Po porazu s Cibono je Cedevita Olimpija obvisela na nitki

Ljubljančani so se v Zagrebu oddaljili od regionalne končnice, Krka klonila z 41 točkami razlike.
Fotografija: Obramba Cedevite Olimpije ni mogla zaustaviti poletne Cibone. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Obramba Cedevite Olimpije ni mogla zaustaviti poletne Cibone. FOTO: ABA

Po zadnjih zaostalih tekmah je lestvica liga ABA končno dobila razumljivo podobo. Na vrh so se z visoko zmago z 41 točkami razlike nad Krko po vseh merilih povzpeli košarkarji Crvene zvezde, ki si bodo prilastili vlogo prvega nosilca končnice, če bodo v zadnjem kolu zmagali v Zadru. Novomeščane čaka ogorčen troboj za pobeg od 13. mesta in dodatnih kvalifikacij za obstanek, zato pa se je nepričakovano zapletla zgodba Cedevite Olimpije. Po velikih težavah in porazu s Cibono se je močno oddaljila od polfinala. Vanj se bo uvrstila le, če bo v torek ugnala beograjsko Mego v Stožicah in če bo Igokea premagala Mornar.



Mladi zasedbi Cibone brez ene same ameriške okrepitve na igrišču je pošteno tekla voda v grlo, a je znala spraviti v težave Ljubljančane, ki so še enkrat odpovedali v pomembnem nastopu. Zagrebčani so pod vodstvom centra Darka Planinića vodili domala vso tekmo (največ s 30:19), znali pa so se tudi vrniti po prebliskih gostov, pri katerih je vnovič vlekel organizator igre Kendrick Perry s 23 točkami (met za tri 5:8), za razliko od tekem s Crveno zvezdo pa je prispeval 6 asistenc. A tokrat so odpovedali slovenski košarkarji. Pet reprezentantov je skupaj prispevalo 19 točk, največji dolžnik pa je bil Olimpijin kapetan Jaka Blažič, ki je bil neprepoznaven. Zmogel je le 6 točk ob metu iz igre 1:8 in prostih metih 4:8.

Cedevita Olimpija se je tudi tokrat večidel zanašala na mete za tri točke (13:35), s poskusi za dve točki (13:25) pa je zbrala 18 točk manj kot Cibona in hkrati izgubila skok s 26:30. S tremi trojkami Riona Browna, Alena Hodžića in Perryja se je tri minute pred koncem približala na 75:77, po dodatni trojki Eda Murića tudi na 79:82, a veliko poskusov ni našlo cilja. In ker tudi obramba ni bila na želeni ravni, je bil poraz je neizogiben. Ljubljančani imajo zdaj pred seboj le še eno postajo, a so ostali brez rezervnega scenarija. Tudi ob zmagi nad Mego bodo morali upati, da se Igokea ni zadovoljila z uvrstitvijo v polfinale in da se bo trudila do konca.

Lanski Olimpijin adut Marko Simonović (levo) je bil najučinkovitejši v Novem mestu. FOTO: ABA
Lanski Olimpijin adut Marko Simonović (levo) je bil najučinkovitejši v Novem mestu. FOTO: ABA

 

Poraz po ekspresnem scenariju


V Novem mestu je bilo vse jasno že pri vodstvu Crvene zvezde s 24:6 pred koncem uvodne četrtine, drugi del tekme pa so Beograjčani dobili z 31:13. Novomeščani so lahko dolgo dosegli koš domala le po naključju, delno so prišli na svoj račun šele v drugem polčasu, ko so si pri srbskem evroligašu potešili tekmovalni apetit tudi zadnji nadomestni košarkarji. Gostje so od začetka do konca prevladovali pri vseh prvinah in se s pomočjo 26 asistenc odlikovali z izjemno natančnostjo: za dve točki so metali 62-odstotno, trojke 13:22 ali 59-odstotno (Krka 9:31).



Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: