Španiji po loteriji liga narodov, Hrvati brez lovorike

Španski nogometaši so osvojili zaključni turnir Uefine lige narodov na Nizozemskem. Po streljanju 11-metrovk so bili boljši od Hrvatov. Italiji tretje mesto.
Fotografija: Unai Simon je bil španski junak. FOTO: Yves Herman/Reuters
Odpri galerijo
Unai Simon je bil španski junak. FOTO: Yves Herman/Reuters

Španski nogometaši so osvojili zaključni turnir Uefine lige narodov na Nizozemskem. Po streljanju 11-metrovk so bili s 5:4 boljši od Hrvatov. V rednem delu in podaljšku ni bilo golov. Italiji je pripadlo tretje mesto po zmagi proti Nizozemski.

Španci so v svojem drugem finalu lige narodov prišli do prve lovorike. Hrvaški odpor so strli šele po enajstmetrovkah. Sicer pa so na tekmi imeli več obetavnih akcij od Hrvatov, ki tako še čakajo na prvo mednarodno lovoriko, potem ko so že igrali v finalu in polfinalnih svetovnih prvenstev.

Marco Asensio se je veselil zmage v Rotterdamu. FOTO: John Thys/AFP
Marco Asensio se je veselil zmage v Rotterdamu. FOTO: John Thys/AFP

Hrvati, ki jih je na štadionu podpiralo več kot 25.000 rojakov, so v sredo v polfinalu po podaljških s 4:2 ugnali domačo reprezentanco Nizozemske, a za to potrebovali podaljške. Španci so dan kasneje v 88. minuti zabili odločilni gol za zmago z 2:1 proti Italiji. Prvo izdajo tega tekmovanja je pred štirimi leti na Portugalskem dobila domača reprezentanca, pred dvema pa je bila najboljša Francija, ki je takrat ugnala Španijo, sicer trikratno evropsko in enkratno svetovno prvakinjo.

V uvodu tokratne tekme so bili nekoliko nevarnejši prav Španci, posebej Gavi je bil v 12. minuti blizu uspehu, a zgrešil cilj za nekaj centimetrov. V 23. minuti so Hrvati izpeljali prvo nevarno akcijo, toda španska obramba je na koncu pravočasno posredovala o strelu Andreja Kramarića.

Hrvati niso dočakali prve trofeje. FOTO: Piroschka Van De Wouw/ Reuters
Hrvati niso dočakali prve trofeje. FOTO: Piroschka Van De Wouw/ Reuters

Po še eni španski polpriložnosti je v 31. minuti s strelom z glavo s približno 15 metrov poskusil Ivan Perišić, na mestu pa je bil Unai Simon. Perišić je z glavo poskusil tudi v 39. minuti, vendar takrat španski vratar ni imel veliko dela, Alvaro Morata pa je na drugi strani prav tako z glavo žogo poslal čez hrvaški gol v 42. minuti.

Uvod drugega polčasa je pripadel hrvaškim nogometašem, ki so bili konkretnejši, a ne dovolj za spremembo izida. Tudi Španci so zagrozili v 57. minuti, zgrešil pa je Marco Asensio. Kljub nekaterim nevarnejšim akcijam pa tudi v nadaljevanju prave priložnosti ni bilo, tudi Asensio v 77. minuti je bil premalo natančen.

V 84. minuti pa je imel Ansu Fati daleč najlepšo priložnost tekme, ko je streljal iz bližine, veselje pa mu je preprečil Perišić s posredovanjem pred golov črto. Ob koncu 90. minute je znova nenatančno meril Asensio, tako da je sledil podaljšek.

Luka Modrić še ni dočakal velikega trenutka z reprezentanco. FOTO: Yves Herman/Reuters
Luka Modrić še ni dočakal velikega trenutka z reprezentanco. FOTO: Yves Herman/Reuters

V njem je v prvem delu zagrozil predvsem Dani Olmo, ki je imel na voljo odprt strel v kazenskem prostoru, a tudi on je žogo poslal čez gol. Olmo je do strela prišel tudi v 108. minuti, vendar je Josip Šutalo z blokom žogo odbil v kot.

Tudi sicer so bili v teh trenutkih podjetnejši Španci, ki pa jih je skozi celo tekmo tepla nenatančnost pri strelih. To bi lahko slednje skrbelo pri izvajanju kazenskih strelov, ki so sledili. Pri teh pa se to ni poznalo. Od sedmih španskih strelcev je zgrešil le Aymeric Laporte, ki je imel prvo zaključno žogo, a je zadel prečko. Toda to ni bilo usodno. Unai Simon je namreč pred tem obranil strel Lovru Majerju, v šesti seriji pa še Brunu Petkoviću. Odločilno enajstmetrovko pa je nato zadel Dani Carvajal.

Za igralca tekme so razglasili rodrija, ki je bil z Manchester City zmagovalec lige prvakov in strelec odločilnega gola. Medalje in pokal je podelil predsednik Uege Aleksander Čeferin.

Italijanska nogometna reprezentanca je na zaključnem turnirju lige narodov v Enschedeju na Nizozemskem osvojila končno tretje mesto, potem ko je v malem finalu s 3:2 (2:0) premagala gostiteljico turnirja Nizozemsko. Italijani, ki so tako ponovili uvrstitev z druge izvedbe tega tekmovanja, so v prvem polčasu prišli do prednosti dveh golov. Strelca sta bila Federico Dimarco in Davide Frattesi. Nizozemci, ki so imeli svoje priložnosti, so v 68. minuti zmanjšali zaostanek prek Stevena Bergwijna, štiri minute pozneje pa je Federico Chiesa azzurre spet oddaljil za dva gola, ko je z natančnim strelom zadel za 3:1. Toda Nizozemci se še niso vdali, sodniki so po posredovanju Vara razveljavili gol Wouta Weghorsta v 84. minuti, v 89. pa je za 2:3 zadel Georginio Wijnaldum.

Aleksander Čeferin je znova podelil odličja. FOTO: David W Cerny/Reuters
Aleksander Čeferin je znova podelil odličja. FOTO: David W Cerny/Reuters

Prvo izdajo tega tekmovanja je na Portugalskem dobila domača reprezentanca, ki je pred štirimi leti v finalu ugnala Nizozemsko z 1:0. Tretje mesto je takrat pripadlo Angliji.

Preberite še:

Komentarji: