Zdravko Mamić nepravnomočno obsojen na 6 let in pol zapora

Zaporna kazen je doletela tudi preostale tri obtožence, Zorana Mamića, Damirja Vrbanovića in Milana Pernarja.
Fotografija: Zdravko Mamić je sodbo označil za pošastno. Foto STR/AFP
Odpri galerijo
Zdravko Mamić je sodbo označil za pošastno. Foto STR/AFP

Zagreb – Sodišče v Osijeku je nekdanjega predsednika hrvaške nogometne zveze ter alfo in omego zagrebškega Dinama, Zdravka Mamića, danes nepravnomočno obsodilo na šestinpolletno zaporno kazen zaradi finančnega oškodovanja kluba in hrvaškega državnega proračuna. Zaporne kazni so doletele tudi ostale tri obtožence – Zdravkovega brata Zorana Mamića, nekdanjega glavnega direktorja in člana uprave Dinama Damirja Vrbanovića ter dacarja Milana Pernarja, poročanje hrvaških medijev povzema STA.


Obsojencev na izreku kazni ni bilo


Sodišče je prikimalo navedbam tožilcev iz urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok), ki so četverico bremenile oškodovanja zagrebškega kolektiva za vsaj 15,3 milijona evrov, državnega proračuna pa za skoraj 1,6 milijona evrov. Sodnik Darko Krušlin je Zorana Mamića nepravnomočno obsodil na štiri leta in 11 mesecev za zapahi, Pernarja na štiri leta in dva meseca, Vrbanovića pa na tri leta zapora. Obenem je sodišče določilo, da bodo morali obsojenci – nobenega od njih ni bilo na današnjem izreku kazni – vrniti nezakonito pridobljen denar in nepremičnine.


Mamić: Sodba je pošastna


Hrvaški zakon določa pripor v primeru nepravnomočnih sodb za osebe, obsojene na več kot pet let zapora, Zdravko Mamić pa je včeraj objavil, da je v BiH, da pa ni pobegnil. Po objavi sodbe je stopil pred sedmo silo v Međugorju in zatrdil, da ni niti v sanjah pričakoval, da bo kaznovan z enim samim dnevom zapora. Sodbo je označil za pošastno in ponovil, da nobena trditev tožilstva ni bila potrjena ter da je nedolžen. Zagrozil je še, da bodo »vsi, ki so prikrojili sojenje in sodbo, končali v zaporu. Ne bi bil rad v njihovi koži!«


Izločen za več mesecev


Sojenje četverici se je sicer začelo lanskega aprila, spremljali pa so ga številni verbalni incidenti, zaradi katerih so Zdravka Mamića za več mesecev izločili s sojenja. Obsojenci so ves čas zanikali navedbe iz obtožnice, njihovi odvetniki pa so trdili, da Uskok ni dokazal svojih navedb, sploh v povezavi z nezakonito delitvijo denarja med bratoma Mamić in hrvaškima reprezentantoma Luko Modrićem in Dejanom Lovrenom. Mamićev odvetnik Veljko Miljević je danes novinarjem v Osijeku zatrdil, da sodba ni pravična in skladna z zakoni, odločitve v obrazložitvi pa so nepojasnjene. Zahteval je odgovor glede pritiskov na člane sodnega sveta in napovedal pritožbo.

Komentarji: