Kawhi v šampionskem slogu preprečil veliko slavje Luki

V paru prvega kroga končnice lige NBA med ekipama Los Angeles Clippers in Dallas Mavericks bo o napredovanju odločala sedma tekma v Los Angelesu.
Fotografija: Kawhi Leonard ustavlja Luka Dončića na šesti tekmi prvega kroga končnice v Dallasu. FOTO: Tom Pennington/AFP
Odpri galerijo
Kawhi Leonard ustavlja Luka Dončića na šesti tekmi prvega kroga končnice v Dallasu. FOTO: Tom Pennington/AFP

Zvezdnik moštva Los Angeles Clippers Kawhi Leonard je dosegel kar 45 od skupno 104 točk svojega moštva, ki se je na gostovanju v Dallasu rešilo pred izpadom iz končnice. Dramatična serija, v kateri še nobena ekipa ni zmagala na domačem parketu (nov rekord NBA), se je tako podaljšala na sedem tekem. Odločal bo obračun v losangeleški dvorani Staples Center, prvi strelec Teksašanov pa je bil tudi tokrat Luka Dončić, ki se je ustavil pri 29 točkah, dodal je še 11 podaj.

»Uničil nas je. Izjemno tekmo je imel. To počne,« je Leonardovo igro komentiral Dončić. Za nedeljo pa je slovenski košarkar dodal: »Ni pomembno, kje je tekma. Gre za sedmo odločilno in motivirani smo. Zakaj ne bi verjeli vase?« Trener zmagovalcev Tyronn Lue je dodal: »Veliki igralci se izkažejo v velikih trenutkih. To vam samo dokazuje, kdo je Kawhi Leonard.«

»To je bila le še ena košarkarska tekma. Kot pravimo: če ne želimo oditi domov, paziti na podrobnosti, imeti vero in metati s samozavestjo ... Če to storiš, potem si lahko pomirjen z rezultati,« je bil filozofsko razpoložen Leonard.


Lani konec po šestih tekmah


29-letnik iz Los Angelesa, ki je naslov v ligi NBA že osvojil z ekipama San Antonio Spurs in Toronto Raptors (2014, 2019), je s 45 točkami tudi izenačil svoj najboljši dosežek v karieri, ko gre za tekme v končnici. S šesto zaporedno zmago gostujočega moštva oziroma šestim zaporednim porazom domačinov v tem paru je Teksašanom in Kalifornijcem uspel tudi zgodovinski dosežek, saj česa takega v ligi NBA ne pomnijo. Gostje so tokrat slavili pred okoli 18.000 glasnimi navijači, po podatkih ESPN gre za več kot trikrat številčnejše občinstvo v primerjavi s tekmami rednega dela sezone, obračun pa je bil precej bolj tesen kot prejšnja v Dallasu, ko so Leonard in soigralci slavili z več kot desetimi točkami razlike. 



Serija se seli nazaj v Los Angeles, kjer bodo imeli domači tudi sami prvo priložnost za napredovanje, potem ko so Dallas lani v »mehurčku« zabaviščnega parka Walt Disney World izločili v šestih tekmah. Dončić sinoči ni bil pri metu (za tri točke 2/9), v ključnih trenutkih pa se je izkazala gostujoča obramba, ki ji poveljuje Paul George, saj je Dallas iz igre v zadnji četrtini metal zgolj 29-odstotno. Tim Hardaway mlajši, eden junakov zadnjih zmag, je dosegel 23 točk, a zgrešil z metom z razdalje in polaganjem v zadnjih minutah.

Mavericks so zaostajali z 88:90, ko je Maxi Kleber zgrešil odprt met za tri točke iz kota, Leonard pa je nato dosegel naslednjih osem točk za ekipo iz mesta angelov, vključno z dvema zaporednima trojkama in izid je bil 1:41 minute pred koncem 90:98. Dallas je pred tem dolgo vodil in zdelo se je, da se bodo po prvakih Los Angeles Lakers morali posloviti še njihovi sosedje, a ko so s košem Georgea šest minut pred koncem povedli, se niso več ozirali nazaj. George je tekmo tako kot Dončić sklenil z dvojnim dvojčkom (20 točk in 13 skokov). V prvi četrtini, v katero je Dallas spet krenil z visoko peterko, je Clippers nad gladino držal Reggie Jackson s 14 od svojih 25 točk, spet pa je razočaral Kristaps Porzingis (7 točk in 7 metov v 31 minutah).


Konec poti za Stottsa


Ekipa Portland Trail Blazers in trener Terry Stotts sta prekinila sodelovanje, so v petek potrdili v klubu. Odločitev je padla le dan po tem, ko je Portland proti Denverju izpadel v prvem krogu končnice, poročajo agencije. Stotts se je v zgodovino kluba vpisal kor drugi najuspešnejši trener, drugače pa je bilo v zadnjih petih letih, ko je klub kar štirikrat izpadel v prvem krogu končnice. V osmih letih se je Stotts z ekipo kar osemkrat uvrstil v končnico, igralci pa so pod njegovim vodstvom dosegli 402 zmagi.

Po poročanju ESPN bi lahko vodenje Portlanda prevzeli Chauncey Billups, Jeff Van Gundy, Mike D'Antoni ali Juwan Howard. Zvezdnik ekipe Damian Lillard pa pravi, da bi bil pravi naslednik Jason Kidd, nekdanji trener ekip New York Nets in Milwaukee Bucks.

Petkov izid:

Dallas Mavericks : Los Angeles Clippers 97:104 - izid v zmagah je izenačen na 3:3
 

Preberite še:

Komentarji: