Uefa razmišlja o (r)evoluciji nogometnih pravil

Na obzorju je drastična sprememba dela nogometnih pravil, ki jih poznamo danes.
Fotografija: Uefa, ki jo vodi predsednik Aleksander Čeferin, razmišlja o posodobitvi t. i. pravila o golih, doseženih v gosteh. FOTO: Yves Herman/Reuters
Odpri galerijo
Uefa, ki jo vodi predsednik Aleksander Čeferin, razmišlja o posodobitvi t. i. pravila o golih, doseženih v gosteh. FOTO: Yves Herman/Reuters

Na obzorju je drastična sprememba dela nogometnih pravil, ki jih poznamo danes. Evropska nogometna zveza (Uefa) pripravlja spremembo t. i. pravila o golih, doseženih v gosteh, ki veljajo v izločilnih tekmah klubskih tekmovanj pod njenim okriljem, kakršni sta liga prvakov in evropska liga. Pravilo velja že od leta 1967, o morebitni ukinitvi pa smo pisali že pred dvema letoma.

V zadnjem obdobju se je pojavljalo več tovrstnih pobud, številni pa so prepričani, da bi Uefa s to potezo naredila izločilne tekme še bolj zanimive in negotove do zadnje minute. To je ne nazadnje nedavno zatrdil tudi nekdanji selektor slovenske reprezentance U-21 Primož Gliha.


Pravilo v času pandemije dodatno nesmiselno


Uefa naj bi za zdaj pripravljala kompromis med zahtevami o popolni odpravi tega pravila in zagovorniki statusa quo, ki temu nasprotujejo, na mizi pa so različne alternative. Pravilo o gostujočih golih naj bi tako veljalo le še do zadnje minute rednega dela povratne tekme, v morebitnem podaljšku pa ne.

Po mnenju nekaterih naj bi bil to le še eden od korakov k popolni ukinitvi tega pravila. V času pandemije koronavirusa je bilo pravilo o golih v gosteh tako ali tako pogosto nesmiselno, saj so številne tekme igrali na nevtralnih prizoriščih, večino pa pred praznimi tribunami.

Kaj je pravilo o golu v gosteh? V veljavo stopi v primeru enake razlike v golih med (najmanj) dvema ekipama, v rednem delu tekmovanja pa v primeru enakega števila točk med dvema ekipama in nato enakega medsebojnega izkupička točk. Na boljšem je ekipa, ki je dosegla več golov v gosteh.

Preberite še:

Komentarji: