chihuahui, obiskala pa je tudi Havano na Kubi, Barranquillo v Kolumbiji, San Juan v Portoriku ...

Ekipa pa se ves čas menja – tako je bilo tudi pred odhodom v Montevideo, ko so igralcem na vsega nekaj treningih razložili mednarodna košarkarska pravila in jim za vadbo ponudili žoge, ki se precej razlikujejo od tistih v ligi NBA. Prvi zvezdnik moštva je 31-letni branilec Langston Galloway, ki je v sedmih letih v ligi NBA zamenjal ravno toliko ekip in v povprečju dosegal 8,1 točke na tekmo, zdaj pa igra za College Park Skyhawks v tako imenovani NBA G-ligi.

Preberite še:

Komentarji: