Flick napovedal novo pot za nemški nogomet, Müller: To je katastrofa

Nemška nogometna reprezentanca se je kljub zmagi nad Kostariko (4:2) v zadnjem kolu skupinskega dela še drugič hitro poslovila od svetovnega prvenstva.
Fotografija: Nemci, svetovni prvaki iz leta 2014, so končali z nastopi na mundialu v Katarju. FOTO: Ina Fassbender/AFP
Odpri galerijo
Nemci, svetovni prvaki iz leta 2014, so končali z nastopi na mundialu v Katarju. FOTO: Ina Fassbender/AFP

»Nemški nogomet se bo podal v novo smer, in to zelo kmalu,« je po zmagi nad Kostariko, ki zaradi uspeha Japoncev na tekmi s Španijo (2:1) ni bil dovolj, da bi Nemčijo rešil pred izpadom s svetovnega prvenstva, povedal selektor nemške izbrane vrste Hans-Dieter Flick.

V skupini E je Nemčija z nastopi začela s presenetljivim porazom z Japonsko (1:2), proti Španiji pa je pokazala povsem drugačen obraz in bila bližje zmagi kot tekmeci (1:1). Pred zadnjim kolom so Nemci potrebovali »uslugo« Špancev, ki bi ob nemški zmagi nad Kostariko morali vsaj remizirati z Japonci, da bi Nemčiji omogočili napredovanje, a so doživeli podobno usodo kot »elf« in z zelo slabim drugim polčasom utrpeli poraz, nekaj minut pa so bili ob vodstvu Kostarike proti Nemčiji s slednjo celo na pragu slovesa od tekmovanja.

Toda na koncu je najkrajši konec skupaj s Kostariko potegnila Nemčija, ki si slabše »generalke« pred domačim evropskim prvenstvom, ki bo na sporedu že čez leto in pol, ni mogla niti zamisliti. Selektor Flick je po tekmi s Kostariko napovedal kritično oceno vseh vidikov nemških nastopov na mundialu, ki se je že leta 2018 v Rusiji (takrat še pod vodstvom predhodnika Joachima Löwa) končal po skupinskem delu.

Manuel Neuer tolaži klubskega soigralca Jamala Musialo. FOTO: Thaier Al-Sudani/Reuters
Manuel Neuer tolaži klubskega soigralca Jamala Musialo. FOTO: Thaier Al-Sudani/Reuters

Müller: Če je bila to moja zadnja tekma za Nemčijo, mi je bilo res v veselje

»V luči eura je zdaj težko govoriti o tem, a najprej moramo oceniti naše nastope na mundialu ter se podati v drugačno smer. To je naslednji korak, ki ga bomo naredili, in to zelo kmalu. Lahko se hitro poberemo in zacelimo rane. Videli bomo, kakšna bo prihodnost in kako bi lahko vpeljali naše ideje. Sem zelo kritična oseba in ocenili bomo vse,« je dejal Flick, zmagovalec lige prvakov in osvajalec vseh ostalih pokalov z Bayernom v sezoni 2019/20.

Po ocenah nemških medijev nova usmeritev vključuje tudi slovesa nekaterih izkušenejših mož, kot so Thomas Müller, Manuel Neuer in Mario Götze. Müller, ki je v dresu z državnim grbom na mundialih debitiral leta 2010 v Južni Afriki, je bil kot ponavadi brez dlake na jeziku.

»To je popolna katastrofa. Neverjetno grenka izkušnja je za nami, počutili smo se povsem nemočni. Če je bila to moja zadnja tekma za Nemčijo, mi je bilo res v veselje, najlepša hvala,« je dejal napadalec Bayerna. Flick ni želel razpredati o razpletu tekme med Španijo in Japonsko, ki je Japoncem celo prinesla prvo mesto v skupini in tekmo s Hrvaško v osmini finala, Špancem pa na papirju »lažjega« nasprotnika v Maroku in tudi obvoz Brazilije vse do (morebitnega) finala.

»Vseeno mi je za ostale ekipe, vse je na nas. Če pogledate tekme in število golov, ki smo jih zakrivili sami, sem prepričan, da smo naše možnosti zapravili na tekmah s Španijo in Japonsko. Moraš izkoristiti svoje priložnosti in doseči gole. Če bi jih, bi bila to zdaj drugačna zgodba. Veliko posamičnih napak se nam je pripetilo in to me je zelo ujezilo. Ekipi sem povedal, da sem jezen. Toda izgovorov ne iščem, našo dolžnost smo danes izpolnili in prišli do zmage, toda izid bi lahko bil boljši,« je še dodal Flick, čigar moštvo je na koncu za Španijo zaostalo zaradi slabše razlike v golih. Španci so dosegli tri več in prejeli dva manj, seveda predvsem po zaslugi zgodovinske zmage nad Kostariko s 7:0 že v uvodnem kolu.

Rane Nemcem posolila tudi Lineker in Shearer

»Nogomet je enostavna stvar, 22 mož 90 minut preganja žogo in na koncu vedno zmaga Nemčija. Seveda, če se prebije iz skupinskega dela,« je nekakšno nepisano pravilo glede na razplet zadnjih dveh SP na twitterju dopolnila angleška nogometna legenda Gary Lineker, še en nekoč odločni napadalec treh levov Alan Shearer pa je objavil star posnetek pogovora z Linekerjem in nekdanjim branilcem reprezentance Micahom Richardsom, ki prikazuje njihov krohot s pripisom: »Nemčija je na #FIFAWorldCup izpadla po skupinskem delu!!«

Po imenih letošnja zasedba Nemčije ni bila tako zvezdniška kot mnoge v preteklosti, a iz sicer kakovostnega nabora selektor Flick ni uspel sestaviti ogrodje ekipe, ki bi se lahko borila za prvaka. Flick ima sicer pogodbo do konca evropskega prvenstva leta 2024, vendar je veliko vprašanje, če bo temu v resnici tako, bolj verjeten bo hiter konec sodelovanja z nemško zvezo. Sam je sicer dejal, da nima načrta, da bi predčasno končal svoje delo. »Vendar to ni odvisno od mene,« je dodal.

S sedmimi igralci Bayerna iz Münchna v začetni postavi je začel odločilno tekmo tega SP s Kostariko, a mu tudi taka prisotnost igralcev najboljše nemške ekipe v zgodovini in tudi vodilne v domači ligi ta čas ni pomagala. Kai Havertz je dejal, da se je počutil »kot v grozljivki«. Nihče v nemškem taboru sicer ni omenil namigovanj, ki so se pojavila na družbenih omrežjih, da naj bi Španija izgubila proti Japonski, da bi se izognila tekmi s Hrvaško in pozneje z možnimi tekmeci Brazilci. Kai Havertz, ki je v igro vstopil s klopi in Kostariki zabil dva gola, je kot vzrok za tako negativno prvenstvo Nemčije v Katarju označil prvo tekmo in poraz z Japonsko.

»Med tekmo s Kostariko smo izvedeli, da je Japonska povedla. Potem je bil na ekranu objavljena še trenutna lestvica. A smo še vedno upali, da bo Španija izenačila. Ko temu ni bilo tako, nas je dobesedno odrezalo ... A moramo biti pošteni, v zadnjih štirih letih v ekipi ni bilo tako, kot smo pričakovali,« je dejal Havertz.

Kapetan Neuer je za razliko od Müllerja nemškim medijem po tekmi dejal, da sam namerava še nastopati za reprezentanco, v kateri je zdaj rekorder na večni lestvici vratarjev z 19 nastopi na SP. Potem pa dodal, da se je vseeno težko soočiti z razpletom tega SP in drugim zaporednim prvenstvom, na katerem se ekipa ni uvrstila v izločilne boje. Povsem drugačno razpoloženje je bilo na Japonskem in v njeni reprezentanci.

»Pokazali smo, da imamo 'jajca', da imamo velik karakter ter da lahko premagamo kogar koli. Nihče, prav nihče ni pričakoval, da bomo v tej skupini pristali na koncu na prvem mestu,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal izkušeni Juto Nagatomo. Modri samuraji se bodo po zmagah proti Nemčiji in Španiji s osmini finala pomerili s Hrvaško.

»Verjamemo v zmago, kot smo tudi že doslej na SP. Svetu smo že pokazali, kaj je prava Japonska,« je dodal 36-letni Nagatomo, nekdanji član milanskega Interja, Galatasaraya in Marseilla.

Preberite še:

Komentarji: