Znan načrt za vrnitev bundeslige: 20.000 testov in 98 ljudi

Nemško prvenstvo naj bi nadaljevali v drugi polovici maja, možna datuma sta 16. ali 23. maj.
Fotografija: Nemci intenzivno vadijo za nadaljevanje prvenstva, tudi hrvaški nogometaš Ivan Perišić je takole aktiven med treningom Bayerna. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nemci intenzivno vadijo za nadaljevanje prvenstva, tudi hrvaški nogometaš Ivan Perišić je takole aktiven med treningom Bayerna. FOTO: Reuters

Nemško nogometno prvenstvo (bundesliga), ki naj bi od velikih nogometnih lig prvo nadaljevalo prvenstvo, ima že podrobno razdelana pravila oziroma antikoronavirus protokol. Če bo kateri od nogometašev pozitiven na novi koronavirus, bo odšel v karanteno, tekmovanje pa se bo nadaljevalo, poroča nemška revija Spiegel.Nemško prvenstvo naj bi nadaljevali v drugi polovici maja, možna datuma sta 16. ali 23. maj, odvisno od odločitve nemške vlade, ki bo to predvidoma javnosti sporočila 6. maja. Optimizem Nemci črpajo tudi iz dejstva, da je v 83-milijonski državi zaradi covida-19 umrlo zgolj 6000 ljudi.


Javnost ne bo vedela za ime morebitnega okuženega


Protokol, ki ga je objavil Spiegel, ni uraden, obsega 41 strani in vrsto priporočil. Med najbolj zanimivimi je, kako postopati, če je igralec ali nekdo iz spremljevalnega osebja pozitiven na testu za koronavirus. Kot pravi eden od predstavnikov za stike z javnostjo pri bundesligi, so navodila jasna. Igralec bo šel v osamitev, tekmovanje pa se bo nadaljevalo z upoštevanjem strogih pravil higiene. Hkrati protokol veleva, da se javnosti ne izda imena okužene osebe, da je treba z njegovimi soigralci pogovoriti in jih pomiriti ter podrobno spremljati njihovo zdravstveno stanje.V primeru pozitivnega izvida bo oseba, ki nima znakov bolezni, v karanteni 14 dni, če pa ima znake oziroma bolezen, bo morala v izolaciji ostati še štiri dni potem, ko bodo izginili vsi simptomi. Kot poroča Spiegel je osnova za nadaljevanje prvenstva zadostno število testov. Do konca bundeslige je devet kol, ob tem še polfinale in finale nemškega pokala, zato bo vodstvo lige kupilo 20.000 testov.

Nemci naj bi odprli nogometno prvenstvo kot prvi v Evropi. FOTO: Reuters<br />
 
Nemci naj bi odprli nogometno prvenstvo kot prvi v Evropi. FOTO: Reuters
 


V Nemčiji na teden opravijo približno 800.000 testov, kar pomeni, da se bodo kmalu približali skupni številki osmih milijonov. Tudi tam pa se je bundesliga srečala s kritiki, ki menijo, da so druge skupine prebivalstva bolj potrebne testov kot mladi športniki oziroma nogometaši. Bundesliga jim je odgovorila, da v zadevo niso vpleteni le športniki, temveč vsaj 60.000 ljudi, ki si kruh služi z nogometom oziroma nemškim prvenstvom.


Na zelenici in ob njej bo lahko skupno 98 ljudi


V protokolu je tudi določeno, koliko ljudi bo prisotnih na stadionih. Razdeljeni bodo na tri področja, igrišče, tribune in štadion. Na zelenici in ob njej bo lahko skupno 98 ljudi; 22 igralcev, 18 menjav za igralce, 20 trenerjev in pomočnikov, 4 pobiralci žog, 3 čistilke, 3 fotografi, 4 zdravstveni delavci, 4 varnostniki, 15 snemalcev in osebja VAR.

Določenih je tudi cel kup podrobnosti, od tega, koliko milnikov je lahko v vsaki slačilnici, kakšna temperatura mora biti na stadionu, kakšno hrano lahko uživajo nogometaši, do tega, da je v fitnesih obvezna uporaba rokavic, da mora imeti vsaka ekipa svoj vhod na stadion in zelenico ali pa da mora imeti vsak igralec svojo steklenico s pijačo.

Preberite še:

Komentarji: