Niz sta pred 17 leti odprla Rašo Nesterović in Primož Brezec

Liga NBA bo dočakala tekmo, ki bo zaradi Gorana Dragića in Luke Dončića med Slovenci pritegnila še večjo pozornost kot v ZDA.
Fotografija: Luka Dončić 14. februarja ni dočakal Gorana Dragića v Dallasu. FOTO: USA Today
Odpri galerijo
Luka Dončić 14. februarja ni dočakal Gorana Dragića v Dallasu. FOTO: USA Today

 Liga NBA ima 73-letno zgodovino in v tem času so ljubitelji košarke videli skoraj vse. V noči iz četrtka na petek pa bodo prvič priča tudi tekmi, ki bo v Sloveniji pritegnila še večjo pozornost kot v ZDA, ker se bosta prvič pomerila Goran Dragić in Luka Dončić. Navijači Miamija so denimo za dvoboj leta razglasili sinočnjo tekmo z Orlandom v boju za uvrstitev v končnico, v Dallasu pa ne delajo več razlik. Radi bi le pristali čim nižje, da bi ohranili pravico do izbiranja na letošnjem naboru.

Kar je padlo v vodo 14. februarja zaradi Dragićeve poškodbe, se bo tokrat le uresničilo. Najboljša slovenska košarkarja se poznata še od dni, ko je Dončić kot otrok tekal ob igrišču na treningih in tekmah njegovega očeta Saša, ki je bil Dragićev soigralec pri Slovanu in Olimpiji, skupaj pa sta prvič zaigrala 4. avgusta 2017 v Mariboru na pripravljalni tekmi med reprezentancama Slovenije in Madžarske (84:64), Njuno sodelovanje in prijateljstvo se je prepletlo v sanjsko zgodbo na eurobasketu v Helsinkih in Istanbulu, zdaj pa bo dobilo dodatno razsežnost, saj si bosta prvič stala nasproti v uradni tekmi in pred nepregledno množico slovenskih ljubiteljev košarke, ki bodo odhiteli na Florido, da bi bili priče zgodovinskemu dogodku.

Slovenskih derbijev v ligi NBA je bilo resda že veliko, tudi takšnih z veliko večjim tekmovalnim nabojem. Niz sta odprla Rašo Nesterović in Primož Brezec, ki sta se pomerila 16. novembra 2001 na tekmi med Indiano in Minnesoto (113:120). Oba sta začela dvoboj v Indianapolisu v začetnih peterkah svojih moštev, v katerih ni manjkalo slovitih asov. Pri Indiani so takrat izstopali Jalen Rose (31 točk), Al Harrington (25) in Reggie Miller (23), pri Minnesoti Kevin Garnett (24), Terrell Brandon in Wally Szczerbiak (oba 22). Za učinek slovenskih asov pa bi lahko uporabili tudi nekoliko šegav besednjak. Brezec se je pri takratnih poražencih izkazal s »trojnim trojčkom«, saj je zbral 3 točke, 3 skoke in 3 asistence v 25 minutah igre, Nesterović pa je v Minnesotino bero pristavil »dvojnega četverčka« – 4 točke in 4 skoke v 21 minutah.

Goran Dragić je popolnoma okreval po operaciji kolena. FOTO: USA Today
Goran Dragić je popolnoma okreval po operaciji kolena. FOTO: USA Today

 

Miami lovi osmo mesto


Obe »slovenski« moštvi sta se v sezoni 2001/02 uvrstili v končnico prvenstva, a se poslovili že v prvem krogu. Indiana je z 2:3 izpadla proti proti poznejšemu udeležencu velikega finala New Jerseyju pod vodstvom odličnega Jasona Kidda, Minnesota pa z 0:3 proti Dallasu, pri katerem so bili v glavnih vlogah Steve Nash, Michael Finley in Dirk Nowitzki, ki je takrat odigral svojo četrto od skupno že 21 sezon v ligi NBA. Letos je v igri za izločilne boje zgolj Dragićeva zasedba, ki bi se v primeru osvojitve osmega mesta v vzhodni konferenci pomerila z najuspešnejšim moštvom celotnega prvenstva Milwaukeejem, Dončićevi šefi pa imajo zgolj eno skrb. Če bi Dallas, trenutno predzadnji v zahodni konferenci s 14 zmagami zaostanka za osmouvrščenim in šesti najslabši med vsemi 30 klubi, zdrsnil še za kakšno mesto nižje na razpredelnici, bi lahko na letošnjem naboru NBA izbiral med prvimi petimi po vrsti, kar bi mu prineslo dodatno korist.

V skladu z lanskim dogovorom z Atlanto bi namreč Teksačani za eno leto samodejno preložili prenos pravice do izbire na letošnjem »draftu«, ki so jo prepustili ob lanski zamenjavi Traeja Younga za Luko Dončića, in začeli še podjetneje graditi novo moštvo. Poleg nespornega favorita za letošnjega novinca sezone bodo namreč imeli na voljo tudi rekonvalescenta Kristaspa Porzingisa in le malo manj kot 30 milijonov dolarjev manevrskega prostora v plačilnem limitu za nakup kakšnega robustnega centra (v Teksasu najpogosteje omenjajo Nikolo Vučevića iz Orlanda), zgodbo pa bi nadgradili z novim obetavnim novincem. 28. marec 2019 bo za Dallas le obrobna epizoda, za Dončića pa eden od vrhuncev krstne sezone v ligi NBA.

Preberite še:

Komentarji: