Magdeburg evropski prvak, Barceloni bron

Magdeburg je po podaljšku premagal Kielce in osvojil EHF ligo prvakov, Marko Bezjak je zaokrožil zbirko. Blaž Janc in Domen Makuc blestela v malem finalu.
Fotografija: Magdeburg je četrtič evropski prvak. FOTO: Thilo Schmuelgen/ Reuters
Odpri galerijo
Magdeburg je četrtič evropski prvak. FOTO: Thilo Schmuelgen/ Reuters

Magdeburg je po podaljšku razburljivega finala sklepnega turnirja v Kölnu premagal Kielce s 30:29 in četrtič osvojil EHF ligo prvakov, prvič po letu 2002. Slovenski veteran Marko Bezjak je zaokrožil zbirko lovorik. V Nemčiji je osvojil evropsko ligo, turnir Super Globe, nemško bundesligo in nemški pokal. Blaž Janc in Domen Makuc pa sta blestela v malem finalu, v katerem je Barcelona premagala PSG s 37:31.

Marko Bezjak je evropski prvak. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Marko Bezjak je evropski prvak. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters

Nemški Magdeburg je na finalni tekmi letošnjega F4 po podaljšku premagal poljske Kielce s 30:29 (26:26, 13:15). Nemška zasedba je četrtič zmagala v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju po letih 1978, 1981 in 2002. V nemški ekipi je bil najbolj učinkovit Nizozemec Kay Smits z osmimi goli, nekdanji kapetan slovenske reprezentance Bezjak pa se ni vpisal med strelce. Španec Alex Dušebajev je za poljsko zasedbo dosegel osem zadetkov.

Blaž Janc je bil najboljši igralec malega finala. FOTO: Roberto Pfeil/AFP
Blaž Janc je bil najboljši igralec malega finala. FOTO: Roberto Pfeil/AFP

Španska Barcelona je bila v tekmi za tretje mesto boljša od francoskega PSG s 37:31 (22:13). V malem finalu sta se izkazala tudi slovenska reprezentanta v dresu katalonske zasedbe. Janc je bil s sedmimi goli najučinkovitejši igralec na igrišču, Makuc pa je za zmago prispeval štiri zadetke.

Marko Bezjak se je veselil uvrstitve v finale. FOTO: Foto Roberto Pfeil/AFP
Marko Bezjak se je veselil uvrstitve v finale. FOTO: Foto Roberto Pfeil/AFP

Že v soboto je bilo razburljivo v Lanxess Areni. Magdeburg je v prvem polfinalnem obračunu senzacionalno ugnal branilko naslova Barcelono s 40:39. Redni del in desetminutni podaljšek ni prinesel zmagovalca, v izvajanju sedemmetrovk pa so bili bolj zbrani soigralci zimzelenega Bezjaka. Šestintridesetletni Bezjak, ki se seli na Hrvaško k Nexeju trenerja Branka Tamšeta, je v prelomnih trenutkih tekme pokazal izjemno igro in na koncu dosegel štiri gole. Makuc je dosegel tri zadetke, Janc pa dva za 11-kratne prvake, ki jim ni uspelo, da bi postali prvi klub s tremi zaporednimi naslovi.

Domen Makuc ni mogel rešiti Barcelone v polfinalu. FOTO: Roberto Pfeil/AFP
Domen Makuc ni mogel rešiti Barcelone v polfinalu. FOTO: Roberto Pfeil/AFP

PSG je še enkrat ostal brez svetega grala, v polfinalu je s 24:25 izgubil s Kielcami, ki so bile najboljše leta 2016 z Urošem Zormanom, lani pa izgubile finale z Barcelono. Edini slovenski klub z evropskim naslovom je Celje Pivovarna Laško iz leta 2004.

Alex Dušebajev je bil tragični junak finala. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Alex Dušebajev je bil tragični junak finala. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters

F4 v Kölnu:

Finale: 

Magdeburg – Kielce 30:29 (26:26, 13:15; Smits 8, Kristjanson in Damgaard po 6, Bezjak 0; A. Dušebajev 8, Moryto in Nahi po 5) – po podaljšku

Tekma za 3. mesto:

Barcelona – PSG  37:31 (22:13; Janc 7, Makuc 4; N'Tanzi in Syprzak po 7)

Polfinale:

Magdeburg – Barcelona 40:39 (38:38, 31:31, 16:18; Smits 12, Damgaard 8, Kristjansson 5, Bezjak 4; N'Guessan 9, Gomez Abello 8, Fabregas 6, Makuc 3, Janc 2) – po 7-metrovkah

Kielce – PSG 25:24 (16:14; A. Dušebajev 6, Karalek 5; Steins 7, Krištopans in Prandi po 4)

 

 

 

Preberite še:

Komentarji: