Jovičića smele napovedi tekmecev samo še dodatno podžigajo

V Gorenju so prepričani, da so kljub zmanjšanju proračuna sestavili konkurenčno ekipo, športni direktor Janez Gams vlogo favorita namenja Celjanom, vendar bele zastave ne izobeša.
Fotografija: David Miklavčič na rokometni tekmi med Gorenjem iz Velenja in Flensburgom v Velenju 17.marca 2013. Foto Aleš Černivec/delo
Odpri galerijo
David Miklavčič na rokometni tekmi med Gorenjem iz Velenja in Flensburgom v Velenju 17.marca 2013. Foto Aleš Černivec/delo

Iz tabora rokometašev Gorenja so pred vsako sezono prihajale visokoleteče napovedi o vrnitvi naslova prvaka v Velenje, vrhunec so doživele lani ob ustoličenju trenerja Željka Babića, ki pa je »ose« namesto na vrh spravil na najnižjo točko, odkar so leta 2013 tretjič osvojile prvenstvo. Letos so v Rdeči dvorani navzven bolj skromni, vseeno pa še vedno precej ambiciozni in optimistični.

Med prvoligaši, ki so sredi priprav za novo sezono, je Gorenje doživelo še največ sprememb. Ekipo, ki nazadnje ni uresničila niti enega od štirih ciljev (prvenstvo, pokal, liga prvakov, liga SEHA) in je zasedla šele tretje mesto v ligi NLB, je zapustilo kar enajst igralcev: kapetan Niko Medved, Jan Grebenc, Alem Toskić, Rok Ovniček, Klemen Ferlin, Blaž Kleč, Gregor Potočnik, Nejc Cehte, Žarko Pejović, Rok Golčar in Rok Zaponšek.



Novincev je deset: David Miklavčič, Nikola Špelić, Vlado Matanović, Luka Logar, Vid Levc, Filip Banfro, Emir Taletović, Miha Kavčič, Aleks Kavčič in Andraž Kete. Nov je strokovni štab, glavnemu trenerju Zoranu Jovičiću po pomagal Vanja Kralj, s katerim sta sodelovala že v Kopru. Kot zelo sveža lahko označimo tudi direktorja Roka Bizjaka (prišel je z novim letom) in športnega direktorja Janeza Gamsa, ki se je prvič po koncu igralske kariere lotil sestavljanja ekipe.
 

Danes z Belorusi


Črno-rumeni so priprave začeli 25. julija, odigrali so že dve prijateljski tekmi, sprva v Podčetrtku izgubili proti Constanti s 24:25 (14:14), potem v Rdeči dvorani premagali Linz s 37:24 (15:14). Danes ob 18.30 jih v Podčetrtku čaka tretji test, tekmec bo SKA Minsk. Gorenje bo avgusta nastopilo še na treh mednarodnih turnirjih, najprej od petka do nedelje v Nemčiji (Ilsenburg), potem še na Madžarskem (Csurgo, 17. in 18.) in Srbiji (Kanjiža, 23.-26.), prva resna tekma v sezoni 2018/19 pa bo 2. septembra v prvem kolu pokala EHF pri švedskem Alingsasu. Državno prvenstvo bo Gorenje začelo nekaj dni kasneje v Ormožu.

Za nekdanjega reprezentanta Jovičića, ki je Koper vrnil nazaj med vodilne prvoligaše, lani pa mu Slovana ni uspelo obdržati med slovensko elito, bo v Velenju največji izziv še vedno mlade trenerske kariere. Želel bo pustiti močnejši pečat kot predhodniki, ki so pet let neuspešno napadali celjsko utrdbo in imeli kratek rok trajanja, v povprečju manj kot leto. Konkretnih rezultatskih ciljev si ni zastavil, tudi iz vodstva ne čuti pritiska.
 

Deficitarno mesto: srednji zunanji


"Mislim, da smo glede na omejena sredstva zbrali zelo korektno ekipo. Slišim izjave iz Kopra in Ribnice, češ da se vidijo pred nami, medtem ko naj bi bilo Celje razred zase. Tudi prav, kar naj tako mislijo. Moj edini cilj je, da damo na vsaki tekmi maksimum, da 'trgamo' v obrambi in se mečemo za vsako žogo. Če bo tako, bomo mirno spali in tudi rezultat ne bo izostal," smele napovedi tekmecev še dodatno podžigajo Jovičića, ki je zelo zadovoljen s pristopom fantov, ima pa precej tanko klop. Zaradi poškodb Andraža Keteja in Mihe Kavčiča ter odsotnosti kadetskih reprezentantov (Logar, Drobež, Starc, Šiško, Grmšek, Grobelnik, Tajnik) je imel na včerajšnjem treningu zgolj 11 igralcev.

Zoran Jovičić je doslej vodil Koper in Slovan. Foto: Aleš Černivec
Zoran Jovičić je doslej vodil Koper in Slovan. Foto: Aleš Černivec


Gorenje se zdi najbolj tanko na mestu organizatorja igre, po odhodu Roka Ovnička v Celje je samo Andraž Kete klasični srednji zunanji igralec, toda Gams si ne beli glave. "Ne bomo šli z glavo skozi zid, sproti bomo videli, ali potrebujemo okrepitev ali ne. Aleks Kavčič je v Loki res večinoma igral levega 'beka', toda mislim, da se bo z inteligenco in znanjem dobro znašel v sredini. Imamo še nekaj rešitev, pri kadetih Peter Šiško in Domen Tajnik že trkata na vrata prve ekipe in morda se bo kdo od njiju izkazal skozi sezono, v kateri pričakujem veliko nihanj, pravo podobo pa naj bi pokazali spomladi," je dejal Gams, ki je kot igralec znal dajati sočne izjave in izstreliti kakšno puščico proti tekmecem, kot funkcionar pa je že malce bolj diplomatski.
 

Dvojna korist za Celje


"Pred začetkom sezone se bomo vsi skupaj pogovorili in si zastavili cilje. Ta čas se zdi realen boj za drugo mesto, saj je Celje ostalo na podobni ravni, s tem, ko nam je vzelo Ovnička in Klemna Ferlina, si je ustvarilo dvojno korist. Nikakor pa se ne bomo vdajali vnaprej, sezona bo dolga in favoriti ne bodo vselej zmagali," opozarja Gams, ki si za začetek obeta dober štart v evropsko sezono. Če bodo Velenjčani preskočili Alingsasa, jih v drugem kolu čaka Gwardia Opole iz Poljske: "Imeli smo težak žreb, ampak Švedi so premagljivi. Tiha želja je, da bi pomladi igrali skupinski del pokala EHF."

Janez Gams je lani sklenil igralsko kariero, ki jo je večinoma preživel v Velenju. Foto: Mavric Pivk
Janez Gams je lani sklenil igralsko kariero, ki jo je večinoma preživel v Velenju. Foto: Mavric Pivk

Komentarji: