Luko Dončića in soborce bo pot v Pariz vodila prek Grčije v Pireju

Slovenski košarkarji dobili tekmece v kvalifikacijah za olimpijske igre. Na turnirju bodo igrali še Hrvaška, Nova Zelandija, Dominikanska republika in Egipt.
Fotografija: Slovenski košarkarji upajo na nov olimpijski podvig. FOTO: Eloisa Lopez/Reuters
Odpri galerijo
Slovenski košarkarji upajo na nov olimpijski podvig. FOTO: Eloisa Lopez/Reuters

Slovenski košarkarji so dobili tekmece v kvalifikacijah za olimpijske igre 2024. Drugi zaporedni nastop na turnirju dvanajstih ekip v Parizu si bodo poskušali julija naslednje leto izboriti v Pireju, kjer bodo tekmovale še reprezentance Grčije, Hrvaške, Nove Zelandije, Dominikanske republike in Egipta.

Na olimpijski turnir se bodo uvrstili le zmagovalci turnirjev, ki bodo potekali še v Valencii, Rigi in San Juanu v Portoriku. To bodo hkrati zadnji štirje udeleženci OI, na katere so že uvrščene Francija kot gostiteljica, Nemčija ter Srbija kot najvišje uvrščeni evropski ekipi z letošnjega svetovnega prvenstva v Aziji, Kanada in ZDA kot najboljši predstavnici Amerik na SP ter ekipe Japonske, Avstralije in Južnega Sudana kot vodilne na svojih celinah.

Na žrebu v Švici je bila Slovenija v prvem kakovostnem bobnu skupaj s Španijo, Latvijo in Litvo. V drugem bobnu je bila Grčija, v tretjem Dominikanska republika, v četrtem Nova Zelandija, v petem Hrvaška in v zadnjem Egipt. Na vsakem od štirih kvalifikacijskih turnirjev, ki so na sporedu od 2. do 7. julija, bodo ekipe razdeljene v dve skupini. Slovenija bo v skupini A z Novo Zelandijo in Hrvaško, v skupini B pa so Grčija, Dominikanska republika in Egipt.

Po dveh tekmah se bosta najboljši ekipi uvrstili v polfinale, le zmagovalec finala pa bo dobil mesto na OI, ki bodo potekale od 26. julija in 11. avgusta 2024. Slovenija si je mesto na OI v Tokiu izborila na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu, kjer je v finalu na krilih Luke Dončića premagala gostiteljico Litvo.

Kvalifikacijske skupine za OI

Grčija (Pirej):

Skupina A: Slovenija, Nova Zelandija, Hrvaška

Skupina B: Grčija, Dominikanska republika, Egipt

 

Španija (Valencia):

Skupina A: Španija, Libanon, Angola,

Skupina B: Poljska, Finska, Bahami

 

Latvija (Riga):

Skupina A: Latvija, Gruzija, Filipini

Skupina B: Brazilija, Črna gora, Kamerun,

 

Portoriko (San Juan):

Skupina A: Litva, Mehika, Slonokoščena obala

Skupina B: Portoriko, Italija, Bahrajn

Komentarji: