Francozi s čudežnim preobratom kot zadnji v polfinale

Visoka zmaga Islandije v tekmi zadnjega kola drugega dela rokometnega evropskega prvenstva nad Črno goro (34:24) ni bila dovolj, veselijo se Francozi.
Fotografija: Nikola Karabatić (v modrem dresu) si je z rojaki na dvoboju z Danci priigral novo priložnost v boju za najvišja mesta. FOTO: Attila Kisbenedek/AFP
Odpri galerijo
Nikola Karabatić (v modrem dresu) si je z rojaki na dvoboju z Danci priigral novo priložnost v boju za najvišja mesta. FOTO: Attila Kisbenedek/AFP

Zadnja tekma glavnega dela 15. evropskega prvenstva v rokometu je ponudila spektakel – obračun svetovnih prvakov iz Danske in olimpijskih zmagovalcev iz Francije. Čeprav so bili Danci že prej uvrščeni v polfinale in igrali brez zvezdnikov Mikkela Hansna in Mathiasa Gidsla, si niso privoščili sprehoda v parku. Preveč jih je pekel poraz v finalu OI v Tokiu in so imeli največje tekmece zadnjih let na kolenih, ko so v 48. minuti vodili s 27:22. Zdelo se je, da bo maščevanje popolno, a potem so stvari v dvorani MVM Dome v Budimpešti vzeli v roke Nikola Karabatić & Co. in zmagali s 30:29 (12:17).

Hugo Descat in Dika Mem sta zadela po osemkrat in zasenčila Niclasa Kirkeløkkeja (10) in Jacoba Holma (9). Najbolj razočarani so bili danski bratje z Islandije, ki so pred tem razbili Črno goro s 34:24 in ohranili upe na polfinale. Ta bo minil brez njih, jutrišnja para sta Francija – Švedska in Španija – Danska. Bomo na Madžarskem videli ponovitev finala iz Japonske?

Za slovo visok poraz Črne gore in remi Hrvaške

V islandski izbrani vrsti je bil na obračunu v Budimpešti najbolj učinkovit Omar Magnusson, v črnogorski pa Miloš Vujović, oba sta dosegla po 11 golov. Izbranci islandskega selektorja Gudmundurja Gudmundssona si po sredini zmagi nad Črnogorci še niso zagotovili nastopa v polfinalu. Vanj se bodo uvrstili le v primeru poraza Francozov na drevišnji tekmi proti Dancem. V primeru enakega števila točk med Islandijo in Francijo bo v polfinale napredovala Islandija, ki je na medsebojni tekmi slavila z 29:21.

Islandci (na fotografiji z žogo Bjarki Mar Elisson) so neusmiljeno polnili mrežo Črne gore v Budimpešti. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Islandci (na fotografiji z žogo Bjarki Mar Elisson) so neusmiljeno polnili mrežo Črne gore v Budimpešti. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters

Danska si je že pred večernim spopadom s Francijo izborila nastop v polfinalu. Nizozemska in Hrvaška sta se na drugi sredini tekmi razšli brez zmagovalca (28:28), Hrvati so kljub temu, da so vodili za tri gole, na koncu popustili in oranžnim dovolili izenačenje. Vseeno so na lestvici ostali pred tulipani in na koncu osvojili osmo mesto na letošnjem EP, Ivan Martinović je dosegel kar 12 golov.

V skupini 2 v Bratislavi so si nastop v polfinalu zagotovili španski in švedski rokometaši, Norvežani pa bodo v petek igrali tekmo za končno peto mesto proti tretjeuvrščenimi iz skupine 1.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: