Čeferin: Številni so nam predlagali ukinitev 56 let starega pravila

Evropska nogometna zveza bo že v prihajajoči sezoni 2021/22 ukinila pravilo gola v gosteh.
Fotografija: Predsednik Uefe Aleksander Čeferin ima veliko dela z evropskim prvenstvom, v času eura pa je zasedal tudi izvršni odbor organizacije in sprejel pričakovano odločitev. FOTO: Richard Juilliart/AFP
Odpri galerijo
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin ima veliko dela z evropskim prvenstvom, v času eura pa je zasedal tudi izvršni odbor organizacije in sprejel pričakovano odločitev. FOTO: Richard Juilliart/AFP

Krovna evropska nogometna zveza (Uefa) je sporočila, da bo že v prihajajoči sezoni 2021/22 ukinila pravilo gola v gosteh, ki je klubom omogočil napredovanje v naslednji krog tekmovanj kljub skupnemu neodločenemu izidu, če so dosegli več golov v gosteh. Novost oziroma ukinitev pravila je danes pričakovano in na pobudo številnih deležnikov v nogometni družini sprejel izvršni odbor Uefe, ki ga vodi Aleksander Čeferin.

Pravilo o prednosti doseženega gola v gosteh je bilo v evropskih klubskih tekmovanjih v veljavi vse od leta 1965. Veljalo je v dvobojih na izločanje, kjer ekipi igrata tekmi doma in v gosteh. V primeru, da sta ekipi na dveh tekmah dosegli enako število golov, je bila v prednosti tista, ki je v gosteh dosegla več zadetkov.


Pravilo bo veljalo v vseh tekmovanjih Uefe


Ukinitev pravila bo veljala za vsa klubska tekmovanja pod okriljem Uefe v moški, ženski in mladinski konkurenci, začelo pa bo veljati že v kvalifikacijah teh tekmovanj, je sporočila Uefa. Torej tudi v izločilnih dvobojih lige prvakov, evropske lige in novoustanovljene konferenčne lige.

Preberite še:

Komentarji: