Slovenci madžarskim orjakom ne bodo pustili do sape

Bliže kot so kvalifikacije za svetovno prvenstvo, bolj optimistični so v slovenskem taboru, Blaž Janc in selektor Veselin Vujović tekmecem napovedujeto hudo uro.
Fotografija: Urni Blaž Janc neusmiljeno drvi mimo močnejših branicev.
Foto: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Urni Blaž Janc neusmiljeno drvi mimo močnejših branicev. Foto: Mavric Pivk

Odkar je Blaž Janc pred skoraj natanko dvema letoma debitiral za člansko reprezentanco, Slovenija beleži izvrstne rezultate. Potem ko je Sevničan po štirih naslovih državnega prvaka s Celjem Pivovarno Laško postal še poljski šampion s Kielcami, si želi na zadnjih dveh tekmah sezone priigrati nastop na svetovnem prvenstvu. Madžari so visoka ovira, ampak premagljiva, pravi 21-letni rokometaš.

Janc ni več najmlajši v reprezentanci, ta vloga zdaj pripada koprskemu upu Aleksu Vlahu, ki pa vendarle še ne sodi med nosilce slovenske igre. Za Janca že lep čas velja, da je rojeni zmagovalec, s kadetsko in mladinsko reprezentanco je sejal strah in trepet v nasprotne obrambe. Za člansko vrsto je debitiral 16. junija 2016, ko je Slovenija v Celju premagala Norveško (24:18; Janc 6 golov ) in si utrla pot na SP 2017, na katerem je osvojila bronasto kolajno. Še pred tem je Janc nastopil na olimpijskih igrah v Riu, izkazal se je tudi na zadnjem evropskem prvenstvu na Hrvaškem. Slabih izkušenj iz preteklosti nima in obeta si, da še dolgo ne bo doživel velikega razočaranja.


 

Vsaka zmaga dobrodošla


»Želimo nadaljevati lepo zgodbo, zmagati na obeh tekmah. Dobili smo težkega nasprotnika, ampak imamo kakovost, vsi smo zdravi, vsi na razpolago selektorju (Veselinu Vujoviću, op. p.). Pričakujem težek dvoboj, verjamem pa, da nam bo že v soboto v polni Bonifiki do zmage pomagala tudi publika. Doma bi veljalo narediti čim boljši rezultat, saj vemo, kako težko je igrati v Veszpremu.«

Kakšna pa bi bila zanj lepa popotnica, zmaga za dva gola, tri, štiri, pet … ? To je specifična tekma, težka, dober tekmec, gre na izločanje, za preboj na svetovno prvenstvo, zato je osnovni načrt zmaga. Ko si jo zagotovimo, pa bo vse, kar bo več od enega zadetka samo dodaten plus,« je razmišljal Janc, v katerem bo imela Slovenija raketni pogon, v Kielcah je bil vseeno manj obremenjen kot prej v Celju, trener Talant Dušebajev je minutažo na desnem krilu precej enakomerno delil med njim in Srbom Darkom Đukićem.

Od treh Slovencev v Kielcah je Janc edini reprezentant, za Deana Bombača vemo, da ne najde skupnega imenovalca s selektorjem, Uroš Zorman je sklenil igralsko kariero in bo dosedanjima tovarišema nadrejen kot pomočnik trenerja. Janc je na priprave v Zreče prišel med zadnjimi (zadnji se je v sredo v Kopru pridružil Marko Bezjak, ki razmišlja, da bi za nekaj časa prekinil reprezentančno kariero), za njim je dolga sezona, v kateri se je prvič prebil v četrtfinale lige prvakov, toda pritoževanja zlepa ne boste našli v njegovem besednjaku ...

»Sigurno je bila sezona dolga in naporna, zame posebna, saj sem se prvič podal v tujino. Vse skupaj je bilo nekaj novega. Utrujenosti ne morem tajiti, je prisotna, vendar bom brez težav zdržal še ti dve tekmi. Vemo, kaj nam prinašata, enostavno moramo vložiti vso energijo, da sezono pripeljemo do konca, tako kot je treba,« je v Izoli, kjer je nastanjena reprezentanca, povedal levoroki strelec.
 

Mačkovšek v Veszprem?


V Izoli se sicer te dni še najbolj domače počuti lokalni junak Borut Mačkovšek, ki je za časnik Ekipa namignil, da je že vse dogovorjeno o prestopu iz Celja Pivovarne Laško v Veszprem, kar bi pomenilo, da bo želel pokvariti račune bodočemu trenerju Ljubomiru Vranješu, tudi selektorju Madžarske.

Kot glavno prednost Slovencev vsi omenjajo hitrost, s katerim bi veljalo utrujati močnejše Madžare. Poletje se bliža, vroče je, ni lahko dirjati gor in dol po igrišču s 100 kilogrami in več. »Strinjal bi se, da je to naše glavno orožje. tudi selektor vztraja pri čvrsti obrambi in hitrem protinapadu, iz katerih bi dosegali lahke gole. Ves čas moramo mi narekovati ritem, ker opažamo, da imajo Madžari bolj kot ne le eno postavo, medtem ko lahko mi rotiramo igralce in ohranjamo svežino,« je osnovni taktični načrt razkril Janc, ki je po dolgem času zagledal Jadransko morje, vendar se še ne more vreči vanj: »Lepo je tukaj na Obali, ampak stoodstotno smo osredotočeni na ti dve tekmi. Ta teden še potrpimo, potem pa seveda na dopust, verjamem, z lepimi občutki.«

Veselin Vujović s Slovenijo še ni izpustil velikega tekmovanja. Foto: AFP
Veselin Vujović s Slovenijo še ni izpustil velikega tekmovanja. Foto: AFP


Tudi selektor Vujović z dobrimi občutki pričakuje derbi kvalifikacij. »Dobro se počutimo, lepo so nas pogostili, razmere za delo odlične. Tudi malce se je ohladilo, kar nam godi. Vsi fantje so zdravi, nabrušeni. Polni smo optimizma, pričakujemo polno dvorano, v kateri bomo odigrali zelo dobro tekmo. Zavedamo pa se, da bo odločitev padla v sredo v Veszpremu. Ne verjamem, da si lahko zagotovimo tako visoko prednost, da bi lahko šli mirni na Madžarsko,« noče biti nadut Vujović, čeprav je pred dvema letoma Slovenija že v Celju uprizorila t. i. blitz krieg ter z nogo in pol stopila na SP po plus 6 z močno Norveško, kasneje svetovno podprvakinjo ...
 

Lekai že igral


»To bo povsem druga zgodba, z Madžari se Slovenija v mojem mandatu še ni srečala, zato z veliko mero previdnosti pristopam k tekmi. Iz madžarskega tabora nimamo veliko informacij. Vem, da so igrali z BiH, ampak posnetka ni, imamo samo strelce. Vidim, da je Mate Lekai (imel je zlomljen palec) igral in ga pričakujem v ekipi. To je njihov najhitrejši igralec, v kolikšni meri mu bodo lahko sledili drugi, bomo videli. Naveza iz Pick Szegeda, Bodo, Banhidi in Balogh, je zelo uigrana in nevarna, morali jo bomo nekako zaustaviti. Pri tem nam bodo, verjamem, koristile izkušnje naših igralcev iz madžarske lige (Blagotinšek, Gaber, Marguč, op. p.).

Pristop slovenskih igralcev je na najvišji ravni, zatrjuje veliki šef: »Odkar sem selektor Slovenije, to nikdar ni bilo sporno. Obnašanje na igrišču in zunaj njega ter odnos do reprezentančnega dresa sta za zgled vsem športnikom.« Prva želja se mu bo uresničila, po informacijah iz Kopra je Bonifika praktično razprodana in bo pokala po šivih, ko se bo jutri ob 20. uri začelo zares.

Komentarji: