Grosova kraljica drame, Slovenija gre naprej

Slovenke so na razburljivi tretji tekmi SP v Španiji remizirale proti Angoli in si priigrale nastop v 2. delu, v katerem jih čakajo Rusija, Srbija in Poljska.
Fotografija: Ana Gros je zabila skoraj polovico golov za Slovenijo. FOTO: Jozo Čabraja/Kolektiff
Odpri galerijo
Ana Gros je zabila skoraj polovico golov za Slovenijo. FOTO: Jozo Čabraja/Kolektiff

Slovenske rokometašice so prave kraljice drame. Na razburljivi tretji tekmi 25. svetovnega prvenstva v Španiji so se izvlekle iz težkega položaja in remizirale z Angolo s 25:25 (13:14) ter se uvrstile v drugi del tekmovanja, kar je bil njihov osnovni cilj. Ples veselja na ritme Golice je pokazal, da se jim je od srca odvalil velik kamen. Niso pa še rekle zadnje ...

Po dobrem začetku (3:0) so Slovenke, ki so pred tem pokazale povsem drugačna obraza ob visoki zmagi proti Črni gori (28:18) ter še višjem porazu proti Franciji (18:29), popustile in v drugem polčasu zaostajale že za tri gole (15:18), toda selektor Dragan Adžić jih je znal umiriti, kar se je obrestovalo. Tjaša Stanko, ki ji pred tem nikakor ni šlo, je izsilila sedemmetrovko in izključitev tekmice, v zadnji minuti pa podala Nini Zulić za zlata vreden gol, ki je razrešil vprašanje potnic v glavni del.

Toda junakinja tekme je bila nedvomno kapetanka Ana Gros, ki si je oprtala veliko breme in dosegla kar 12 zadetkov, skoraj polovico za svojo ekipo.

Slovenke so s tremi točkami zasedle drugo mesto v skupini A in si priigrale dodatne tri tekme v Granollersu blizu Barcelone. V drugem delu najboljših 24 reprezentanc, v katerega vstopajo z dvema točkama, se bodo za mesto v četrtfinalu merile s Srbijo, Rusijo in Poljsko. Prav vse tri reprezentance so premagljive in morda se dekletom v Kataloniji obeta nekaj, o čemer si pred tednom niso upale razmišljati. Za nameček Srbijo vodi njihov bivši selektor Uroš Bregar, Rusijo pa nekdanja igralka Krima Mercatorja Ljudmila Bodnjeva, kar jim bo predstavljalo dodaten motiv.

Slovenke so se veselile napredovanja. FOTO: Jozo Čabraja/Kolektiff
Slovenke so se veselile napredovanja. FOTO: Jozo Čabraja/Kolektiff

»Končno se nam je uspelo uvrstiti v drugi del velikega tekmovanja. Ni bilo enostavno, vsi so se lahko prepričali, da je bila to zares najtežja skupina. Nismo se vdale, borile smo se na vsaki tekmi od prve do zadnje minute, tudi proti Franciji po zares katastrofalnem uvodu. Naredile smo korak naprej v naši igri. Tudi ko nam gre samo, se znamo izvleči. Ponosna sem na ekipo, gremo naprej,« je bila ponosna junakinja večera Grosova, ki je presegla mejo 600. golov za Slovenijo.

»To sem izvedela šele zdaj. Danes mi je šlo, ampak moji goli ne štejejo nič, če ni ekipnega uspeha. Vesela sem, da smo uresničile, kar smo si zastavile. Za to smo zaslužne vse,« je dodala utrujena, a vseeno nasmejana Velenjčanka.

Zakaj čakati na domači euro?

Slovenke so uresničile cilj, odigrale bodo vsaj še tri tekme, te jim bodo prišle še kako prav v nabiranju izkušenj, ki jih bodo želele unovčiti čez leto dni, ko bodo v Celju in Stožicah gostile evropsko prvenstvo. Tam naj bi po načrtu Rokometne zveze Slovenije dosegle zares odmeven rezultat.

Dragan Adžić je znal umiriti igralke. FOTO: Jozo Čabraja/Kolektiff
Dragan Adžić je znal umiriti igralke. FOTO: Jozo Čabraja/Kolektiff

Lahko pa se zgodi že prej. Velika borka na črti Nataša Ljepoja je na tretjem prvenstvu le dočakala preboj. »Naše želje so se uresničile. Ni bilo lahko, v prvem polčasu nam ni steklo v napadu, ampak dokazale smo predvsem sebi, da je z dobro obrambo mogoče izvleči tudi to točko, ki je za nas vredna kot zmaga,« se je smejalo 25-letni Celjanki, ki se še dobro spominja poraza proti afriškim prvakinjam za devet golov pred dvema letoma na SP na Japonskem: »Na vsakem treningu smo se pripravljale na njihovo igro z dvema krožnima napadalkama in to se nam je na koncu obrestovalo. Gremo naprej!«

Standings provided by SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: