Slavljenec Blagi pet let kasneje: razlika je očitna

Steber slovenske obrambe Blaž Blagotinšek je danes dopolnil 26 let. Zaščitni znak obramba, rad bi zabil več golov.
Fotografija: Blaž Blagotinšek je bil eden od junakov zmage proti Švedski. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Blaž Blagotinšek je bil eden od junakov zmage proti Švedski. FOTO: AFP

Ko je Blaž Blagotinšek pred natanko petimi leti na 21. rojstni dan na SP v Katarju z golom debitiral na velikem tekmovanju, ni mogel izustiti kaj več kot: »Vesel sem.« Pet let kasneje je to čisto drugi »Blagi«, samozavesten in zgovoren. Ter predvsem boljši igralec in eden od glavnih adutov slovenske reprezentance.
 

Vse najboljše, kako gledate na svoj razvoj v zadnji petletki?

Hvala. Ja, Katar se zdi davna preteklost. V tem času sem napredoval celostno, zrasel v narekovajih. Prelomnica je bila, ko sem šel iz Celja v Veszprem. Tam se dobro razvijam. Po tej poti grem naprej.
 

Skupaj z Borutom Mačkovškom sta steber naše obrambe, se spomnite, ko sta 3. aprila 2013 prvič skupaj stala v obrambnem bloku? To je bilo proti Islandiji, današnji tekmici ...

Spomnim se. Že prej sva sicer sodelovala v kadetski in mladinski reprezentanci, toda takrat je bilo prvič med člani, ko se je poškodoval Matej Gaber. To je bilo v Mariboru, ko sem debitiral za izbrano vrsto. Z Islandijo smo izgubili za gol. Mislim, da sem bil star 19 let, Mačkovšek pa 20.


 

Maček in Blagi sta zdaj ključ slovenskega uspeha. Vsi hvalijo našo obrambo, kako gledate na to?

Že v Veszpremu iz tedna v teden dokazujeva visoko raven igre v obrambi na mestih 3 in 4. Treba je samo nadaljevati, kot smo začeli. Dobro se dopolnjujeva, uigrana sva, točno veva, kaj imava pokrito. Nekako se čutiva. Ves čas med seboj komunicirava za dobrobit ekipe.

Blaž Blagotinšek je bil eden od junakov zmage proti Švedski. FOTO: AFP
Blaž Blagotinšek je bil eden od junakov zmage proti Švedski. FOTO: AFP

 

Po izboru Handball Planet ste najboljši obrambni igralec v Evropi. Verjetno pa nočete, da bi vas povezovali samo z obrambo, tudi v napadu niste od muh.

Ta laskavi naziv je bil potrditev, da sem na pravi poti. Ampak nisem zgolj obrambni igralec. Želim igrati tudi v napadu, pri 26 letih lahko še napredujem. Uživam pri doseganju golov.
 

Vam je bilo všeč, ko ste videli, da so Danci izpadli in da se boste najprej pomerili z Islandijo?

Kaj pa vem, to zna biti dvorezen meč. Ne smemo iti preveč sproščeni v to tekmo. Res pa je, da bi bilo Dansko težje premagati pred 12.000 njenimi navijači. Z njimi smo imeli tudi same slabe izkušnje. Bomo videli, kako se bo razpletlo, spored tekem se mi zdi ugoden. Norvežane imamo šele ob koncu. Upam, da bomo pred tem dobili vse tri tekme. Je pa prezgodaj karkoli napovedovati.
 

Islandce poznamo, kombinacija veteranov in neizkušenih igralcev. EP so začeli odlično, pokopal jih je drugi polčas proti Madžarski. Mislite, da se lahko spet dvignejo?

Težko rečem, kako jih je to potrlo in koliko moči jim je še ostalo. Vem, da so lahko zelo neugodni, igrajo to globoko obrambo. Toda takšne nam ponavadi ustrezajo. Imamo vrhunske igralce na vseh položajih. Z dobro igro in zmanjšanim številom izgubljenih žog bi jih lahko presenetili.

Blaž Blagotinšek je strah in trepet nasprotnih napadalcev. FOTO: AFP
Blaž Blagotinšek je strah in trepet nasprotnih napadalcev. FOTO: AFP

 

Kako presenetili? Se nimate za favorite?

Nerad se postavljam v vlogo favorita. Možnosti so 50:50.
 

Vsi hvalijo vzdušje v reprezentanci, je res tako posebno?

Nekaj dobrega smo naredili v Göteborgu, prenesli dve točki, to ni bilo kar tako. S tem nam je zrasla samozavest. Delujemo vsi za enega, eden za vse. Selektor Ljubo nas povezuje, dobro se počutim.
 

Ste v sredo na prost dan sodelovali pri »gostilniških« igricah?

Sem. Igral sem pikado in tisti čudni namizni curling. Biljarda pa ne.
 

Ste bili dobri v čem?

Recimo, da ja.
 

Preberite še:

Komentarji: