Realnost je konferečna liga

Nogometaši Mure brez možnosti v povratni tekmi zadnjega kola kvalifikacij za evropsko ligo v Gradcu.
Fotografija: V Gradcu Žiga Škoflek in drugi črno-beli Sobočani niso presenetili Sturma v uvodnih minutah tako kot v Murski Soboti in so bili kar precej v senci tekmecev. FOTO: MP Produkcija/Pigac.si
Odpri galerijo
V Gradcu Žiga Škoflek in drugi črno-beli Sobočani niso presenetili Sturma v uvodnih minutah tako kot v Murski Soboti in so bili kar precej v senci tekmecev. FOTO: MP Produkcija/Pigac.si

Mura bo nogometno jesen v Evropi izpeljala v konferenčni ligi. Preboj v višji kakovostni razred, skupinski del evropske lige, je bil nedosegljiv, avstrijski tekmec Sturm je bil tudi v povratni tekmi zadnjega kvalifikacijskega sita premočan in je še drugič premagal slovenskega prvaka. Doma je bil boljši z 2:0.

Graški dvoboj se je kljub drugačnim željam v soboškem taboru razpletal z enosmernim prometom. Sturm je bil od prve minute usmerjevalec ritma in ni dovolil divjanja. Prednost v kakovosti je bila očitna, zmagovalec današnjega in skupnega dvoboja pa ni bil vprašljiv niti v enem trenutku.

Prvi gol je Otar Kietešvili dosegel s pomočjo Klemna Pucka, ki je preusmeril strel Gruzinca z 18 m, drugega, po izključitvi Matica Maruška zaradi drugega rumenega kartona, je prefinjeno v desni zgornji kot dosegel Jakob Jantscher. Kljub bojevitosti Sobočani niso bili blizu častnega gola v Gradcu, a so bili po koncu dvoboja nagrajeni z aplavzom domačih navijačev.

Slovenski prvaki so evropske kvalifikacije začeli v najmočnejšem klubskem tekmovanju, poletje pa zaokrožili z naslednjo bilanco: v kvalifikacijah za ligo prvakov so dvakrat premagali makedonskega prvaka Shkendijo (1:0, 5:0), nato jih je v 2. kolu kvalifikacij izločil bolgarski prvak Ludogorec (0:0, 1:3), v 3. kolu kvalifikacij za evropsko ligo so bili boljši od litovskega šampiona Žalgirisa (0:0, 1:0), Sturm pa je bil previsoka ovira (1:3, 0:2). Skupna razlika v golih je 9:8

Mura je v Evropi presegla svoje sposobnosti, a brez presežka za slovenski klubski nogomet. Naredila je velik korak za svoj lastni razvoj na vseh ravneh. V evropskih tekmah ni razočarala, premagala ali izločila je premagljive, boljšim se je upirala, kolikor se je lahko.

Mura je z uvrstitvijo v konferenčno ligo in s kvalifikacijskim izkupičkom zaslužila 3,87 milijona evrov oziroma malo manj, kot znašata njena zadnja dva letna proračuna. Njeni tekmeci v konferenčni ligi bodo znani jutri, žreb bo ob 13.30 v Istanbulu, prva tekma skupinskega dela pa bo 16. septembra.

Preberite še:

Komentarji: