Legendarna majica Diega Maradone v nove roke za najmanj štiri milijone

Dres, ki ga je legendarni Diego Maradona nosil v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Mehiki leta 1986, bo konec aprila del dražbe.
Fotografija: Diego Armando Maradona je na isti tekmi SP 1986 zabil dva zgodovinska gola: gol stoletja (na fotografiji) in gol z božjo roko. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Diego Armando Maradona je na isti tekmi SP 1986 zabil dva zgodovinska gola: gol stoletja (na fotografiji) in gol z božjo roko. FOTO: AFP

Dres pokojnega argentinskega nogometnega velikana Diega Armanda Maradone, ki ga je nosil v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Mehiki leta 1986, bo del dražbe konec aprila. Maradona je proti Angliji ob zmagi Argentine z 2:1 dosegel oba gola, med njimi tudi tistega z »božjo roko«.

image_alt
Čeferin: Maradona je imel v osemdesetih enak pogled kot 35 let pozneje

Na štadionu Azteca v mehiškem glavnem mestu je Maradona za zmago zabil enega najlepših zadetkov v zgodovini nogometa, štiri minute pred tem pa je za vodstvo z 1:0 zabil še, kot se je kasneje izrazil, z »božjo roko.« Gol je takrat na ogorčenje angleških reprezentantov obveljal, saj dogodka glavni sodnik iz Tunizije ni videl dovolj razločno, s tehnologijo pa si pred 36 leti še niso mogli pomagati. Po posvetu s stranskim sodnikom je Ali Bennaceur zadetek priznal. Argentina je napredovala v polfinale in si kasneje drugič v zgodovini zagotovila naslov svetovnih prvakov.

Dražba med 20. aprilom in 4. majem v Londonu

Modri dres s številko 10 je bil od četrtfinalne tekme leta 1986 v lasti nekdanjega angleškega vezista Steva Hodgea, ki je po kontroverznem obračunu izmenjal dres z argentinskim zvezdnikom. Hodge ga je v zadnjih 20 letih posodil muzeju nogometa v Manchestru. Dražbena hiša Sotheby je sporočila, da bo dres na ogled postavila med 20. aprilom in 4. majem v Londonu, ko bo potekala dražba. Od naslednjega lastnika dresa pa bo odvisno, ali bo rekvizit še naprej javno razstavljen.

image_alt
Katanec: Maradona bi bil v današnjem nogometu še boljši

Iz Sothebyja so še dodali, da je zanimanje za dres izjemno. Izklicna cena bo štiri milijone funtov (4,79 milijona evrov).

Preberite še:

Komentarji: