Američani v drugem polčasu napeli mišice za polfinale, brata Gasol v pokoj

Ameriški košarkarji so drugi polfinalisti OI, potem ko so branilci naslova z veliko boljšim drugim polčasom pokopali upe svetovnih prvakov Špancev (95:81).
Fotografija: Zach LaVine (desno) je zabil žogo skozi obroč Španije. FOTO: Thomas Coex/AFP
Odpri galerijo
Zach LaVine (desno) je zabil žogo skozi obroč Španije. FOTO: Thomas Coex/AFP

Španija je po uvodnem zaostanku, znašal je že sedem točk, dobila prvo četrtino (21:19), v drugi pa pobegnila tudi že na devet točk naskoka, ko je bilo okoli štiri minute pred koncem polčasa na semaforju 38:29. Blestel je predvsem Sergio Rodriguez, ki je bil s soigralci nerešljiva uganka za razglašene Američane, katerih akcije so se v prvem polčasu skorajda po pravilu zaključevale z meti z razdalje. Tekmeci slovenskih košarkarjev v skupinskem delu so neprimerljivo bolj raznovrstno polnili koš favoriziranih rivalov, ki pa jim je pred odhodom v slačilnice vendarle uspelo približanje.

S koši Damiana Lillarda in prvega zvezdnika ekipe ter najboljšega ameriškega strelca v zgodovini iger Kevina Duranta se je španska prednost stopila na vsega dve točki (43:41), po zabijanju Zacha LaVina pa je bil izid ob polčasu povsem izenačen (43:43). A v drugem polčasu je na igrišče pritekla ekipa, ki je bila veliko bliže svoji tradicionalni oznaki »sanjska«. V ospredje je dokončno stopil Durant, ki je imel že po nekaj manj kot 26 minutah igre (na parketu jih je do tedaj preživel dobrih 21) na svojem računu že 25 točk, medtem ko je lahko z Američani korak držal zgolj Ricky Rubio.
 

Reprezentančni pokoj napovedal tudi Marc Gasol


A to je Katalonec, sicer član NBA-ekipe Minnesota Timberwolves, počel tako dobro, da Američani niso ubežali na neulovljivo prednost. Tretja četrtina se je končala z vodstvom trikratnih zaporednih olimpijskih prvakov z 69:63, ko je met z razdalje zadel Rodriguez. A v zadnji četrtini Špancem ni uspelo storiti še koraka več, Američani so hitro pobegnili na rekordnih 15 točk naskoka in tekmo mirno pripeljali h koncu. S tem se je končal tudi lov legendarnega Paua Gasola in še nekaterih članov zlate španske generacije za edinim najžlahtnejšim odličjem, ki moštvu z Iberskega polotoka v nabito polnih vitrinah še manjka.

Prvi strelec ZDA je bil z 29 točkami Durant, medtem ko je bil prvi strelec dvoboja s kar 38 točkami Rubio. Takoj po tekmi je slovo od španske izbrane vrste poleg starejšega 41-letnega brata Paua napovedal tudi 36-letni Marc Gasol. Prav ameriška izbrana vrsta je bila venomer usodna za nepozabno bratsko navezo, ki je zaznamovala aktualno tisočletje španske, evropske in tudi svetovne košarke, tokratni poraz z Američani pa bo očitno njun zadnji skupni reprezentančni nastop.

V torek zgodaj zjutraj je reprezentanca Slovenije z zgodovinsko zmago nad Nemčijo (94:70) kot prva napredovala v polfinale, kjer jo čaka boljši iz dvoboja med Italijo in Francijo. Američani, ki se lahko s Slovenci po zmagi nad Španijo srečajo šele v velikem finalu oziroma v morebitnem obračunu za bronasto kolajno, bodo nasprotnika dobili v paru Avstralija – Argentina.

Preberite še:

Komentarji: