Štajerci zmleli Ljubljančane: Celje v soboto, Maribor v nedeljo

Derbi kola tega konca tedna so igrali v Celju, kjer je gostovala Olimpija. Mura je na nedeljski večerni tekmi ugnala pokalne prvake iz Kopra.
Fotografija: Mario Kvesić (z žogo) je zabil prva gola za Olimpijo, toda tudi to je bilo premalo. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Mario Kvesić (z žogo) je zabil prva gola za Olimpijo, toda tudi to je bilo premalo. FOTO: Črt Piksi

Tudi nedelja je prinesla štajersko-ljubljanski nogometni derbi v 1. SNL, ki je vnovič pripadel Štajercem. Potem ko je Celje v soboto z izidom 4:3 prvič v tej sezoni spravilo na kolena Olimpijo, so državni prvaki Mariborčani zmagali v Spodnji Šiški in v tekmi klubov s spodnjega dela lestvice strli odpor Brava.

S to zmago so se vijoličasti vendarle odlepili od samega dna lige, morda bodo Mariborčani odslej igrali bolj sproščeno, posledično bolj učinkovito in se začeli vzpenjati proti vrhu Prve lige Telemach. Edini gol na tekmi na Žaku je zabil Jan Repas v drugem polčasu.

Sanjski začetek Kopra, toda na koncu so se smejali muraši

Tekma v Murski Soboti med Muro in Koprom se je začela odlično za gostitelje, saj je Darrick Morris z izjemno lepim golom, s katerim bo kandidiral za najlepši gol kola, domače popeljal v vodstvo. Koprčani so bili nato podjetnejši. Dve minuti kasneje je zagrozil Bede Osuji in nato še Danilo Šipovac, a je domača obramba zdržala. Svoje priložnosti je imela tudi Mura. Najlepšo za podvojitev vodstva je v 18. minuti zapravil Luka Bobičanec. Sodniki so dolgo pregledovali posnetek po strelu Mirlinda Dakuja, ki je v roko zadel Maja Mittendorferja in se na koncu odločili za 11-metrovko. Bobičanec pa je izjemno slabo streljal po tleh in Adnan Golubović je žogo zanesljivo ukrotil.

Še naprej so ritem narekovali gostje z Obale. Atraktivno je po podaji Osujija v 25. minuti sam v kazenski prostor utekel Anis Jašaragić, a z močnim strelom s 13 metrov zadel prečnik. Isti igralec je bil ob poskusu z leve strani neuspešen še v 41. minuti, ustavila pa ga je vratnica. Na drugi strani je bil v končnici nevaren Martin Šroler. Koprski trud je bil poplačan v 47. minuti, ko je hiter napad z močnim strelom z desetih metrov zaključil Osuji za 1:1. Takoj nato je koprski vratar Golubović prehitel Šrolerja in po odbiti žogi še Dakuja pa lepem prodoru v kazenski prostor. Andrej Kotnik je na nasprotni strani z razdalje zadel vratnico.

Koprski pritisk se je stopnjeval, žoga pa ni hotela v domačo mrežo, niti v 60. minuti, ko je najboljši strelec lige Kotnik poskušal z bele točke, a streljal čez gol. Lepo je v 73. minuti poskušal Bobičanec, a zadel kar dva koprska branilca. V končnici je pobudo prevzela Mura. V 80. minuti pa je za novo vodstvo poskrbel Gregor Balažic z glavo po lepi podaji Bobičanca s kota. Štiriintridesetletni Balažic je dosegel sploh prvi gol za Muro. Koprčani so v končnici pritisnili, Murina obramba pa je ukrotila redke nevarne žoge. Še več, v enem od protinapadov je Tio Cipot zadel vratnico. Isti igralec je bil nato neodločen še v sodnikovem podaljšku.

Prva liga Telemach, 9. kolo:
Domžale : Kalcer Radomlje 3:1 (700; Durdov 49, 81, Barišić 90; Durdov avt. 43)
CB24 Tabor Sežana : Gorica 1:3 (500; Kouao 19; Velikonja 36, Cerovec 43, Iličić 92)
Celje : Olimpija 4:3 (2100; Ikwuemesi 54, 67, Kouter 66, Matko 88; Kvesić 2, 30, Rui Pedro 94)
Bravo : Maribor 0:1 (600; Repas 54)
Mura : Koper 2:1 (1500; Morris 3, Balažic 80; Osuji 47); Bobičanec (Mura, 18) in Kotnik (Koper, 60) sta zgrešila 11-m.

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Olimpija začela silovito, Celjani odgovorili še močneje

Nogometaši Celja so že v soboto premagali ljubljansko Olimpijo s 4:3 (0:2). Zasedba trenerja Alberta Riere je po osmih zmagah naletela na previsoko oviro. Celjani, ki so pogrešali kaznovanega Ivana Božića, so z odličnim drugim polčasom najprej izničili zaostanek z 0:2, nato prišli tudi do vodstva po zaslugi dveh golov Charlesa Ikwuemesija, na koncu pa tudi do lepe zmage. Celjani so se s tem vsaj začasno prebili na drugo mesto na lestvici, Olimpija, pri kateri je oba gola dosegel Mario Kvesić, pa je kljub porazu še vedno zanesljivo vodilna, pred Celjem ima osem točk prednosti.

Preberite tudi: Intervju: Albert Riera

Olimpija je tekmo silovito začela in povedla v drugi minuti, ko je Mario Kvesić zadel z nizkim strelom z roba kazenskega prostora. Kvesić je zabil drugi gol iz nasprotnega napada (30), ob tem so sodniki razveljavili še dva gola (Matko, Nukić). V 54. minuti so Celjani unovčili pobudo in zmanjšali zaostanek, potem ko je po kotu najprej Grigorij Morozov streljal z glavo, Denis Pintol je žogo odbil, a le do Charlesa Ikwuemesija, ki je svoj četrti gol v sezoni dosegel iz neposredne bližine. Ljubljančani so bili v teh trenutkih v težavah, "naviti" Celjani pa so svoj nalet unovčili še za drugi gol, ki ga je v 66. minuti dosegel Nino Kouter z nizkim strelom s približno desetih metrov.

Mustafa Nukić je zabil neregularen gol. FOTO: Črt Piksi
Mustafa Nukić je zabil neregularen gol. FOTO: Črt Piksi

Derbi je pritegnil v Celje veliko gledalcev. FOTO: Črt Piksi
Derbi je pritegnil v Celje veliko gledalcev. FOTO: Črt Piksi

Le nekaj sekund pozneje so domači prišli do preobrata, spet pa je bil v glavni vlogi Ikwuemesi, ki je prišel do strela ob treh ljubljanskih branilcih in svoj peti gol sezone dosegel s 14 metrov. V 88. minuti je bil zmagovalec odločen, Matko je namreč spet stekel sam proti golu, Pintol je žogo znova odbil, a je ta zadela v glavo Matea Karamatića in se skotalila v prazno mrežo za 4:2. Ob koncu je Rui Pedro le kozmetično popravil izid. Tekma, polna priložnosti!

Goričani strli odpor Tabora

Nogometaši CB24 Tabora Sežane so izgubili proti Gorici z 1:3 . Dvoboj Sežancev in Novogoričanov se je po zasuku končal s slavjem izbrancev Mirana Srebrniča, ki je pogrešal kaznovanega Darka Hrko. Kljub temu, da so bili v prvem polčasu slabši tekmec, so modro-beli v kratkem obdobju ob koncu prvega dela prišli od zaostanka do vodstva. Sežanci, pri teh je zaradi kazni manjkal Žiga Ovsenek, so v drugem delu sicer poskušali priti do izenačenja, a jim je veselje večkrat preprečil Uroš Likar. Tabor je po četrtem porazu padel na zadnje mesto, Gorca pa je po drugi zmagi na sedmem.

Domžalčani (v rumenem) so že dobili svoj derbi, Ljubljančani (v zelenem) si neuspešno sprejeli izziv v Celju. FOTO: Leon Vidic
Domžalčani (v rumenem) so že dobili svoj derbi, Ljubljančani (v zelenem) si neuspešno sprejeli izziv v Celju. FOTO: Leon Vidic

Prvi gol? Z leve strani je v kazenski prostor žogo poslal Nabil Khali, Denis Kouao pa je z nizkim volejem premagal Uroša Likarja. V 36. minuti je po kotu in odbiti žogi do strela iz obrata prišel Etien Velikonja na približno desetih metrih in z volejem premagal Jana Koprivca.

Sedem minut pozneje je Gorica prišla do popolnega preobrata, ko je po prostem strelu z desne strani in neodločnih domačih branilcih do strela z glavo, potem ko se je žoga že odbila od tal, prišel Denis Cerovec in zabil gol za 2:1. Končni izid je v 92. minuti dosegel Miroslav Iličić, ko je iz bližine potrdil zmago Novogoričanov.

Preberite še:

Komentarji: