Vranješ na priprave povabil rekordnih 24 igralcev

Na Švedsko brez bratov Skube, Poteka in Verdinka. Največja gneča na desnem zunanjem položaju. Novinec Horžen.
Fotografija: Dean Bombač se pri Vujoviću ni mogeč sprostiti, pri Vranješu bi lahko bil prav on motor reprezentance. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Dean Bombač se pri Vujoviću ni mogeč sprostiti, pri Vranješu bi lahko bil prav on motor reprezentance. FOTO: AFP

Po koncu tritedenske sage z iskanjem novega selektorja rokometne reprezentance se je lahko glavna pozornost spet usmerila k igralcem. Ljubomir Vranješ je s pomočjo pomočnika Uroša Zormana in direktorja Uroša Mohoriča naredil seznam kar 24 rokometašev za priprave na evropsko prvenstvo. Toliko jih še ni bilo pred nobenim velikim tekmovanjem. Odpadli so zgolj Staš Skube (odpoved), Sebastian Skube (poškodba), Matic Verdinek in Vid Poteko (odločitev strokovnega štaba).

Na nekaterih igralnih mestih bo imel Šved sladke skrbi, koga 8. januarja vzeti na letalo za Göteborg, na drugih pa manj sladke ali celo grenke.

Leva krila: pri Veselinu Vujoviću je imel prednost Darko Cingesar, ki bo imel močno konkurenco v Tilnu Kodrinu. Simon Razgor je malce presenetljivo dobil prednost pred Verdinkom, ki je v rezervi.



Levi zunanji: rakavo rano na tem položaju bosta skušala zakrpati predvsem Borut Mačkovšek in Nik Henigman. Povabljen je tudi Gregor Potočnik. Ni pa vsestranskega Sebastiana Skubeta, ki se je konec oktobra vrnil po daljšem času, vendar se poškodoval, pred dnevi pa je staknil še zlom nosu in okvaro bobniča.



Srednji zunanji: pri organizatorjih igre imajo slovenski selektorji že dolgo pestro izbiro vrhunskih organizatorjev napada. Ampak ponudba se je skrčila, odkar se je upokojil Zorman, odkar je reprezentančno kariero sklenil Marko Bezjak in odkar je Staš Skube sporočil, da ga na tem EP ne bo. Še vedno pa je težka odločitev, ali naj bo prvi dirigent Dean Bombač, ki igra v življenjski formi, ali Miha Zarabec, ki je bil št. 1. pri Vujoviću. Na svojo priložnost bo čakal Rok Ovniček.

Kristjan Horžen še nima niti enega nastopa za člansko vrsto. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Kristjan Horžen še nima niti enega nastopa za člansko vrsto. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Desni zunanji: tukaj je kandidatov še največ. Dokler sta zraven Vid Kavtičnik in Jure Dolenec, se za to mesto ne gre bati, vendar zlasti prvi ni več najmlajši, Dolenec pa igra bolj malo v Barceloni. Nejc Cehte se dobro razvija v Hannovru, Matic Grošelj je najbolj koristen v obrambi, Žiga Mlakar je dober strelec. Po sili razmer bi lahko Vranješ uporabil tudi Blaža Janca, vendar ta v Kielcah igra zgolj na krilu.

Desno krilo: Prvi izbor je Janc, ampak tudi Gašper Marguč in Mario Šoštarič sta vrhunska levoroka strelca. Težka odločitev za Vranješa, s kom na EP.

Miha Zarabec se bo pripravam pridružil med zadnjimi, saj ima s Kielom tekmo 29. decembra. FOTO: Reuters
Miha Zarabec se bo pripravam pridružil med zadnjimi, saj ima s Kielom tekmo 29. decembra. FOTO: Reuters


Krožni napadalci: Blaž Blagotinšek je naš paradni pivot, ker igra tako v napadu kot obrambi. V obrambi bi bil ključni mož Matej Gaber, vendar mora na operativni poseg. Prvo priložnost za dokazovanje na najvišji ravni bo dočakal celjski biser Kristjan Horžen, ki je dobil prednost pred Potekom. Zraven je tudi Igor Žabić, Matica Suholežnika pa ni bilo niti med 28.

Vratarji: Slovenija od slovesa Gorazda Škofa nima očitnega prvega čuvaja mreže, ampak Klemen Ferlin bi lahko to postal. Št. 2. naj bi bil Urh Kastelic, Vranješu se bosta skušala dokazati Rok Zaponšek in Urban Lesjak.



Dokončni seznam potnikov na euro bo Vranješ verjetno sporočil po drugi prijateljski tekmi 4. januarja v Trbovljah proti Črni gori. Dan prej bo Slovenija v Slovenj Gradcu gostila Severno Makedonijo.

Klemen Ferlin bi lahko nasledil legendarne slovenske vratarje, kot so bili Rolando Pušnik, Beno Lapajne in Gorazd Škof. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Klemen Ferlin bi lahko nasledil legendarne slovenske vratarje, kot so bili Rolando Pušnik, Beno Lapajne in Gorazd Škof. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Nemci končajo 29. 12.


»Na spisek igralcev za priprave pred evropskim prvenstvom sem uvrstil 24 rokometašev. Nekaj posameznikov se bo namreč zaradi klubskih obveznosti (v nemški ligi se bo tekmovanje končalo 29. t. m.; op. p.) priključilo nekoliko kasneje. Po drugi strani bom lahko tako tudi v živo bolje spoznal več igralcev, ki kandidirajo za nastop v dresu Slovenije. Izjemno se že veselim začetka priprav. Prepričan sem, da bodo fantje tja prišli izjemno motivirani in z željo po uspehu, do katerega nas lahko vodi le trdo delo,« je povedal novi selektor Vranješ, ki bo tudi sam na priprave prišel z dnevom zamude, saj ima v četrtek še tekmo s Kristianstadom.

Preberite še:

Komentarji: